Tehnici pentru motivarea tinerilor angajati fara experienta
Motivarea tinerilor fara experienta ar trebui sa fie o preocupare constanta a angajatorilor, desi unul dintre cele mai cautate atribute pe care un angajat poate sa le aduca intr-o companie este tocmai experienta. Tinerii, insa, dispun de o serie de calitati de care angajatorii ar trebui sa fie interesati, cum ar fi pasiunea pentru tehnologie, curiozitatea, deschiderea fata de propria dezvoltare, flexibilitatea si aplecarea catre inovatie.
Pentru ca tinerii sunt o resursa avantajoasa si au capacitatea de a invata foarte rapid si de a se specializa la locul de munca, angajatorii au interesul de a pastra cat mai mult angajatii tineri si cu potential. Retentia si motivarea angajatilor tineri, lipsiti de experienta, reprezinta o provocare pentru orice business productiv, iar managementul companiei se afla in situatia de a pune in practica mai multe tehnici de motivare a angajatilor lipsiti de experienta.
Metode de motivare a angajatilor tineri
Exista mai multe modalitati prin care tinerii lipsiti de experienta pot fi motivati, in primul rand pentru ca ei doresc sa se dezvolte, iar oferirea de oportunitati de invatare si de acumulare de experienta poate fi o buna strategie de management a retentiei acestora.
Asadar, aveti acces la multiple metode prin care sa motivati angajatii fara experienta inca din prima zi de munca. Noi vom aminti doar cateva dintre acestea:
Porniti cu dreptul!
Inca din prima zi de lucru, angajatii vor aprecia un tratament special, care ii va determina sa fie entuziasmati si productivi in primele saptamani de munca. Puteti sa introduceti in compania dumneavoastra un ritual special pentru prima zi de munca. Daca noul angajat va avea totul pregatit in momentul in care se prezinta la noul birou, se va simti familiar cu mediul de lucru si nu va fi retinut in a-si arata atuurile.
Testati-i inca din prima zi!
Prima zi de munca este foarte importanta, intrucat in aceasta zi se vor crea primele impresii, atat din partea angajatului despre companie, dar si a managerului despre angajat. Astfel, in calitate de manager, puteti sa-i oferiti un task inca din prima zi de munca, lasandu-l sa il rezolve singur. Fie ca vor intreba cum sa rezolve problema, fie ca vor gasi singuri o solutie, aceasta este o modalitate prin care puteti sa observati anumite detalii importante despre angajat, dar si sa ii motivati oferindu-le feedback pozitiv, daca este cazul.
Stimulati-i sa invete la locul de munca!
Orice tanar care doreste sa evolueze vrea provocari dincolo de rutina zilnica. Bazandu-va pe angajatii cu experienta din companie, puteti sa initiati zilnic provocari noi pentru tinerii angajati. Prin aceasta tehnica poate fi grabit procesul de acumulare a experientei si de imbunatatire a performantei, grabind si integrarea angajatilor in infrastructura organizationala. Mai mult, prin organizarea de evenimente educative, cursuri, workshop-uri sau orice alte forme de training, veti grabi dezvoltarea intelectuala si de abilitati a angajatilor.
Acordati-le oportunitatea de a se implica in activitati suplimentare!
Implicarea angajatilor tineri in proiecte care nu au legatura cu activitatile lor zilnice poate duce la acumularea de experienta si totodata la motivarea lor, doarece prin acordarea de sarcini in anumite proiecte acestia vor simti ca li se acorda incredere si astfel vor simti satisfactia muncii. Membrii proiectului pot aduce tinerii angajati in contact cu oamenii din leadershipul companiei si ii pot pune in fata unor probleme si provocari pe care in mod normal nu vor avea ocazia le solutioneze la locul de munca.
Recompensati-i atunci cand merita!
Desi adesea functiile entry level sunt privite ca fiind lipsite de importanta, faceti-va timp si analizati adevarata valoare a acestor angajati. Felicitati-i si premiati-i public sau prin mail pe membrii echipelor de juniori care indeplinesc sarcini cu succes. O varianta bine-cunoscuta de a motiva angajatul este si aceea de a-l provoca la dezbatere in fata superiorilor din companie, intrucat astfel vq avea ocazia sa dovedeasca faptul ca a capatat experienta.
De asemenea, recompensele nefinanciare reprezinta o modalitate eficienta de crestere a motivatiei. Puteti oferi mici cadouri, in concordanta cu performanta sau puteti oferi diferite facilitati si obiecte create in scopuri de marketing (abonament gratuit la internet, timp liber, tricouri, sepci, ghiozdane cu logoul companiei) sau activitati relaxante, cum ar fi petreceri ori picnicuri.
Fiti clar cu privire la orele de munca si timpul de repaus!
Implementati politici clare cu privire la timpul liber al angajatilor si la orele suplimentare. Angajatii vor simti siguranta, daca vor sti exact care le sunt indatoririle, drepturile si oportunitatile daca muncesc mai mult.
Comunicare, comunicare, comunicare!
Tinerii angajati considera de cele mai multe ori ca pot invata de la managerii lor, deci comunicarea este foarte importanta pentru ei si trebuie facuta continuu. Faptul ca discutati cu ei inseamna ca va pasa de problemele lor, iar acest lucru are un efect pozitiv asupra motivatiei angajatului.
Incurajati-le initiativele!
Energia si capacitatea de inovare a tinerilor sunt calitati care de obicei ii determina sa vina cu initiative. Daca veti considera ca acestea sunt utile, implementati-le si recunoasteti meritele celor care le-au generat.
Daca veti constientiza ca motivarea este extrem de importanta, mai ales in ceea ce-i priveste pe tineri, veti constata ca este vital sa luati masuri in acest sens. Tinerii motivati astazi, la inceput de cariera, pot deveni angajatii de baza de maine. Implementarea unei strategii de motivare in business-ul dumneavoastra poate reprezenta cheia spre o munca placuta, plina de pasiune, care va putea fi valorizata pentru companie.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal