Procedura de instruire SSM sau Protectia Muncii: normele si etapele obligatorii
Impartita in trei etape mari, instruirea angajatorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca este obligatorie. Ea asigura o pregatire corespunzatoare a angajatilor din firme si intreprinderi, iar nerespectarea normelor prevazute de lege atrage dupa sine amenzi constand in sume importante de bani.
- Ce este instruirea SSM – Securitate si Sanatate in Munca sau Protectia Muncii
- Cadrul legislativ in care se desfasoara
- Cand se efectueaza instruirea lucratorilor
- Cui se adreseaza prevederile SSM
- Ce etape cuprinde instruirea angajatilor
- Cine este responsabil de instruirea SSM
- Ce sanctiuni risca angajatorii
Ce este instruirea SSM – Securitate si Sanatate in Munca sau Protectia Muncii
Instruirea SSM este un ansamblu de masuri organizatorice de protectie a muncii care reprezinta forma legiferata de instruire la nivelul angajatorilor. Scopul instruirii SSM este acela de a asigura dobandirea cunostintelor necesare pentru cele mai bune conditii de desfasurare a procesului de munca, pentru apararea sanatatii, vietii si integritatii fizice si psihice a lucratorilor si a altor persoane participante la procesul de munca.
Aceste masuri vizeaza insusirea cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate la locul de munca, precum si prezentarea riscurilor activitatii profesionale. De asemenea, instruirea SSM include activitatile de prevenire si de protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru sau fiecarei functii exercitate, fiind o parte integranta a managementului personalului din firma.
Angajatorii din Romania au obligatia sa le asigure tuturor lucratorilor aflati in subordinea lor conditii corespunzatoare, instruire suficienta si adecvata cu privire la domeniul securitatii si sanatatii in munca. Colectia de prevederi de securitate si sanatate in munca elaborate de angajator, cu aplicare si obligativitate limitate la unitatea emitenta, se grupeaza in ansamblul de instructiuni proprii de securitate a muncii.
Cadrul legislativ in care se desfasoara
Domeniul securitatii si sanatatii in munca beneficiaza de un cadru legislativ constituit astfel incat sa urmareasca integrarea sistemului romanesc in principiile cadrului european. Astfel, domeniul securitatii si sanatatii in munca este reglementat pornind de la dreptul la securitate si sanatate in munca, garantat constitutional, prin prevederile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dar si prin Legea nr. 319/2006, cu modificarile ulterioare. Domeniul beneficiaza, de asemenea, de prevederile legislatiei privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, dar si de legislatia privind statutul medicului de medicina muncii.
Cand se efectueaza instruirea lucratorilor
Instruirea angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, la nivelul unitatii sau intreprinderii, are loc doar in timpul programului de lucru. Conform prevederilor articolului 76 din Normele metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, perioada in care lucratorul este prins in acest proces se ponteaza ca timp de munca si se calculeaza corespunzator din punctul de vedere al salariului acordat.
Cui se adreseaza prevederile SSM – Protectia Muncii
Aceasta masura organizatorica de protectie a muncii se adreseaza lucratorilor proaspat sositi in companie in urma unei campanii de recrutare, incluzand aici studentii, elevii aflati in perioada de practica, ucenicii sau alti participanti la procesul de munca. De asemenea, procedura de instruire SSM trebuie parcursa si de angajatii care isi schimba locul de munca in cadrul aceleiasi intreprinderi sau unitati comerciale.
Angajatii temporari detasati de la o alta intreprindere sau unitate si lucratorii care sunt pusi la dispozitie pe termen temporar de un alt agent de munca se numara si ei printre categoriile de personal prevazute pentru instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Ce etape cuprinde instruirea angajatilor
Instruirea lucratorilor in Protectia Muncii este separata in trei faze distincte, potrivit dispozitiilor articolului 77 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor din Legea nr. 319/2006, aprobate prin HG nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, angajatii vizati de aceasta masura organizatorica vor beneficia de urmatoarele activitati:
- instruirea introductiv-generala
Realizata, potrivit Legii nr. 319/2006, de angajator, de lucratorul desemnat sau de un lucrator al serviciului intern, respectiv extern, de prevenire si protectie, instruirea introductiv-generala are ca scop informarea cu privire la activitatile specifice intreprinderii sau unitatii. Aceasta etapa se finalizeaza cu verificarea insusirii cunostintelor pe baza de teste. Rezultatul lor va fi consemnat in fisa de instruire.
- instruirea la locul de munca
A doua etapa din instruirea in domeniul securitatii si sanatatii in munca urmareste sa prezinte riscurile pentru securitate si sanatate in munca, precum si masurile sau activitatile de prevenire si protectie la nivelul fiecarui loc de munca, post de lucru sau al oricarei functii exercitate. Ea se realizeaza de conducatorul direct al locului de munca, in grupuri de maximum 20 de persoane.
- instruirea periodica
Aceasta ultima etapa are drept scop reimprospatarea si actualizarea cunostintelor in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Ea este realizata pe baza tematicilor intocmite de angajatorul cu raspunderi in domeniul securitatii si sanatatii in munca, de lucratorul desemnat, de lucratorul din serviciul intern de prevenire si protectie sau de cel din serviciul extern. Tuturor celor mentionati le revine in mod obligatoriu sarcina de a completa cu demonstratii practice instruirea periodica pentru Protectia Muncii.
Cine este responsabil de procesul de instruire SSM
Legea nr. 319/2006 desemneaza explicit personalul cu atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Astfel, in vederea desfasurarii activitatilor de prevenire si protectie la nivelul angajatorului, cadrul organizatoric implica urmatorii factori:
- lucratorul desemnat;
- medicul de medicina muncii;
- reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Structurile care au atributii in domeniul securitatii si sanatatii in munca sunt urmatoarele:
- serviciul intern de prevenire si protectie;
- serviciile externe de prevenire si de protectie;
- serviciile de medicina muncii;
- comitetul de securitate si sanatate in munca.
In normele enuntate in OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, se enunta obligativitatea potrivit careia cursurile si programele de formare profesionala in domeniul securitatii si sanatatii in munca se efectueaza de catre furnizori de formare profesionala autorizati.
Ce sanctiuni risca angajatorii
Angajatorii care nu intocmesc planul de prevenire si protectie ce trebuie aplicat conditiilor de munca specifice unitatii, in baza evaluarii riscurilor, sunt pasibili de o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei. De asemenea, lipsa autorizatiei de functionare, din punctul de vedere al SSM, este sanctionabila in acelasi fel, iar lipsa conditiilor pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca este pedepsita cu amenda cuprinsa intre 4.000 si 8.000 de lei. Consultanta legislativa este o modalitate eficienta prin care angajatorii au posibilitatea de a ramane la curent cu ultimele prevederi din legislatia muncii, pentru a nu fi luati pe nepregatite de diverse provocari.
Fiind obligatorie pentru firme si intreprinderi, instruirea salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca este indispensabila unei functionari legale a oricarei unitati si garanteaza o minima preocupare pentru integritatea angajatilor.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal