Vrei forta de munca superioara? 6 moduri de a-ti trata angajatii pentru a deveni cei mai buni
Ai nevoie de forta de munca superioara? Sa ai angajati performanti, dedicati si foarte buni in ceea ce fac este principala conditie pentru a reusi in climatul concurential al zilelor noastre. Dincolo de logistica si de echipamentele de ultima generatie pe care orice om de afaceri trebuie sa le foloseasca, indiferent de domeniul in care activeaza, performanta unei afaceri tine in primul rand de gradul de implicare a angajatilor, de creativitatea si de specializarea lor.
Daca tinta ta este sa fii cel mai bun, angajatii tai trebuie sa fie cei mai buni, iar pentru a obtine acest lucru, departamentul de resurse umane trebuie sa aiba un plan de management al performantei foarte bine pus la punct, care incepe cu recrutarea celor mai buni candidati si care continua pe toata durata raporturilor de munca, de preferinta pentru cat mai mult timp.
Managementul performantei este un proces prin care angajatorul creeaza un mediu de lucru in care angajatii sa poata performa si le ofera toate mijloacele de care au nevoie sa-si puna in practica abilitatile. Performanta incepe din momentul recrutarii, cu o descriere cat mai amanuntita a jobului, pentru a gasi exact omul de care are nevoie. Continua cu stabilirea foarte clara a obiectivelor si a unei relatii care sa provoace angajatul sa fie cel mai bun in permanenta si, in acelasi timp, sa-l satisfaca, pentru a-l retine o perioada cat mai indelungata.
Sfaturi pentru a beneficia de forta de munca superioara
- Recruteaza-i pe cei mai buni! Daca vrei sa ai cei mai buni angajati, primul pas este sa-i cauti in piata pe cei mai buni specialisti in domeniul in care urmeza sa lucreze. Pentru acest lucru este nevoie, in primul rand, de o descriere a jobului foarte clara, cu responsabilitati si obiective bine stabilite de la inceput, pentru a fi sigur ca viitorul angajat stie care sunt asteptarile din partea lui si este pregatit pentru ce urmeaza. Cea mai sigura metoda de recrutare a celor mai buni este de la concurenta, asa ca foloseste-ti conexiunile pentru a afla de ei, intra pe retelele de socializare pentru a-i cunoaste sau in asociatii profesionale pentru a-i intalni.
- Transmite-le clar obiectivele si asteptarile pe care le ai de la ei! Drumul catre o forta de munca superioara nu se termina odata cu recrutarea celor mai buni din piata. S-ar putea spune ca abia incepe. Urmatorul pas pentru a obtine performanta angajatilor este stabilirea unor obiective profesionale foarte clare si comunicarea asteptarilor pe care le ai de la angajati. Ei trebuie sa stie de la inceput care este nivelul de performanta pe care trebuie sa-l atinga si, astfel, isi pot face un plan individual de dezvoltare. Exista multe situatii in care un angajat, desi este unul dintre cei mai buni specialisti din piata, nu da randament la noul loc de munca, de cele mai multe ori pentru ca nu i se comunica de la inceput ce are de facut si nu stie exact care sunt asteptarile de la el.
- Incurajeaza comunicarea deschisa si implicarea! Daca ii angajezi pe cei mai buni specialisti din piata trebuie sa le dai posibilitatea sa se exprime. De aceea, dupa ce setezi obiectivele pe care le au de indeplinit, urmatorul pas este sa-i asculti. Se poate intampla ca unora dintre ei sa nu li se potriveasca planul impus de tine, dar sa vina ei cu alte propuneri care sa aiba aceleasi rezultate sau chiar mai bune. De aceea, un climat deschis, care incurajeaza comunicarea si expunerea de idei, fie ele dintre cele mai nastrusnice, este de preferat pentru a avea o forta de munca efervescenta si mereu in cautarea performantei.
- Castiga increderea angajatilor tai! In acelasi timp, deschidere trebuie sa fie si din partea managementului, care trebuie sa-si tina echipa la curent cu toate schimbarile care au loc in companie. Increderea este unul dintre cele mai importante elemente in atingerea performantei, de aceea deciziile cele mai importante care se iau la nivel de management, mai ales cele care ii afecteaza negativ, trebuie transmise direct. Nimic nu erodeaza mai mult increderea decat aflarea acestor decizii din presa, de la colegi sau, mai grav, de la concurenta.
- Ofera posibilitati de perfectionare si de avansare in cariera! Orice angajat, cu cat este mai bun, cu atat vrea sa se autodepaseasca si sa devina si mai bun. Dar acest lucru vine la pachet cu avansarea. In consecinta, pentru a pastra implicarea angajatilor, specializarea si perfectionarea permanenta sunt o necesitate. Ofera-le posibilitatea sa mearga la cursuri de instruire in domeniu, la conferinte la care se discuta cele mai noi tendinte in industrie, sa cunoasca specialisti din domeniul lor de activitate si sa interactioneze cu ei. Iar dupa ce le oferi toate aceste posibilitati, trecerea pe o pozitie superioara si mai bine platita este pasul firesc pentru a le recunoaste calitatea si pentru a-i face sa se simta apreciati.
- Apreciaza-i in permanenta! Oricat de narcisist ar suna, tuturor ne place sa fim laudati si apreciati, mai ales la locul de munca si mai ales in fata colegilor. Si nici nu este o atitudine gresita, daca acest lucru rasplateste o serie de eforturi pe care le-am facut pentru performanta companiei. In consecinta, arata-le in permanenta angajatilor ca ii apreciezi, ca le recunosti eforturile si meritele si ofera-le mici recompense care sa-i faca sa se simta bine. Chiar si lucruri marunte precum o zi libera sau bilete la film pentru intreaga familie sunt recompense care ii fac pe angajati sa se simta apreciati pentru munca depusa si ii motiveaza pentru alte performante viitoare.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal