Stiai ca e legal ca seful sa-ti citeasca mesajele private la birou?
Angajatii din Europa trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a folosi internetul pentru a trimite mesaje ce tin de corespondenta privata, in timp ce sunt la serviciu.
Pornind de la o speta din Romania, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, la inceputul saptamanii, ca angajatorii au dreptul sa monitorizeze mesajele online ale angajatilor lor, trimise in timpul programului de lucru, noteaza portalul european EurActiv.
Cazul in care s-a pronuntat Curtea este al unui inginer roman, care a fost concediat in 2007, pentru ca folosea Yahoo Messenger in timpul programului, pentru a comunica nu numai cu colegii de munca, dar si cu logodnica sa si cu fratele. Asta in conditiile in care compania interzicea folosirea aplicatiilor de comunicare de tip messenger in scop personal si ii atentionase pe angajati ca mesajele pot fi monitorizate.
Astfel, CEDO a respins explicatia inginerului, potrivit careia compania i-a violat confidentialitatea corespondentei. Curtea a considerat ca „un angajator are dreptul sa verifice daca angajatii sai isi exercita indatoririle profesionale in timpul orelor de program”, adaugand ca reprezentantii companiei au accesat mesajele considerand ca acestea contin comunicari profesionale.
Ce mai inseamna azi corespondenta privata?
Angajatul roman, pe nume Bogdan Barbulescu, s-a adresat Curtii de la Strasbourg, dupa ce pierduse in instantele din Romania. In opinia lui, angajatorul i-a incalcat dreptul la viata privata atunci cand i-a citit mesajele de pe contul de Yahoo Messenger pe care il folosea la serviciu, dar si de pe un al doilea cont personal.
Judecatorii CEDO au aparat deciziile instantelor din Romania, care au admis ca fragmente din mesajele private ale inginerului sa fie folosite impotriva sa in proces, pentru ca „acestea au demonstrat ca angajatul a folosit computerul companiei in interes personal, in timpul orelor de program”. Curtea de la Strasbourg a mai precizat ca, prin decizia de a nu face publice numele celor cu care inginerul a comunicat in timpul serviciului, instanta din Romania a mentinut un echilibru intre respectul pentru intimitate si interesul angajatorului.
Decizia CEDO se va aplica tuturor celor 47 de state semnatare ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, printre care si Romania.
Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului poate fi consultata AICI.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal