ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Provocarile si oportunitatile oamenilor de HR in 2022 | Interviu Victor Dragomirescu @ Revista HR Manager

de Alexandra Ciarnau | February 28, 2022

La inceputul anului, am avut ocazia sa vorbim despre asteptarile pe care le avem in 2022, despre schimbarile ce se intampla in HR si  directia in care se indreapta angajatii si munca in sine anul acesta. Interviul poate fi citit si in ultima editie a revistei HR Manager.

Cum ati descrie, in cateva cuvinte, anul 2021, din punct de vedere al schimbarilor organizationale, al modului in care muncim si traim, al relatiilor interumane, respectiv al climatului de business?

In 2021 intrebarea  „avem sau nu avem nevoie de o schimbare organizationala?” a fost inlocuita de „cum implementam schimbarea de care avem nevoie?”. Anul trecut, multe companii au incercat sa se intoarca la birou, adoptand un model de munca hibrid. Altele, au decis ca de acum incolo vor munci doar de la distanta, asa ca si-au schimbat metodele de recrutare si gestionare ale fortei de munca. Indiferent de alegerile facute, modul in care am muncit a impus necesitatea instrumentelor potrivite.

Tot mai multi antreprenori si manageri de resurse umane au realizat ca transformarea digitala a business-ului este singura solutie pentru a putea ramane in continuare relevanti pe piata muncii. Solutiile digitale de HR au ajutat nu doar ca recrutarea si onboardingul sa fie posibile de la distanta, dar si ca organizatiile sa se adapteze mai usor la schimbarile legislative ce au vizat kurzarbeit-ul sau somajul tehnic. Cu toate acestea, modul in care au trait majoritatea angajatilor in 2021 a fost marcat de incertitudine si anxietate fata de viitor. Pentru ca burnout-ul a fost o problema de actualitate la munca, tot mai multi oameni au cautat echilibrul intre job si viata personala, au inceput sa investeasca in sanatatea lor fizica, dar si emotionala.

La nivelul climatului de business, cei mai multi dintre directorii generali din Romania au inceput anul 2021 plini de optimism, insa pe parcurs si-au dat seama ca este tot mai greu sa retina talentele in companie. Noua normalitate a muncii le-a oferit angajatilor posibilitatea de a se angaja oriunde, asa ca retentia a fost provocarea anului trecut.

 

In 2022 care va/vor fi subiectul/subiectele predilecte pe agenda de lucru a HR-ului?

In Romania, principala provocare din agenda de lucru a HR-ului ramane in 2022 atragerea si retinerea talentelor. Anul trecut s-a vazut dezghetarea pietei muncii, asadar companiile n-au ezitat sa-si mareasca echipele, iar angajatii sa plece pentru oferte de munca mai bune. Cu toate acestea, anul trecut s-au conturat mai bine beneficiile ce tin de wellbeing oferite angajatilor si programele de training. Eforturile indreptate inspre angajat sunt actiuni de retentie, insa observ ca aceste beneficii devin reale, spre deosebire de anii trecuti in care multe companii ofereau beneficii de suprafata ce nu se pliau pe nevoile actuale ale angajatilor. Cred ca programele de training bine puse la punct vor fi cheia pentru a satisface atat nevoile de dezvoltare ale angajatilor, cat si pentru a rezolva problema deficitului de competente din interiorul echipelor. Ma astept ca in 2022 sa vad o si mai mare deschidere a departamentelor HR inspre tehnologie. Fie ca este vorba despre optimizarea proceselor operationale sau inteligenta artificiala din softurile de recrutare, managerii HR isi vor indrepta atentia inspre tehnologiile de care au nevoie pentru a-si face munca eficient.

 

Ce poate invata o organizatie din perioadele de incertitudine si schimbari rapide, ca cea prin care (inca) trecem?

Criza sanitara actuala i-a invatat pe multi directori executivi ca adaptarea este cheia. Am vazut zeci de afaceri care si-au digitalizat procesele cu succes, chiar daca inainte foloseau pixul si hartia. Mai mult decat atat, munca remote sau in sistem hibrid a castigat tot mai mult teren, iar asta este o lectie valoroasa de a nu inota impotriva curentului atunci cand nu este cazul, ci de a adopta solutiile ce se pliaza pe specificul business-ului tau. Printre principalele provocari ale anului trecut a fost si atragerea talentului, care i-a invatat pe specialistii HR si directorii executivi ca schimbarile se pot intampla foarte repede. Companiile care s-au concentrat in 2020 pe loializarea angajatilor – in momentul in care rata de turnover era mica – au experimentat in 2021 un efect pozitiv prin faptul ca angajatii nu si-au prezentat demisia unul dupa celalalt in momentul in care piata muncii si-a revenit. Si, in final, cred ca toti am invatat ca tehnologiile au salvat businessuri. Datorita soft-urilor dedicate, mii de afaceri au putut sa-si optimizeze procesele, sa ofere un mediu de munca sigur angajatilor, sa poata recruta talent de oriunde si sa economiseasca timp si bani.

 

Care sunt provocarile muncii de la distanta, cum vedeti viitorul muncii?

Munca de la distanta le-a adus multe provocari angajatilor, care au privit cum linia dintre viata lor profesionala si personala a devenit tot mai subtire. Multi dintre ei au avut probleme in a-si delimita un program de munca de 8 ore, ajungand sa lucreze peste program, simtind repercusiunile in cele din urma. Fara un birou fizic, le-a fost mai greu sa creeze legaturi cu colegii de munca, sa ia pauze din cand in cand si sa iasa din casa des. Pe de alta parte, managerii au simtit ca managementul echipelor e mai dificil de la distanta, iar a fi manager in timp ce lucrurile se schimba constant necesita multa creativitate. Cultura organizationala, beneficiile oferite angajatilor, procesele, toate acestea trebuiau adaptate unui nou tip de business. Munca de la distanta este o varianta viabila pe termen lung doar pentru companiile unde majoritate angajatilor pot lucra de acasa. Pentru celelalte industrii, managerii de HR trebuie sa fie creativi in a crea modele hibride benefice pentru toate departamentele. 

 

Care va fi rolul unui lider de HR pe viitor? 

Noul lider in HR are toate instrumentele necesare pentru a-si muta atentia de la procese la oameni. Stapanirea tehnologiei pentru a imbunatati procesele standard de HR si pentru a dezvolta perspective noi prin analize avansate va continua sa ofere oricarui lider de HR „dreptul de a intra in joc”. Pentru a construi o noua cultura organizationala si a genera valoare, liderii si echipele lor trebuie sa-si conecteze informatiile cu modelul de business si cu oamenii din interior. Indiferent de dimensiunea organizatiei, liderii trebuie sa-si directioneze eforturile inspre o interactiune mai directa si profunda. Mai mult decat atat, experienta angajatilor devine din ce in ce mai importanta, iar capacitatea de a putea oferi solutii dinamice si tintite catre nevoile angajatilor va face diferenta dintre retentie si loialitate. De asemenea, liderii HR se vor  concentra asupra managerilor ce coordoneaza echipe pentru a-i ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile si competentele de care au nevoie. In viitor, liderul de HR va fi managerul schimbarii, pentru ca de-acum incolo are timp sa se concentreze pe lucrurile ce aduc valoare in companie.

 

Cu ce sperante si idei intrati in 2022?

In 2022 vreau, alaturi de intreaga echipa Romanian Software si colorful.hr, sa pot aduce previziunile din acest interviu mai aproape de realitate pentru cat mai multe business-uri romanesti. Sa pot ajuta la crearea unui mediu de afaceri sanatos, eficient si digitalizat pentru cat mai multi angajati si directori executivi. Anul ce a trecut a fost ca un test care ne-a ajutat sa ne recapatam curajul si speranta ca lucrurile vor continua sa mearga bine. Iar, in functie de cat de mult vom sti sa profitam de oportunitati, lucrurile vor putea merge chiar si foarte bine. Pregatim multe noutati in anul acesta in ceea ce priveste softul nostru dedicat resurselor umane, colorful.hr. Dar, in aceeasi masura, vom continua sa fim alaturi de comunitatea pe care am creat-o: prin webinarii gratuite, cursuri, evenimente si multe altele. Astept cu nerabdare inca un an in care vom face ca lucrurile sa se intample.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 5
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]