Viitorul pietei muncii: vom ajunge sa traim peste 100 de ani si sa muncim pana la 80
Un citat spune ca singura constanta in viata este schimbarea. Acest lucru pare sa fie valabil si pentru viata profesionala. Doi profesori ai London Business School, Lynda Gratton si Andrew Scott, sunt de parere ca schimbarile demografice actuale si cresterea sperantei de viata din ultimii ani vor face ca noile generatii sa traiasca peste 100 de ani si sa munceasca pana la 80, fapt ce va impacta puternic viitoarea piata a muncii. Mai exact, cei doi profesori ii indeamna pe toti angajatii din resurse umane sa inceapa sa se gandeasca la o noua strategie pentru organizatiile in care activeaza si sa se pregateasca pentru o piata a muncii care va arata foarte diferit de cea de acum.
Un lucru e cert pentru viitorul pietei muncii: de la procesele de recrutare si formare si pana la sistemele de remunerare si de beneficii, totul va fi diferit!
Schimbari pe toate planurile
Cei doi profesori de la London Business School sunt de parere ca in viitor, angajatii nu isi vor mai da demisiile pentru a demara proiecte antreprenoriale pe la jumatatea varstelor de 20 sau 30 de ani, ci vor astepta mai degraba mijlocul vietii pentru a face acest lucru. De altfel, cei doi specialisti anticipeaza ca cel putin 50% dintre copii nascuti dupa 2007 vor depasi 100 de ani, asta intrucat conditiile medicale, conditiile de viata si conditiile de munca s-au imbunatatit considerabil in ultimii ani, iar speranta de viata a oamenilor din statele dezvoltate este in continua crestere. In acelasi timp, si cei nascuti inainte de 2007 au sanse mult mai mari sa traiasca mult mai mult si sa continue sa fie activi.
Lynda Gratton si Andrew Scott cred ca cele trei etape principale ale vietii actuale: educatie, cariera si pensionare nu se vor mai aplica noilor generatii, care au o speranta de viata crescuta si ca dupa varstele de 40 sau 50 de ani, oamenii isi vor schimba radical carierele sau vor lua in considerare ideea de a deveni antreprenori. Mai mult, cei care au varste intre 18 si 30 de ani sunt si vor continua sa fie mult mai tentati sa devina ”producatori independenti” si sa lucreze pe cont propriu, nedorind sa ajunga angajatii unor mari corporatii.
Invatare continua
Daca firmele vor dori sa aiba angajati si mai in varsta, peste varstele actuale de pensionare, dar care sa continue sa fie competitivi vor fi nevoite sa se pregateasca in acest sens si sa investeasca si sa aloce timp pentru formarea continua a acestora.
Tehnologia si mediul de business foarte dinamic conduc la necesitatea unor programe ample de invatare continua. De asemenea, un aspect care trebuie luat in considerare in acest context este faptul ca odata cu inaintarea in varsta, abilitatile naturale cognitive ale oamenilor incep sa se deterioreze, ceea ce inseamna ca angajatii trebuie sa isi antreneze constant creierele. Iar acest lucru trebuie sa fie si un obiectiv al organizatiilor.
Mai mult decat atat, cea mai mare provocare pentru departamentele de resurse umane va fi aceea de a atrage si pastra angajati tineri care au un interes tot mai mic pentru a face cariera in multinationale in acelasi timp in care stabilesc noi politici de personal pentru angajatii maturi. In plus, tot o provocare pentru aceste departamente va fi aceea de a invata cum sa ii revitalizeze pe angajatii cu vechime, ajutandu-i sa se adapteze cat mai bine la rolurile actuale sau dandu-le roluri noi, dar in acelasi timp sprijinind in mod continuu diferitele generatii sa lucreze impreuna si sa produca valoare.
Concluzii
Cel mai probabil, va fi nevoie ca multe companii sa isi schimbe cultura organizationala actuala pentru a ajuta toate generatiile sa conlucreze cu bune rezultate. In aceste schimbari de cultura vor intra cel mai probabil si ”pauzele” mai dese pentru personal intrucat va fi necesar sa existe un echilibru cat mai bun intre viata personala si viata profesionala pentru angajatii actuali, dar mai ales pentru cei ai viitorului.
Sunt companii care le ofera deja angajatilor perioade de pauza sau ani sabatici, sesiuni de ”experiential learning” si team building-uri pentru a-i incuraja sa ramana. In deceniile care urmeaza, pentru a se adapta la viitoarea piata a muncii, cel mai probabil, companiile vor trebuie sa le ofere salariatilor weekendul de trei zile, mai multe vacante, precum si o flexibilitate de lucru cat mai mare.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal