Timpul potrivit pentru re-skilling-ul angajatilor. Tu ce ai de gand sa faci?
Pandemia a provocat schimbari importante in mediul de business si a modificat prioritatile multor companii. Asadar, a crescut nevoia de specialisti in anumite domenii, in timp ce echipe intregi au ramas fara activitate, cum ar fi cele din HoReCa. Si pentru ca totul se transforma acum atat de rapid este nevoie de masuri pentru re-skilling-ul angajatilor, pentru ca organizatiile sa ramana competitive pe piata muncii. Iata care sunt optiunile pentru a face acest lucru:
Angajatii temporari, pe lista scurta
Angajatii temporari sunt primii la care firmele renunta atunci cand apar evenimente neprevazute, care perturba economia. Ei sunt insa o solutie pentru firmele care au nevoie de salariati cu pregatire medie sau, din contra, cu studii de specialitate, pentru a suplini cererea atunci cand dezvoltarea domeniului o cere. Pentru ca o parte din activitatea economica s-a mutat in online, peste tot in lume a crescut cererea de persoane care sa lucreze in depozite pentru ca livrarile sa se faca la timp. Apoi, a fost nevoie de experti IT care sa optimizeze sau sa creeze de la zero prezenta companiilor pe internet. La fel, in plin sezon estival, creste numarul angajatilor din hotelurile si terasele de pe litoral. Multe dintre aceste persoane au nevoie de recalificare si de specializare pentru a ajuta business-urile in varf de sezon si in noua realitate economica si sociala.
Echipa de “imprumut”
Companii din domenii care se dovedesc vulnerabile – precum cele din industria aeronautica ori hoteliera – ar putea “imprumuta” angajati catre sectoarele unde cererea creste. Este si cazul unor companii aeriene din Marea Britanie, ai carora angajati au lucrat in spitalele temporare. In acelasi timp, lantul de hoteluri Hilton si-a ajutat salariatii sa isi gaseasca joburi temporare la companii de e-commerce, unde cererea pentru forta de munca a crescut in timpul pandemiei.
Un transfer de resurse umane se poate face si in interiorul companiilor, atunci cand volumul de munca scade intr-unul dintre departamente sau creste in altul.
Performanta si invatare continua
Un modul de learning si development, cu alte cuvinte, un proces de invatare continua, cu ajutorul unei biblioteci de cursuri online, este acum esential in companiile care vor sa se asigure ca, indiferent de fluctuatiile din economie, angajatii se vor putea adapta noilor realitati. Un astfel de software poate fi adaptat in functie de nevoi: incarci materiale de curs, in forma Word ori video, iar din aplicatie sunt trimise direct notificari angajatilor invitati pentru participarea la sesiunile respective de training. Cum totul se face pe internet, softul iti permite sa calculezi in cativa pasi, pentru fiecare angajat ori echipa, costurile cursurilor si workshopurilor in raport cu bugetele avute la dispozitie si cu nevoile de extindere sau reorganizare a activitatilor. Apoi, in functie de specializare si de durata cursurilor, poti aprecia oportunitatea investitiei si masura valoarea adaugata adusa in business.
Nevoia de re-skilling nu este o noutatea in piata muncii..
Ea a aparut odata ce tehnologia a patruns in tot mai multe industrii, iar companiile au adoptat-o pentru a tine pasul cu competitia si pentru a ramane relevante in piata. In 2017, Institutul McKinsey estima ca in jur de 375 de milioane de lucratori (circa 14% din forta de munca globala) vor trebui sa isi schimbe profesia sau sa invete noi abilitati pana in 2030, odata cu extinderea automatizarii si a Inteligentei Artificiale.
Criza sanitara a fost doar o borna care a accelerat putin lucrurile, in sensul in care angajatii, dar mai ales angajatorii, au inceput sa caute solutii care sa ii ajute pe angajati sa se adapteze rapid schimbarilor. In aceste conditii, companiile trebuie sa invete cum sa conecteze angajatii la noile roluri si responsabilitati. Nu vorbim numai de adaptarea la munca de acasa sau la automatizare si Inteligenta Artificiala, ci si de modul in care liderii isi pot ajuta angajatii sa invete skill-uri noi. Potrivit studiului McKinsey, cea mai mare nevoie de a face un update abilitatilor si competentelor profesionale se inregistreaza in zona de data analytics, IT management si executive management.
Un studiu din 2020, realizat de McKinsey, arata ca 87% dintre executivi au declarat ca s-au confruntat cu situatii in care forta de munca nu avea competentele necesare pentru a-si indeplini task-urile cat mai bine si eficient sau se asteptau ca acest lucru sa se intample in anii urmatori. Vestea buna este ca aproape jumatate dintre executivi au la indemana o solutie pentru a rezolva aceasta provocare.
In cel mai fericit scenariu se afla companiile care au investit in angajatii lor, in sensul in care le-au pus la dispozitie programe de re-skilling, si care vad deja impactul pozitiv asupra business-urilor. Cele mai multe organizatii spun ca vad o imbunatatire considerabila a performantei angajatilor si a satisfactiei cu locul de munca.
Pe masura de companiile isi redefinesc modul de lucru si incep sa adopte tehnologia in procesele de lucru, vor incepe sa implementeze cu prioritate strategii care sa ii ajute pe angajati sa isi dezvolte abilitatile si competentele de care au nevoie pentru a fi performanti. Companiile care nu au inca o strategie privind re-skillingul angajatilor ar trebui sa tina cont de trei aspecte: sa inteleaga de ce skill-uri au nevoie in companie; sa aiba o strategie clara despre cum sa implementeze programele de re-skilling; sa dezvolte o cultura organizationala prin care sa incurajeze angajatii sa adopte un proces continuu de invatare.
Citeste si: Reconversia profesionala pe timp de criza: cele mai cautate joburi
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal