Recomandari de lectura pentru profesionistii in HR: Cinci carti si un extra-tip
Esti profesionist in resurse umane si simti nevoia sa te tii la curent cu ce se intampla in domeniu insa nu reusesti sa iti faci timp in cursul saptamanii? Sau ai timp, dar esti coplesit de numarul mare de aparitii editoriale? Poate ca esti in vacanta cu familia dar nu vrei sa pierzi contactul cu domeniul care te pasioneaza?
In orice situatie te-ai afla, ti-am pregatit cinci optiuni de lectura pentru HR pentru vara aceasta, precum si un bonus ultra-rapid, in asa fel incat sa te pui la punct cu cele mai noi tendinte din resursele umane.
Domeniul resurselor umane este intr-o permanenta efervescenta: de la softurile de automatizare la recrutarea de top talente si modul in care va evolua forta de munca intr-o lume dominata de inteligenta artificiala, toate acestea sunt subiecte pe cat de palpitante, pe atat de actuale.
Ca in orice alta industrie, profesionistii din HR continua sa se educe cu privire la noutatile din domeniul de activitate si dupa ce si-au incheiat studiile formale. Este atat o nevoie de a evolua cat si o necesitate de a tine pasul cu cele mai noi tendinte si cele mai bune practici.
Citeste mai jos cinci recomandari de lectura pentru domeniul HR, care te vor pune la curent rapid cu tot ce se intampla important in domeniul tau:
1. Work rules! de Laszlo Bock
Forbes a numit aceasta carte “o adevarata capodopera”, si a fost inclusa in lista bestseller-urilor New York Times si Wall Street Journal. “Work rules!” promite cititorului acces in interiorul strategiei de recrutare a Google. Aceasta companie atrage cele mai multe talente de pe piata si a fost numita de mai multe ori “Cea mai buna companie pentru care sa lucrezi”.
Anual, la Google aplica doua milioane de persoane pentru un job si Laszlo Bock, Head of People Operations la Google, a scris “Work rules!” pentru a explica cum arata noua piata a muncii, cum se atrag cele mai bune talente, cum se pastreaza angajatii si cum se schimba felul in care lucram.
2. Brave new work, de Aaron Dignan
Lucrarea “Brave new work” a fost intampinata cu entuziasm de profesionistii din sfera People Management si nu numai. Seth Godin, autor al cartii “This is Marketing”, a spus despre lucrarea lui Dignan ca este “cartea de management a anului. Limpede, puternica si actuala, este o lectura obligatorie pentru oricine preocupat de unde munceste si cum munceste”.
Aaron Dignan pledeaza pentrru o reinventare a organizatiilor si felului in care lucram. Mai putina birocratie, mai putine intalniri dar cu adevarat productive, rezultate obtinute mai rapid, acestea sunt cateva din schimbarile cu care autorul vrea sa revolutioneze piata muncii si felul in care functioneaza companiile. E nevoie de o schimbare din temelii pentru a re-energiza organizatiile, sustine el.
3. Artificial Intelligence for HR: Use AI to Support and Develop a Successful Workforce, de Ben Eubanks
Ben Eubanks si-a petrecut intreaga viata profesionala in cele mai diverse roluri in Human Resources, de la recrutare la coaching, este analist si influencer pe partea de HR pentru companii si vendori. Cartea sa, “Artificial Intelligence for HR: Use AI to Support and Develop a Successful Workforce”, pledeaza pentru efectul pozitiv al integrarii AI (inteligentei artificiale) in HR.
“Cred cu tarie ca inteligenta artificiala are sansa sa faca HR-ul mai uman, si nu mai putin uman”, sustine Eubanks. Profesionistii din HR care lectureaza lucrarea sa inteleg mai bine ce impact va avea inteligenta artificiala in domeniul resurselor umane si asupra experientei angajatului.
4. The Power of People: Learn How Successful Organizations Use Workforce Analytics To Improve Business Performance, de Nigel Guenole, Jonathan Ferrar & Sheri Feinzig
Toti cei trei autori ai acestei carti, Nigel Guenole, Jonathan Ferrar si Sheri Feinzig, au CV-uri impresionante si o experienta profesionala de invidiat. Fiecare dintre ei este o voce importanta in domeniul strategiei de HR, analiza fortei de munca si transformarea organizationala.
Lucrarea lor comuna este de ajutor pentru cei preocupati de analiza fortei de munca si felului in care aceasta analiza poate fi o forta transformationala pentru orice organizatie.
Autorii pun la dispozitia cititorilor uneltele si strategiile necesare pentru a face analize ce pot sta la baza unor predictii si imbunatatiri la nivel de organizatie.
5. Start with why, by Simon Sinek
Simon Sinek, auto-proclamat optimist si autor, a scris “Start with why” ca un manifest pentru reflexie. Toata lumea stie ce face si cum face, insa putini isi pun problema de ce fac ceea ce fac. Acest “de ce”, spune Sinek, este esential pentru a afla care este scopul ultim – al angajatilor, al companiilor.
Autorul crede cu tarie ca aceasta intrebare poate sta la baza transformarii culturii organizationale pozitive si durabile. Sinek pleadeaza pentru ca oamenii si companiile sa faca ceea ce ii inspira, pentru ca abia in acest fel ii pot inspira si pe altii si pot atinge succesul. Ordinea logica, spune autorul, este ca, inainte de a incepe sa facem orice, sa ne gandim mai intai de ce, apoi cum, si abia la sfarsit ce.
Extra-tip: Nu crezi ca vei avea timp sa citesti o carte in vacanta, sau nu te vei putea concentra suficient pentru o lectura mai serioasa? Nu-ti face nicio grija, avem o solutie! Daca esti dispus sa cheltuiesti doar 15 minute pe zi, poti sa parcurgi un ghid care-ti structureaza informatia sau iti lamureste aspecte mai putin cunoscute ale meseriei.
Internetul e plin de resurse pentru profesionistul de HR, cum ar fi, spre exemplu, “Ghidul definitiv pentru a tine interviuri de angajare” sau “Ghid practic: Tot ce trebuie sa stii despre salarizarea personalului”.
Gasesti aici peste zece ghiduri extra-utile pentru specialistii in resurse umane sau poti sa-ti descarci gratuit ghidul care te ajuta sa afli cum poti alege softul de HR ideal pentru compania ta.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal