Sanatatea si siguranta la locul de munca: 10 beneficii pe care le au angajatorii care isi protejeaza salariatii
Sanatatea si siguranta la locul de munca au fost dintotdeauna un punct important pe agenda lucratorilor si ulterior a angajatilor si au stat la baza aparitiei miscarii sindicale in lume, odata cu declansarea Revolutiei Industriale din secolul 18.
Astazi, avem legi care reglementeaza timpul de lucru si gradul de ”uzura” fizica si psihica la care pot fi supusi salariatii, mai ales cei care lucreaza in conditii periculoase.
Acest lucru nu elimina definitiv pericolele la care sunt supusi angajatii si mai exista, din nefericire, multe tari in lume in care companiile isi exploateaza salariatii pana la epuizare si chiar pana la moarte. Insa, in tarile occidentale care respecta normele Organizatiei Mondiale a Muncii, angajatorii incearca sa faca tot posibilul pentru a-si proteja salariatii, intelegand ca pot avea productivitate si profit doar daca au angajati sanatosi, apti de munca.
Odata cu trecerea de la modelul bazat exclusiv pe munca fizica, de la inceput de secol 19, la tehnologizare si, mai nou, robotizare, s-au schimbat si conditiile de munca si bolile profesionale care pot aparea. Daca la inceputul industrializarii, munca solicita fizic salariatii, in epoca moderna, avem de-a face cu o suprasolicitare psihica a angajatilor, care de multe ori antreneaza consecinte dintre cele mai grave.
In urma cu un secol, cele mai frecvente boli profesionale erau cele cauzate de munca fizica in exces, in timp ce astazi vorbim despre stres, burnout, probleme cardiace si de boli asociate sedentarismului. Comparativ cu minerii sau siderurgistii, asa-numitii ”corporatisti”, care stau intr-un birou in fata unui calculator, ar putea fi considerati norocosi. Nimic mai fals. Afectiunile coloanei vertebrale, obezitatea, afectiunile vederii sau bolile cardiace sunt noile boli profesionale ale secolului 21.
In aceste conditii, una dintre preocuparile constante ale angajatorilor trebuie sa fie sanatatea si securitatea angajatilor la locul de munca. Iar specialistii in resurse umane sustin ca orice angajator trebuie sa creeze o cultura a sanatatii si sigurantei la birou.
Ce vor angajatii de la angajator pentru a-si pastra sanatatea
Pentru a avea angajati productivi, acestia trebuie sa fie motivati si multumiti de ceea ce fac. Iar un angajat pe care mediul in care lucreaza il imbolnaveste nu poate fi nici motivat, nici multumit.
Potrivit unui studiu realizat in 361 de companii si la care au participat 3.822 de angajati, 90% dintre salariati considera sanatatea si securitatea la locul de munca ca fiind de maxima importanta. Angajatii vor sa fie sanatosi atat din punct de vedere fizic, cat si psihic si se simt in siguranta intr-o companie care promoveaza o cultura a sanatatii.
In opinia respondentilor, principalele trei elemente care incadreaza o companie in categoria celor care sunt interesate de sanatatea angajatilor sunt urmatoarele: introducerea pe lista de beneficii a abonamentelor la sali de fitness, o alimentatie sanatoasa la birou si cateva ore libere in timpul programului pentru a face miscare (poate chiar intr-o sala amenajata in sediul companiei). Participantii la studiu au mai spus ca existenta acestor trei elemente in oferta de angajare cantareste uneori mai mult decat salariul si alte beneficii extrasalariale.
De ce este bine sa ai angajati sanatosi: Beneficii privind sanatatea si siguranta la locul de munca
Beneficiile companiilor cu angajati sanatosi se pot vedea la toate nivelurile si se traduc in ultima instanta prin productivitate si bani. Atat timp cat salariatii nu-si pot indeplini sarcinile din cauza afectiunilor sau accidentelor generate de situatii de la locul de munca, angajatorii platesc suplimentar, iar pierderile sunt greu de cuantificat.
Potrivit specialistilor in resurse umane, mentinerea sanatatii angajatilor reduce sau elimina costurile vizibile si ascunse in urmatoarele situatii:
- Accidente de munca – angajatii sanatosi sunt mai concentrati si mai implicati in ceea ce fac, in consecinta, riscul de accidente si costurile aferente se reduc substantial.
- Boli profesionale – daca angajatii au o stare fizica si mentala buna si un sistem imunitar puternic vor evita imbolnavirile la locul de munca si raspandirea unor boli contagioase.
- Concedii medicale – costurile aferente (atat in bani, cat si in productivitate) vor fi dintre cele mai mici daca angajatii nu sunt predispusi la imbolnaviri la locul de munca.
- Asigurari medicale – companiile platesc mai putin cu asigurarile medicale ale angajatilor daca acestia nu apeleaza frecvent la sistemul medical din cauza imbolnavirilor repetate la birou.
- Stres provocat celorlalti angajati – un angajat care se imbolnaveste frecvent creeaza presiune asupra celorlalti pentru ca acestia trebuie sa-i preia sarcinile.
- Moral scazut – bolile profesionale sau accidentele de munca genereaza o stare de nesiguranta in randul angajatilor care nu se simt protejati la locul de munca.
- Absente – intr-un mediu de lucru care predispune angajatii la imbolnaviri, absentele repetate produc pagube semnificative angajatorilor.
- Compensatii – legislatia muncii prevede plati compensatorii substantiale pe care angajatorul trebuie sa le ofere salariatilor care se imbolnavesc la birou sau care sufera un accident de munca.
- Fluctuatii de personal – angajatii sanatosi sunt fericiti, iar acest lucru elimina fluctuatiile de personal, care genereaza costuri masive in cadrul companiilor.
- Stres – este una dintre cele mai frecvente afectiuni profesionale ale zilelor noastre. De aceea, mentinerea unui echilibru intre viata personala si cea profesionala este obligatorie pentru pastrarea psihicului angajatilor in stare buna.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal