Despre team building: Ce este, ce obiective are si cum se organizeaza
Un team building este un instrument extrem de util pentru o companie, iar daca managerii ii inteleg necesitatea, vor descoperi noi dimensiuni ale eficientei.
1.Team building-ul, intre o simpla excursie si o oportunitate reala pentru echipa
2.Care sunt obiectivele unui team building
3.Organizarea unui team building
4.Tipuri de activitati de team building
5.Ce inseamna un team building eficient? Evaluarea unui team building
Team building – intre o simpla excursie si o oportunitate reala pentru echipa
Privit mai mult ca o iesire informala, team building-ul este, de fapt, mult mai mult de atat. Acest eveniment nu este doar un prilej de distractie intre colegi, ci un mod de a cunoaste mai bine echipa, dar si de a o suda mai bine.
Un concept relativ nou, team building-ul a devenit in ultimii ani aproape imperativ in marile companii si, nu intamplator, companiile care organizeaza anual astfel de evenimente au si rezultate spectaculoase. Team building-urile nu sunt o rasplata pentru angajati, ele sunt menite sa uneasca mai bine echipa, sa o determine sa se cunoasca mai bine si sa invete sa colaboreze in atingerea unui obiectiv bine stabilit. Team buildingul poate fi definit si prin simpla traducere a cuvintelor – constructia echipei.
Toate companiile, din orice industrie, au de castigat de pe urma planificarii unui teambuilding. In ceea ce priveste dimensiunile companiei, indiferent daca vorbim despre o firma mica sau despre o multinationala cu sute de angajati, solutii exista. Daca numarul angajatilor este prea mare, se poate merge pe o varianta de impartire a companiei pe trepte ierarhice sau pe departamente. Pentru echipe mici, se poate dedica o zi teambuilding-ului chiar si de la birou, fara ca echipa sa se deplaseze intr-o alta localitate. Important este sa lucreze la un proiect ca o adevarata echipa, nu cadrul in care o fac.
Care sunt obiectivele unui team building
Inainte de a organiza un team building, este important sa stabilim obiectivele acestui eveniment. La ce aspecte am vrea sa lucram in mod special in timpul team building-ului? Cum ne asteptam sa se schimbe echipa in urma experientei? – acestea sunt doua exemple de intrebari la care trebuie sa ne raspundem inainte sa organizam un teambuilding. Un alt factor demn de atentie este legat de constientizarea minusurilor echipei. In putine companii dinamica dintre departamente este perfecta, iar team building-urile sunt o oportunitate de a descoperi elementele care nu funcționează în parametri optimi.
De regula, obiectivul principal al unui teambuilding este acela de a uni echipa, de a-i determina pe angajati din departamente diferite sa se cunoasca mai bine, sa invete sa colaboreze, sa se completeze in vederea atingerii unui singur obiectiv.
Team buildingul are, in general, unul dintre urmatoarele patru obiective:
- Stabilirea obiectivului companiei si motivarea echipei spre a-l atinge
- Clarificarea rolului fiecarui membru al echipei
- Rezolvarea unei probleme clare cu care se confrunta echipa in momentul respectiv
- Intarirea relatiilor interpersonale dintre colegi
Organizarea unui team building
De organizarea team buildingului se ocupa, in general, departamentul de resurse umane, insa este indicat sa fie implicati si managerii, pentru ca ei cunosc cel mai bine punctele slabe din echipa. Se pot organiza si team building-uri in functie de tipul de echipa – echipa de manageri de top, echipa de comunicare, echipa administrativa etc. – daca se constanta nevoia unui astfel de exercitiu in cadrul grupului.
Nu exista o frecventa optima de organizare a unui team building, ele se organizeaza de fiecare data cand este nevoie. In general, o data pe an este suficient, insa ele pot fi si mai frecvente, in functie de evenimentele care au loc in companie. Daca firma s-a confruntat recent cu un exod de personal si exista multi angajati noi, un team building este cu siguranta binevenit si chiar necesar.
Momentul potrivit pentru un teambuilding nu a fost inca definit, pentru ca totul depinde de activitatea companiei. Daca activitatea este sezoniera, de exemplu, se poate organiza un team building in perioada in care nu este activitate prea multa.
Dincolo de data organizarii team builiding-ului lui, sau de frecventa cu care se organizeaza, cand vine vorba despre pregatirea evenimentului, trebuie sa avem in vedere urmatoarele aspecte:
- Analiza participantilor, a echipei, a interactiunilor dintre membrii echipei (diagnosticarea echipei)
- Stabilirea obiectivelor
- Stabilirea locatiei sau mediului in care se va desfasura team buildingul
- Stabilirea planului de activitati
- Stabilirea duratei activitatilor
- Folosirea unei echipe de traineri (se poate organiza un teambuilding si fara traineri, insa este recomandat sa existe un expert care sa indrume echipele spre atingerea obiectivelor)
- Derularea team buildingului
Pentru cei care se ocupa de organizare, mai intra in joc si detalii administrative, cum ar fi bugetul, stabilirea duratei (de vineri pana duminica, sambata si duminica sau doar o zi), stabilirea meniului pentru cei care participa, stabilirea unei locatii pentru petrecere – de obicei, aceste evenimente se termina cu o petrecere.
Tipuri de activitati de team building
Activitatile de team building sunt, in general, de patru tipuri, in functie de obiectivul actiunii:
- Activitati care ajuta la o cunoastere a membrilor echipei – dincolo de CV-ul sau fisa postului, aspecte care tin de hobby-uri personale, trecut, provienienta etc.
- Activitati de provocare si creare a disconfortului personal – in vederea obtinerii unei rezistente la stres sau pentru a descoperi slabiciuni de care adesea nu suntem constienti
- Jocuri de rol – pentru ca fiecare persoana sa intelega punctul de vedere al specialistilor din alte departamente
- Activitati complexe, cu orientare spre rezultate – jocuri de tip board game, dar pe echipe si cu un scop bine stabilit in prealabil, sunt adesea jocuri in care echipa are resurse pe care trebuie sa le gestioneze pana isi atinge tinta
Exista firme specializate in activitati de teambuilding, care vin cu propuneri de activitati – jocuri create chiar de ei si alte idei de activitati care vor ajuta la sudarea echipei. Este indicat ca specialistii din cadrul departamentului de HR sa analizeze ofertele mai multor firme specializate in organizarea de teambuildinguri si sa aleaga activitatile care se potrivesc cel mai bine colectivului.
Activitati de team building outdoor
Activitatile outdoor se pot baza pe sporturi sau jocuri sportive. Foarte multe dintre sporturi se bazeaza pe munca in echipa, asa ca sunt exercitii utile in team building. Cateva idei de activitati de team building outdoor ar fi:
- Rafting
- Paintball
- Sailing
- Sesiuni de pictura sau olarit in aer liber, pentru a incuraja creativitatea
- Participari in competitii pe echipe – stafeta, alergare, fotbal in sala etc.
Activitati de team building indoor
Si indoor se pot organiza o multime de activitati interesante, care sa ajute la o mai buna colaborare in echipa. Iata cateva idei:
- Grupuri de discutie si dezbatere – cu o tema data
- Mimica sau improvizatie
- Team building culinar
- Jocuri de cunoastere a colegilor
- Jocuri de tip board game
Ce inseamna un teambuilding eficient? Evaluarea unui teambuilding
Scopul suprem al unui teambuilding este ca angajatii sa inteleaga ca sunt dependenti unii de altii si ca fiecare coleg este o mica rotita intr-un mecanism care trebuie sa functioneze asemenea unui ceas elvetian.
E greu sa stabilesti daca activitatea si-a atins scopul, deoarece rezultatele se vor vedea in timp. Cum tinta este ca oamenii sa-si schimbe comportamentul intr-o oarecare masura, evaluarea se poate face de-a lungul a catorva luni. Se poate observa, insa, daca team buildingul a functionat la urmatorul proiect de anvergura, dupa cum se va lucra in cadrul lui.
Rezultatele unui teambuilding eficient nu se vad clar, ele se simt in timp si contureaza un anume spirit in cadrul companiei, o atmosfera generala, care va fi definitorie pe termen lung si la care vor adera si cei nou veniti.
Sursa foto: Shutterstock
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal