ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Social media, un domeniu in plina expansiune in Romania. Vezi care joburi sunt cele mai cautate!

de Dragomirescu Victor | December 7, 2018

Social Media Manager, Chief Marketing Officer, Content Manager, Community Manager, Web Copywriter sunt doar cateva dintre joburile care au aparut in semnaturile din e-mailul celor cu care comunicam pe diferite subiecte si trebuie sa recunoastem ca de multe ori nu stim exact ce fac cei care au un astfel de job.

Acum 10-15 ani, cea mai mare retea de socializare din prezent era in faza de proiect, multe altele nici nu existau, Twitter si LinkedIn faceau primii pasi, iar accesul la internet era un lux. In prezent, ceea ce denumim generic social media – in care intra retelele sociale, blogging-ul si, in general, comunicarea pe internet – este probabil domeniul cu cea mai rapida dezvoltare si care genereaza implicit si cele mai multe joburi noi. Joburi care, din pacate, nu pot fi ocupate decat de generatia Millennials si cea care vine dupa ei, in conditiile in care pentru parintii nostri noutatea si rapiditatea cu care se misca lucrurile in online fiind dificil de prins din urma.

Haideti sa aflam in continuare avantajul joburilor in social media si care este diferenta dintre Social Media Manager, Social Media Strategist sau Social Media Specialist si care sunt salariile care se platesc pe piata romaneasca in acest domeniu vast:

Joburi in Social Media

Social Media Manager – este probabil cel mai des intalnit job din acest domeniu, iar multe companii angajeaza o astfel de persoana care sa gestioneze cam tot ce se intampla pe retelele de socializare. Specialistii in resurse umane spun ca un manager in social media are sarcini clare in fisa postului cum ar fi: executarea strategiei de social media a organizatiei, popularizarea brandului in online, cresterea traficului si asa mai departe. De asemenea, reprezinta compania in online si dezvolta campaniile media.

Social Media Strategist – este omul care face marketing pe retelele sociale. Cu alte cuvinte, un strateg in social media trebuie sa planifice strategia organizatiei in ceea ce priveste marketingul, publicitatea si popularizarea produselor in online. El este responsabil pentru promovarea evenimentelor, concursurilor sau produselor companiei pe toate canalele de social media.

Social Media Specialist – aceasta pozitie este mai degraba pentru juniori. In general, specialistii in social media tin legatura cu utilizatorii, ofera feedback, comenteaza, raspund la mesaje si gasesc topicurile cheie in social media in anumite momente. Ei creeaza conexiunea cu clientii si le transmit acestora mesajul organizatiei. Publica, promoveaza si planifica raspandirea continutului pe retelele sociale.

Comunity Manager – are responsabilitati destul de apropiate cu cele ale unui Social Media Manager si de aceea de multe ori cele doua joburi se confunda. Organizatiile mari le au insa pe amandoua, pentru ca exista si suficiente diferente intre responsabilitatile celor doi angajati. Un Community Manager creeaza, creste si imbunatateste comunitatea din jurul unui brand. Promoveaza produsele si serviciile companiei pe retele de socializare, se implica in discutii cu utilizatorii prin comentarii si mesaje, prin care promoveaza brandul si valorile companiei.

Content Manager – asa cum ii spune si numele, managerul de continut este cel care administreaza tot ce apare pe conturile din social media ale companiei. Planifica ce fel de continut vrea compania sa promoveze si gandeste o strategie de promovare. Impreuna cu echipa pe care o are, managerul creeaza continut pentru bloguri, vloguri, ebooks si alte forme de continut relevante pentru brand. El este cel care editeaza si aproba toate mesajele care apar in online despre companie. Poate si de aceea este unul dintre joburile cel mai bine platite din social media.

Creative Director – este cel care creeaza imaginea vizuala a companiei in online cu ajutorul celor care se ocupa de Web Copywriting. Este artistul care deseneaza modalitatea prin care compania transmite mesajele sale catre clienti. Fie ca vorbim despre sigla companiei, clipuri publicitare sau despre imaginea diferitelor campanii pe care le promoveaza organizatia, directorul de creatie este cel care are multa imaginatie, care aduce culoare si care ajuta clientii sa vizualizeze brandul. Pentru ca jobul sau presupune originalitate si creativitate, directorul de creatie este unul dintre angajatii cel mai bine platiti din social media.

Chief Marketing Officer – este maestrul in ceea ce priveste marketingul, seful brandului, cu alte cuvinte este unul dintre cei mai importanti pioni in social media. Jobul lui include managementul brandului, marketing, dezvoltare de produse, servicii cu clientii, vanzari, comunicare, distributie. Intr-un cuvant, cam tot. Chief Marketing Officer este cel mai experimentat si seful tuturor celorlati angajati din social media. Pentru toate sarcinile enumerate mai sus trebuie sa aiba aptitudini foarte dezvoltate de gandire analitica, dar sa fie si creativ. Trebuie sa planifice, sa dezvolte si sa execute campanii ample de marketing si publicitate. De asemenea, coordoneaza designul si campaniile de publicitate pentru produsele si serviciile noi. Coordoneaza studii de piata si ia cele mai importante decizii in ceea ce priveste bugetul, preturile si distributia. Iar salariile pentru o astfel de pozitie sunt pe masura responsabilitatilor.

Salarii in social media

In functie de job si de sarcinile pe care le are fiecare, salariile in social media variaza, in Romania, media fiind undeva intre 600 si 700 de euro pe luna. De exemplu, salariul unui Social Media Specialist (care de cele mai multe ori este un student, un junior) poate pleca de la 400 de euro, in timp ce salariul unui manager sau al unui director poate depasi 2.000 sau 3.000 de euro. Cand vorbim despre directori de creatie, copywriteri sau Chief Marketing Officer, acestia semneaza de obicei contracte de management pe un an, pe salarii cu cinci (in euro) sau sase cifre (in lei).

Unde te angajezi in social media

Fiind un domeniu in plina expansiune si majoritatea companiilor cautand sa-si creeze o imagine si un brand in online, joburile din social media sunt disponibile in tot mai multe organizatii. De la companii din domeniul FMCG la banci, telecom, comert online si traditional, toate companiile investesc sume uriase in cresterea notorietatii si reputatiei in online. Asa ca oferta este bogata, cele mai multe joburi fiind disponibile in marile orase ale tarii: Bucuresti, Cluj, Iasi, Brasov, Timisoara.

Un mare avantaj al joburilor in social media este acela ca se poate lucra de acasa sau de la distanta astfel incat o persoana din Bucuresti poate lucra pentru o firma din Cluj sau cineva din Romania poate genera si chiar posta fara probleme continut pentru blogul unei companii din Austria sau din Elvetia.

De asemenea, freelancingul este foarte des intalnit in acest domeniu, iar leasingul de personal poate fi cea mai la indemana varianta de a gasi angajatii de care o companie are nevoie.

Asadar, fie ca esti la inceput de drum, fie ca ai cativa ani de experienta in social media, acest domeniu este unul dintre cele mai efervescente si mai ofertante din Romania in acest moment, in ceea ce priveste nevoia de forta de munca si angajarile.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 2.91
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]