ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Totul despre Patronate: Ce sunt si cum sunt organizate

de Badana Iulia | April 12, 2018

Ce spune legea despre constituirea, organizarea si rolul patronatelor

Daca forma de organizare prin care se asociaza salariatii, pentru a-si promova interesele profesionale, economice si sociale este sindicatul, pentru angajatori, este vorba despre patronate. Iata ce spune legea despre constituirea si modul de functionare a organizatiilor patronale si ce rol au acestea in societate.

1.  Ce sunt si cum sunt organizate patronatele

2. Rolul patronatelor in societate

3. Asocierea patronatelor

4. Drepturile si obligatiile patronatelor

Ce sunt si cum sunt organizate patronatele

Ca si sindicatele, primele organizatii patronale au aparut in secolul al XIX-lea, in marile orase industriale, adesea ca raspuns la actiunile tot mai bine organizate ale celor dintai (greve, negocierea conditiilor de lucru etc.). Astazi, patronatele au un rol important in societate, in tarile cu economie sociala, cum sunt multe state din Europa, acestea luand parte la dialogul social tripartit (desfasurat intre guvern, organizatiile sindicale si patronate).

 

Infiintarea si modul de functionare a patronatelor sunt stabilite in Legea Dialogului Social, act prin care a fost abrogata Legea Patronatelor nr. 356 / 2001. Astfel, patronatele sunt organizatii ale angajatorilor, autonome, fara caracter politic si fara scop patrimonial, infiintate in baza principiului liberei asocieri si constituite in scopul apararii si promovarii drepturilor si intereselor comune ale membrilor lor, prevazute de legile in vigoare, pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, precum si de statutele proprii.

 

Patronatele sunt constituite prin asociere libera, pe sectoare de activitate, la nivel teritorial sau national. Acestea isi desfasoara activitatea in baza statutelor si regulamentelor proprii.

 

Potrivit articolului 58 din Legea Dialogului Social, statutul unui patronat contine urmatoarele elemente:

 

  • denumirea organizatiei patronale si sediul principal;
  • obiectul de activitate si scopul;
  • patrimoniul initial, marimea si compunerea acestuia;
  • sursele de finantare;
  • drepturile si obligatiile membrilor;
  • organele de conducere;
  • criteriul de constituire;
  • procedura de dizolvare si lichidare a organizatiei patronale.

Pentru dobandirea personalitatii juridice, imputernicitul special al membrilor fondatori ai organizatiei patronale, prevazut in procesul-verbal de constituire, trebuie sa depuna o cerere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul organizatia. Cererea va contine urmatoarele acte (in original si alte doua copii):

  • procesul-verbal de constituire a organizatiei patronale, semnat de membrii fondatori;
  • statutul;
  • lista membrilor organului executiv de conducere a organizatiei patronale;
  • dovada existentei sediului.

In ceea ce priveste activitatea financiara a patronatelor, aceasta se desfasoara potrivit propriului buget de venituri si cheltuieli. Organizatiile patronale pot avea diferite surse de venit: taxe de inscriere, cotizatii, donatii, sponsorizari si alte venituri, potrivit statutului si legilor in vigoare. Veniturile sunt destinate realizarii scopurilor pentru care au fost infiintate patronatele si nu pot fi repartizate membrilor.

Controlul activitatii financiare a organizatiilor patronale este realizat de catre o comisie de cenzori.

Rolul patronatelor in societate

Potrivit Art. 9 din Constitutia Romaniei, sindicatele, patronatele si asociatiile profesionale contribuie la apararea drepturilor si la promovarea intereselor profesionale, economice si sociale ale membrilor lor.

De asemenea, conform Legii pentru Dialog Social, patronatele fac parte din Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, care are scopul sa promoveze bunele practici din domeniul dialogului social. Consiliul National Tripartit are urmatoarea componenta:

 

  • presedintii confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national;
  • reprezentanti ai Guvernului, desemnati prin decizie a primului-ministru;
  • reprezentantul Bancii Nationale a Romaniei, presedintele Consiliului Economic si Social si alti membri conveniti cu partenerii sociali.

Asocierea de patronate

Conform articolului 55 din Legea Dialogului social, angajatorii se pot asocia in federatii sau confederatii, astfel:

  • doua sau mai multe organizatii patronale pot forma o federatie patronala;
  • doua sau mai multe federatii patronale pot constitui o confederatie patronala.

Organizatiile patronale se pot afilia la alte organizatii interne si internationale, conform statutului acestora.

Totodata, potrivit aceluiasi text de lege, federatiile si confederatiile patronale pot constitui din organizatiile afiliate uniuni patronale teritoriale.

  • Uniunile patronale teritoriale dobandesc personalitate juridica la cererea federatiilor sau a confederatiilor patronale care au hotarat constituirea acestora. În acest scop, imputernicitul special al federatiei sau confederatiei patronale va depune o cerere de dobandire a personalitatii juridice la tribunalul in a carui raza teritoriala isi are sediul uniunea patronala teritoriala, insotita de hotararea federatiei sau a confederatiei patronale de constituire a uniunii, potrivit statutului, copiile certificate ale statutelor federatiilor si/sau confederatiilor patronale si de copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti de dobandire a personalitatii juridice de catre acestea, ramase definitive si irevocabile.
  • O organizatie patronala nu se poate afilia decat la o singura organizatie patronala de rang superior.
  • Organizatiile patronale constituite la nivel national trebuie sa aiba in componenta structuri teritoriale in cel putin jumatate plus unu dintre judete, inclusiv in municipiul Bucuresti.

Drepturile si obligatiile patronatelor

Organizatiile patronale sunt independente fata de autoritatile publice, de partidele politice si de sindicate. Acestea reprezinta, sustin si apara interesele membrilor lor in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice, in raport cu obiectul si scopul lor de activitate, in plan national si international, potrivit propriilor statute si in acord cu prevederile Legii Dialogului Social.

Legea prevede si alte drepturi si obligatii pentru organizatiile patronale:

  • Acestea reprezinta, promoveaza, sustin si apara interesele economice, juridice si sociale ale membrilor lor.
  • Promoveaza concurenta loiala, in conditiile legii.
  • Desemneaza, in conditiile legii, reprezentanti la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, la alte tratative si acorduri in relatiile cu autoritatile publice si cu sindicatele, precum si in structurile bipartite si tripartite de dialog social.
  • Elaboreaza si promoveaza coduri de conduita in afaceri.
  • Promoveaza principiile responsabilitatii sociale.
  • La cererea membrilor acestora, au dreptul de a-i asista si reprezenta in fata instantelor de judecata de toate gradele, a organelor de jurisdictie, a altor institutii sau autoritati, prin aparatori proprii sau alesi.
  • Elaboreaza si implementeaza politici de ocupare si plasare a fortei de munca;
  • Elaboreaza strategii si politici de dezvoltare economico-sociala la nivel sectorial si national, in conditiile legii.
  • Infiinteaza si administreaza, in conditiile legii, in interesul membrilor lor, unitati sociale, de cultura, invatamant si cercetare in domeniul propriu de interes, societati comerciale, de asigurari, precum si banca proprie.
  • Confederatiile patronale reprezentative la nivel national pot adresa autoritatilor publice competente, in conditiile art. 74 din Constitutia Romaniei, republicata, propuneri de legiferare in domeniile specifice de interes.
  • In ceea ce priveste drepturile membrilor unei organizatii patronale,  membrilor din conducere li se asigura protectia legii impotriva oricaror forme de discriminare, conditionare, constrangere sau limitare a exercitarii atributiilor si/sau a mandatului lor, sub sanctiunea pedepselor prevazute de lege.

Sursa foto: Shutterstock.com

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.4
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]