5 greseli de recrutare pe care sa le eviti
Aducerea unui nou angajat in companie este, dupa cum responsabilii din departamentul de resurse umane, dar si managerii de departamente stiu, un proces complex, costisitor, care consuma timp. Iar cu fiecare angajare pe care o faci, stiind cata munca ai depus, speri ca ai gasit persoana potrivita pentru jobul potrvit. Insa nu de putine ori se intampla sa constati ca ultimii veniti in companie nu sunt atat de motivati pe cat ti-ai fi dorit sa fie, ba chiar ca jobul nu li se potriveste “manusa”. Aceasta poate fi o consecinta unui proces de recrutare, in care s-au strecurat si greselile care sunt omenesti, de altfel.
Este important de mentionat ca nu exista o reteta de recrutare, care sa iti garanteze succesul in proportie de 100%, insa ai mult mai multe sanse sa atragi un angajat care sa se potriveasca postului daca stii care sunt potentialele obstacole, de care te poti lovi in procesul de recrutare.
Cele mai intalnite greseli in recrutare
Pentru ca procesul de recrutare din compania ta sa devina mai eficient, descopera care sunt acele greseli comune in recrutare de care trebuie sa te feresti:
1. Sa nu dai atentia cuvenita anuntului de descriere a postului
Descrie job-ul vacant intr-un mod onest astfel incat sa nu le creezi aplicantilor iluzii, ca ei sa ajunga sa creada ca postul ofera mai mult decat o face. De exemplu, nu scrie in anunt ca exista posibilitati rapide de promovare daca acest lucru nu este posibil, pentru ca s-ar putea sa ai supriza neplacuta ca angajatul recrutat sa paraseasca firma, atunci cand vede ca nu se intampla ceea ce i-ai “vandut”.
Un anunt de recrutare bun, care sa atraga candidati pregatiti, nu este o simpla lista de responsabilitati, ideal este sa cuprinda si o scurta descriere a task-urilor, astfel incat sa reiasa clar care sunt exact responsabilitatile postului.
De asemenea, nu lasa in grija unei singure persoane sa se ocupe de conceperea si de scrierea anuntului. Ideal este sa existe o buna colaborare intre departamentul de HR si managerul departamentului unde au loc angajari. In plus, in cazul in care compania are si o persoana responsabila de branding/comunicare, marketing, nu ezita sa ii ceri opinia pentru ca vei invata lucruri noi.
2. Sa pui accent doar pe interviul de angajare
Cand te afli in cautarea unui nou angajat, nu te baza doar pe interviul fata in fata pe care il porti cu el. Timpul este limitat, tu ii pui intrebari, intrebari care uneori pot fi superficiale, el iti da raspunsurile pe care vrei sa le auzi, pentru ca poti sa ai in fata un candidat care stie sa se vanda bine, insa in practica, acesta sa nu fie la fel de eficient.
Insa daca incluzi si unul sau mai multe teste, atunci situatia va fi cu totul alta, pentru ca poti mult mai bine sa evaluezi o persoana. Cere referinte, o scrisoare de intentie, te poti uita si pe profilele candidatului din social media ca sa vezi ce comunica despre el.
Pentru a simplifica procesul de recrutare si apoi pe cel de angajare poti sa recurgi la serviciile unei firme care ofera servicii de recrutare de personal. O astfel de companie poate fi asul tau din maneca, doarece are posibilitatea de a extinde aria obisnuita de cautare de noi talente, dar poate, de asemenea, sa testeze cunostintele candidatului. Exista si firme de si/sau leasing de personal care inlocuiesc, fara sa perceapa costuri in plus, un angajat care si-a dovedit ineficienta.
3. Sa respingi din start candidatii supracalificati
Cand fac o selectie a CV-urilor, recrutorii sunt tentati sa nu cheme la interviu candidati pe care ii considera supracalificati. Insa este momentul sa se gandeasca nu numai la dezavantaje (ca ar putea parasi repede postul), ci si la beneficiile pe care le poate aduce o asemenea persoana in companie: vin cu noi abilitati, noi viziuni, pot avea calitati de lider, nu o sa fie nevoie de instruire pentru ei, pentru ca, de regula, au experienta si asa mai departe.
De asemenea, cand iei decizia sa chemi pe cineva la interviu, prin intermediul unui email sau prin telefon, informeaza-l inca o data despre pozitia vacanta, despre ora interviului si despre persoana cu care va sustine interviul. Nu fi rigid in exprimare, incurajeaza-l sa iti puna intrebari, adopta o atitudine deschisa.
4. Sa te grabesti in luarea deciziei
Zicala “graba strica treaba” se potriveste si in recrutare, pentru ca te poti grabi sa angajezi pe cineva intrucat este nevoie urgenta de un om si trebuie sa umpli golul. Grabindu-te, exista riscul sa angajezi o persoana nepotrivita pentru postul vacant, in timp ce candidatul ideal va fi angajat de alta companie. De asemenea, nu trece nici la extrema ceaalta, de a lungi procesul de recrutare pentru a gasi candidatul perfect. Totodata, poti lua in considerare varianta de a apela la serviciile unui agent de munca temporara pana cand vei gasi tu persoana potrivita pentru postul ramas vacant.
5. Sa nu dai feedback participantilor la interviu
Una dintre cele mai intalnite greseli in recrutare este aceea de a nu le oferi feedback candidatilor care nu au trecut de interviu. Este politicos si profesionist din partea ta sa le trimiti un mail sau sa ii suni si sa le comunici ca nu au primit job-ul. In plus, in cazul in care consideri ca sunt ideali pentru o alta pozitie in firma, spune-le ca ii vei contacta in momentul in care se va ivi o oportunitate.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal