Tot ce trebuie sa stii despre contractul de leasing
Procedura de leasing nu este intotdeauna usoara. Ca orice actiune comerciala, necesita cunoasterea catorva detalii destul de importante. De aceea, am pregatit ghidul de fata, in care prezentam pe larg informatii despre:
Ce este contractul de leasing si care este cadrul legislativ
Contractul de leasing nu are natura unui contract independent, ci este documentul de baza al operatiunii de leasing. Ce presupune procesul de leasing? In linii mari, reprezinta actiunea comerciala prin care o parte denumita finantator sau locator transmite dreptul de folosinta a unui bun sau a unui personal (in cazul leasingului de personal) catre un utilizator, in conditiile achitarii unei rate lunare fixe si pe o perioada determinata. Astfel, leasingul poate fi comparat cu o inchiriere. Practic, beneficiarul semneaza un contract cu o companie de leasing (detinatorul bunului) pentru a utiliza lucrul respectiv pe durata stabilita de comun acord.
Aceasta operatiune comerciala, precum si contractul de leasing sunt reglementate de Ordonanta nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.
Care sunt partile contractului de leasing – obligatii
De regula, contractul de leasing se incheie intre urmatoarele doua parti:
Utilizatorul sau locatarul, adica persoana care primeste bunul la data si conditiile de livrare stipulate in document, are urmatoarele obligatii:
- sa plateasca furnizorului ratele lunare, asigurarile, impozitele, taxele in cuantumul si la termenele mentionate in contract pana la plata integrala a valorii contractului de leasing;
- sa isi asume toate obligatiile si riscurile care decurg din folosirea bunului direct sau prin prepusii săi, inclusiv riscul pierderii, distrugerii sau avarierii bunului utilizat;
- indiferent de riscurile aparute, utilizatorul este obligat sa continue plata cu titlu de rata de leasing pana la achitarea integrala a valorii stabilite;
- sa suporte cheltuielile de intretinere a bunului;
- sa permita furnizorului verificarea periodica a starii si a modului de exploatare a bunului care face obiectul contractului de leasing;
- sa informeze locatorul in cel mai scurt timp despre orice tulburare a dreptului de proprietate venita din partea unui tert;
- sa nu aduca modificari bunului fara acordul locatorului.
Finantatorul sau locatorul este partea ce ofera unui utilizator dreptul de a folosi un bun pe o perioada determinata prin contractul de leasing, avand urmatoarele obligatii:
- sa contracteze bunul cu furnizorul desemnat de utilizator, in conditiile expres formulate de catre acesta si sa incheie contractul de leasing;
- sa respecte optiunile pe care utilizatorul le are (optiunea de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing, fara a schimba natura leasingului, ori de a inceta raporturile contractuale);
- sa asigure, printr-o societate de asigurare, bunurile oferite in leasing, daca prin contractul de leasing partile nu au convenit altfel.
Citeste si: Cum alegi compania de leasing de personal
Ce tipuri de contract de leasing exista
Conform OG 51/1997, contractele de leasing pot fi de doua categorii:
- contract de leasing operational;
- contract de leasing financiar.
Iar definitiile care incadreaza acesti doi termeni ii regasim in Codul Fiscal, ART. 7, unde este specificat faptul ca orice contract de leasing care depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului si care transfera utilizatorului, pe langa riscurile si beneficiile folosirii bunului, si dreptul de proprietate asupra lui, utilizatorul avand optiunea de a pastra bunul la momentul expirarii contractului si dupa achitarea integrala a valorii sale, constituie un contract de leasing financiar.
Contractul de leasing operational reprezinta orice contract de leasing incheiat intre locator si locatar, care transfera utilizatorului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduala si beneficiile specificate la contractul financiar.
Cu alte cuvinte, o persoana care opteaza pentru contract de leasing operational nu va putea pastra bunul dupa incheierea contractului si il va returna dupa achitarea ratelor specificate in document. Pe de alta parte, persoana care alege un contract de leasing financiar poate deveni proprietarul bunului dupa achitarea sumei totale inscrise in contract. Acest produs de finantare permite beneficiarului sa achite o rata ce reflecta in mod obiectiv utilizarea bunului, rata fiind calculata direct proportional cu rulajul anual si durata contractului. Astfel, clientul va plati doar pentru ceea ce utilizeaza.
Ce trebuie sa contina un contract de leasing
Pe langa partile contractante, in contractul de leasing trebuie sa se regaseasca inclusiv urmatoarele elemente:
- Valoare ratei lunare de leasing si data la care trebuie platita;
- Valoarea totala a contractului de leasing;
- Perioada de utilizare in sistem de leasing a bunului;
- Clauzele privind atat definirea contractului de leasing, cat si obligatia asigurarii bunului;
- Denumirea bunului care face obiectul contractului de leasing si caracteristicile de identificare a acestuia;
- Perioada de utilizare a bunului in sistemul de leasing.
Care sunt raspunderile partilor
In primul rand, Conform Articolelor 14-18, din OUG 51/1997, utilizatorul trebuie sa se asigure ca primeste bunul la termenul agreat in contractul de leasing. In caz contrar, finantatorul poate rezilia documentul. In plus, finantatorul nu este obligat sa raspunda daca bunul care face obiectul contractului de leasing este sau nu livrat corespunzator de catre furnizor. O alta raspundere specificata in Art. 15 este aceea ca, in cazul in care utilizatorul nu achita rata de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contract, finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, locatarul fiind obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate.
Daca finantatorul nu respecta dreptul de optiune al utilizatorului, asa cum este prevazut, acesta datoreaza daune-interese egale cu totalul prejudiciului produs prin incalcarea acestei obligatii, iar instanta judecatoreasca investita cu stabilirea daunelor-interese va putea pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
De asemenea, daca in timpul derularii contractului de leasing, finantatorul instraineaza bunul, respectiv cesioneaza dreptul definitiv de utilizare asupra altei societati de leasing, dobanditorul este legat de aceleasi obligatii specificate in contractul original.
Care este procedura de preluare a leasingului
Este bine de stiut ca, in cazul leasingului, exista posibilitatea ca utilizatorul sa cedeze contractul de leasing si acesta sa fie preluat de un alt utilizator. Motivul pentru care se poate intampla asta este fie datorita faptului ca detinatorul nu isi mai permite achitarea ratelor, fie nu isi mai doreste bunul si are nevoie de un mod rapid de a renunta la contract. Transferul se face prin novatie, adica printr-un procedeu de stingere a obligatiilor vechi si crearea altora noi sau chiar a unui contract nou, incheiat intre finantator si noul utilizator, prin care se stabileste un cadru nou de activitate. Pentru preluarea leasingului, de obicei sunt necesare urmatoarele acte: documente juridice, financiare, hotarare AGA, cerere tip privind preluarea leasingului (in cazul persoanelor fizice) sau acte care sa dovedeasca veniturile, copie CI, contract proprietate (in cazul persoanelor juridice).
Sursa foto: Shutterstock
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal