Tot ce ar fi bine sa stii despre actul aditional la contractul de munca
Actualizat Ianuarie 2020
Actul aditional la contractul de munca reprezinta autorizarea oricarei modificari aparute in contractul de munca daca prezinta semnatura salariatului si a angajatorului, deopotriva, conform prevederilor din Codul Muncii.
Dupa semnarea si inregistrarea actului aditional, acesta va face parte integranta din contractul de munca si se va anexa documentelor contabile din firma.
Actul aditional nu trebuie confundat insa cu o anexa la contract. Diferenta dintre ele consta in faptul ca un act aditional se incheie cu acordul celor doua parti, in cazul in care se modifica o prevedere din contractul individual de munca, iar o anexa aduce completari la contractul de munca, dar clauzele contractuale initiale raman neschimbate.
Lista celor mai cunoscute situatii pentru care se semneaza un act aditional la contractul individual de munca sunt urmatoarele:
- Prelungirea duratei contractului;
- Modificarea duratei muncii (schimbarea normei de munca, de exemplu, de la part-time la full-time);
- Majorari salariale sau modificari ale sporurilor permanente;
- Modificarea locului de munca (de exemplu, in situatia in care angajatul este mutat la un alt punct de lucru);
- Modificarea felului muncii (in cazul in care angajatul va ocupa o functie cu alta specialitate in cadrul aceleiasi companii).
Ca si in cazul contractului individual de munca, forma actului aditional variaza in functie de nevoile afacerii.
Semnarea unui act aditional
Potrivit Codului Muncii, orice modificare a contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
In contractele individuale de munca ale angajatilor pot aparea multiple modificari care trebuie semnalate prin incheirea unor astfel de acte aditionale, iar acestea vor fi atasate in registrul de evidenta a salariatilor in vederea pastrarii unei evidente clare a angajatilor.
In contextul unui flux mare de documente, o solutie pentru departamentele de HR poate fi o aplicatie de administrare de personal, care ajuta la cresterea eficientei activitatii de administrare de personal, prin generarea rapida si standardizata a documentelor salariatilor, fie ca vorbim despre contracte, acte aditionale, adeverinte sau decizii. In plus, un astfel de tool poate ajuta la o comunicare mai usoara a departamentului de HR cu institutiile statului sau cu angajatii care solicita documente.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal