Reconversie profesionala pe timp de criza: cele mai cautate joburi
Schimbarea carierei poate parea, de cele mai multe ori, dificil de facut. Daca unii dintre noi fac acest pas deoarece simt ca jobul actual nu le mai aduce nicio satisfactie, in contextul actual de criza, reconversia profesionala poate veni ca o necesitate pentru a-ti mentine un anumit nivel de siguranta financiara si pentru a te adapta la modificarile de pe piata muncii.
Ce este reconversia profesionala
Reconversia profesionala e mai mult decat simpla schimbare a jobului. Aceasta implica timp si energie, dar si motivatie pentru a putea lucra intr-un domeniu complet diferit. De exemplu, poate ai studiat contabilitate si ai o diploma in acest domeniu, insa dupa ce ai lucrat ani buni pentru o corporatie, simti ca acest job nu ti se mai potriveste. Drept urmare, in loc sa cauti un job la o alta companie, alegi o cariera diferita, fie ca vrei sa lucrezi in IT, fie ca e vorba de domeniul medical sau culinar. Cu alte cuvinte, o reconversie profesionala reprezinta o schimbare la 180 de grade fata de jobul pe care il ai in momentul actual.
In ceea ce priveste motivele pentru care o reconversie profesionala poate parea cel mai bun pas pe care il poti face, ar putea fi vorba de restructurarea sau inchiderea companiei pentru care lucrezi, lipsa satisfactiilor pe plan profesional sau financiar, un nivel crescut de stres si nu numai.
De altfel, in aceasta perioada de criza, cand companiile au luat in calcul somajul tehnic sau chiar concedierea personalului, reconversia poate reprezenta solutia potrivita pentru a-ti asigura o cariera de viitor si stabilitate financiara.
Cand e momentul oportun pentru reconversie profesionala
De-a lungul carierei, fiecare dintre noi se poate regasi in situatia in care simte ca jobul pe care il are nu ii mai aduce nicio satisfactie sau ca devine mult prea obositor. La prima vedere, poate ca este dificil sa realizezi ca schimbarea pe care trebuie sa o faci este reconversia profesionala, insa iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti dai seama daca este momentul potrivit pentru acest pas:
- Te simti epuizat sau suprasolicitat. Multi dintre noi petrecem mai mult timp muncind la birou decat stand acasa, iar acest lucru poate duce la aparitia sindromului burnout. In plus, atunci cand nu te mai simti satisfacut cu munca pe care o depui, aceste semne devin din ce in ce mai evidente. Uneori, cauzele pot fi legate de atmosfera din companie si de politica organizationala, insa, in unele cazuri, poate fi vorba de cariera pe care o ai;
- Simti ca sarcinile zilnice nu iti aduc nicio bucurie. Atunci cand indeplinirea acestora devine o rutina si nu simti nicio satisfactie atunci cand obtii rezultate, poate fi un semn ca ai nevoie de o schimbare de cariera;
- Simti ca, desi pe plan financiar exista stabilitate, acest factor nu e suficient, din cauza faptului ca te simti epuizat la locul de munca.
Tine cont ca, inainte de a face acest pas, trebuie sa stabilesti daca e nevoie sa iti cauti un alt job sau este absolut necesar sa iti schimbi cariera. Bineinteles, niciuna dintre aceste doua schimbari nu este simpla, insa o reconversie profesionala implica timp si dedicare din partea ta.
Daca ai decis ca e momentul pentru o reconversie profesionala, atunci trebuie sa evaluezi care sunt abilitatile si calitatile tale si ce cariera crezi ca ti-ar aduce satisfactii atat pe plan profesional, cat si personal. Eventual, poti apela la sfatul unui specialist in HR pentru a vedea ce alte joburi ti se potrivesc in functie de abilitatile pe care le ai.
Stabileste, apoi, o lista cu joburile pe care vrei sa le analizezi in detaliu. Pentru fiecare job in parte, vezi care sunt abilitatile, studiile si alte cerinte necesare. Apoi, restrange lista in functie de timpul pe care esti dispus sa il aloci pentru o reconversie profesionala. Ia in calcul faptul ca unele joburi necesita o diploma sau diferite cursuri de calificare.
Dupa ce ai hotarat ce cariera vrei sa urmezi, stabileste care sunt obiectivele pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a-ti putea gasi un job in domeniul respectiv.
Citeste si Cursuri gratuite de HR pe care sa le faci in izolare
Cele mai cautate joburi de viitor
Desi nivelul de satisfactie fata de jobul actual sau de suprasolicitare reprezinta, in mod normal, principalele motive pentru care angajatii aleg sa isi schimbe cariera, in contextul actual de criza, exista si alti factori externi care pot genera aceasta schimbare. Impactul asupra economiei a dus nu numai la concedierea angajatilor, ci si la regandirea joburilor care vor fi la mare cautare in urmatoarea perioada.
Multe companii au schimbat modul de lucru, cei mai multi angajati lucreaza de acasa, iar apelurile video si teleconferintele au devenit principala modalitate de a tine legatura cu colegii de munca. De asemenea, multi manageri au realizat ca se poate lucra cu usurinta de acasa.
Din acest motiv, cateva dintre joburile de viitor vor fi cele pe care le poti face de acasa, din zona serviciilor online. In aceasta categorie intra specialist IT, content writer, web designer, traducator sau social media manager.
Insa, in afara de joburile care iti permit sa lucrezi de acasa, mai sunt si cele din domeniul medical. De asemenea, la mare cautare sunt si joburile care implica dezvoltarea unor tehnologii care imbunatatesc sanatatea si starea de bine a oamenilor.
Alte joburi care sunt si vor fi la mare cautare in perioada urmatoare sunt cele din domeniul alimentatiei, serviciilor de livrari, constructiilor sau educatiei. De asemenea, avand in vedere faptul ca majoritatea companiilor se confrunta cu fluctuatii de personal si trebuie sa se adapteze la schimbarile legislative, meseria de inspector de resurse umane poate reprezenta o varianta potrivita pentru tine.
Indiferent de motivul pentru care simti ca ai nevoie sa iti schimbi cariera in acest moment, e important sa continui sa aplici la joburile pe care ti le doresti si, in acelasi timp, sa stabilesti cat timp trebuie sa investesti pentru reconversia profesionala.
Sursa Foto: Shutterstock
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal