ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software, prezent la Conferinta “Cele mai inovatoare companii din Romania”, organizata de Business Magazin

de Colorful.hr | December 5, 2016

Inovatia in afaceri, incotro? – Ce inseamna inovatia in orice companie? Care este gradul de interes al companiilor de pe plan local pentru inovatie, in comparatie cu firmele prezente pe alte piete? Care sunt domeniile in care se manifesta mai mult apetitul romanilor pentru inovatie? Ce riscuri implica inovatia? Dar lipsa ei? Acestea sunt doar cateva intrebari la care au incercat sa raspunda participantii la Conferinta cu tema “Cele mai inovatoare companii din Romania”, organizata recent de Revista Business Magazin. 

Victor Dragomirescu, CEO Romanian Software, a participat la unul dintre panelurile acestei conferinte si le-a vorbit celor prezenti despre importanta inovatiei in companii, despre diferenta pe care aceasta o poate face in business si despre modul in care companiile pot inova in beneficiul clientilor lor.

Pornind de la cateva exemple de succes ale unor romani care s-au facut cunoscuti pe plan international cu inovatiile lor, de la dezvoltatorii de software si de aplicatii din companiile occidentale sau de la Google si Microsoft si pana la cazuri concrete, cum ar fi romanul care a creat designul pentru Renault Kadjar sau romanul care a creat o aplicatie care se bate cu Facebook si Instagram, Victor Dragomirescu a facut o paralela cu ce se intampla pe plan local.

In cateva cifre, lucrurile stau astfel: in anul 2015, cheltuielile de cercetare‐dezvoltare au reprezentat 0,49% din PIB, din care pentru sectorul public 0,27% si pentru sectorul privat 0,22%. Astfel, au fost cheltuite pentru cercetare-dezvoltare 3,48 miliarde lei, din care 2,76 miliarde lei cheltuieli curente (de personal si salariale), respectiv 79,4% din total si 715 milioane lei cheltuieli de capital (terenuri si constructii, aparatura si echipamente si achizitie de software), respectiv 20,6% din total.

La sfarsitul anului 2015, isi desfasurau activitatea in cercetare-dezvoltare un numar de 43.448 salariati, acest indicator fiind in usoara crestere fata de numarul inregistrat la sfarsitul anului 2014. Dintre acestia, cei mai multi se regaseau in invatamantul superior (peste 18.500), urmati fiind de cei din sectorul guvernamental (15.500), iar pe locul al treilea fiind reprezentantii mediului de afaceri (11.600).

Inovatia in afaceri “in afara”

Cand privim in afara, aflam urmatoarele informatii: ca suma alocata de cele mai mari 1.000 de companii la nivel global cercetarii si dezvoltarii este de 680 de miliarde de dolari. Totodata, companiile aloca 25% sau mai mult din bugetele de cercetare-dezvoltare pentru solutii de software, care genereaza o crestere a veniturilor mai mare decat cea a competitorilor care cheltuiesc mai putin pe acest segment. Iar pana in 2018, studiile actuale ne indica faptul ca medicina va lua locul informaticii si va deveni industria cu cele mai mari investitii in cercetare si dezvoltare.

Potrivit Studiului “2016 Global Innovation 1000 Study”, realizat de PwC, in acest an, topul companiilor care au alocat cele mai mari bugete inovatiei este dominat de: Volkswagen (Germania) – 13,2 mld. dolari, Samsung (Coreea de Sud) – 12,7 mld. dolari, Amazon (SUA) – 12,5 mld. dolari, Alphabet/Google (SUA) – 12,3 mld. dolari si Intel Co (SUA) – 12,1 mld. dolari.

In ceea ce priveste piata locala, la nivelul anului trecut, Business Magazin a indicat Vector Watch, Vodafone, Regina Maria, OMV Petrom, NN, Metro, Lidl, Garanti, BitDefender, E&Y Romania, Alesonor ca fiind cele mai inovatoare companii din Romania.

Asadar, de ce sa inovam? La ce e buna inovatia in afaceri?

Pentru ca, in primul rand, “Inovatia este modul de a transforma cunostintele in bani”, dupa cum spunea fostul director de dezvoltare al companiei 3M (un gigant industrial), dr. Geoffrey Nicholson, si stie ce spune pentru ca societatea pe care o reprezinta figureaza in mod cert printre cele mai inovatoare companii din lume.

Si, in al doilea rand, pentru ca singurul lucru cert pe lume asta este schimbarea. Schimbarea s-a instalat deja in toate domeniile. Fie ca vorbim de industrie, de servicii sau de timp liber, omenirea traieste, probabil, perioada cea mai alerta din punctul de vedere al transformarilor la toate nivelurile si pe toate planurile.

In al treilea rand, pentru ca tehnologia (care impacteaza inclusiv modul in care se face marketing in prezent) vine cu o serie de schimbari, care afecteaza companiile din fiecare sector, iar modelele de business traditionale nu mai sunt o optiune pentru viitorul afacerilor. Numai cine inoveaza incontinuu rezista si va deveni mai puternic in fata concurentei.

In concluzie, inovatia (cu tot drumul sau de la simpla idee pana la diverse strategii pe care ajunge sa le imbrace) poate fi definita ca fiind o combinatie intre creativitate si livrarea unui produs finit, care sa-i ajute pe clientii companiilor inovatoare, concentrandu-se pe nevoile lor. Iar tendinta actuala de a cunoaste succesul in cercetare si dezvoltare in toate domeniile pare a fi dezvoltarea de software. Tu, ce software ai putea dezvolta pentru a veni in sprijinul clientilor tai?

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Fii primul care lasa un review!

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]