ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Pretul unei angajari nepotrivite: 5 costuri ascunse ale unei alegeri proaste

de Colorful.hr | July 5, 2016

Ca antreprenori, manageri de resurse umane si/sau specialisti in recrutare, toti vrem sa facem alegerea cea mai buna pentru compania la care lucram. Sa targetam si sa angajam omul potrivit la locul potrivit. Dar uneori mai facem si angajari nepotrivite. De ce sa nu recunoastem?

Provocarea recrutarii este ca de fiecare data ii vrem pe cei mai buni. Este un obiectiv lesne de inteles, dar realitatea ne pune uneori si in fata unor situatii neplacute, in care ne dam seama nu numai ca nu am facut alegerea corecta, dar aceasta se dovedeste a avea costuri pe care nici nu le banuim, mai ales in cazul afacerilor mici.

Evident, costurile pot fi calculate in bani, dar pe langa bani, compania mai pierde timp, pierde din productivitate, iar o angajare nepotrivita poate influenta si ceilalti membri ai echipei, astfel incat, in final, compania pierde infinit mai mult.

Angajarea unei persoane nepotrivite

Potrivit unui sondaj realizat de portalul de recrutare CareerBuilder pe 6.000 de manageri de recrutare si manageri de companii din Statele Unite, o organizatie pierde in jur de 50.000 de dolari pe an, in cazul in care face o angajare nepotrivita. Ganditi-va cu cat se multiplica aceasta suma daca managerii de resurse umane gresesc de mai multe ori.

In acelasi timp, rezultatele sondajului mai indica faptul ca o angajare proasta duce la scaderea productivitatii, implica timp si bani irositi cu recrutarea si trainingul pentru un inlocuitor si are un impact negativ asupra moralului celorlalti angajati si asupra relatiei cu clientii companiei. grafic

In primul rand, o angajare proasta inseamna ca resursele companiei sunt cheltuite ineficient, pe toate nivelurile, fie ca vorbim despre cursuri de training, asigurari medicale, salariu si alte beneficii, fie ca vorbim despre recrutare si angajarea in sine.

Pe langa costul angajarii nepotrivite, o angajare gresita poate avea efecte negative si asupra angajatilor deja existenti. Daca angajati un pierde-vara, sarcinile acestuia sunt preluate automat de ceilalti membri ai echipei, ceea ce duce, pe langa oboseala si scaderea randamentului, si la frustrare din partea celor care muncesc mai mult si sunt platiti la fel ca cel ale carui sarcini le preiau.

Angajarea unei persoane nepotrivite poate afecta si moralul celorlalti salariati. In cazul in care recrutati un manager pe care echipa il considera nepregatit pentru functia pe care o preia si il respinge, deja exista o problema. Subordonatii vor avea tendinta sa nu-i asculte ordinele, sa nu duca la bun sfarsit proiectele propuse de acesta, sa ii conteste autoritatea, ceea ce va conduce mai devreme sau mai tarziu la erodarea echipei si, in consecinta, la scaderea randamentului si a productivitatii.

Fast forward: 5 costuri ascunse ale unei angajari nepotrivite

  1. Impactul zilnic asupra angajatilor. Nu se observa din prima zi, dar pe masura ce trece timpul si colegii observa ca noul angajat nu este ceea ce ar fi trebuit sa fie, acest lucru va transmite unde de soc asupra intregii echipe si a intregii companii. Ceilalti vor avea tendinta sa-l respinga, ceea ce va crea o atmosfera apasatoare la birou.
  1. Un angajat problema este greu de concediat. Odata angajata o persoana care nu se potriveste cu jobul pentru care am recrutat-o, o varianta de luat in seama este concedierea. Desfacerea contractului de munca al unui angajat problema, insa, dureaza mult si poate fi si foarte costisitoare. Concedierea disciplinara sau pentru ca salariatul nu corespunde profesional locului de munca pentru care a fost angajat sunt cele mai frecvente variante la indemana angajatorului, insa pana la acest deznodamant prevazut de lege trebuie parcursi o serie de pasi deloc simpli si care costa. O concediere disciplinara implica o ancheta si o evaluare prealabila pentru a stabili clar motivele pentru care se desface contractul de munca. In plus, concedierea trebuie facuta cu foarte mare atentie, pentru ca si cea mai mica greseala poate conduce la procese costisitoare si de lunga durata pentru angajator.
  1. Pierderea talentelor. Multi nu se gandesc ca aceasta este o consecinta a unei angajari gresite, dar daca nu exista o compatibilitate intre noul angajat si restul echipei, cei mai buni vor avea tendinta sa paraseasca organizatia. Un aspect foarte important este increderea angajatilor in companie, incredere care se poate pierde foarte usor. O singura angajare proasta ii va face pe ceilalti sa puna la indoiala intentiile organizatiei si sa se simta nesiguri pe pozitia pe care o au in companie. In acest context, vor incepe sa-si caute un alt loc de munca la competitie, ceea ce erodeaza reputatia organizatiei si duce, mai departe, la pierderea talentelor.
  1. Ceilalti devin apatici. Dupa o experienta de acest gen, cand in interiorul echipei este adus cineva care nu face parte din cultura organizatiei si care deranjeaza, mai ales in pozitia de lider, ceilalti tind sa devina apatici, blazati si sa-si piarda interesul pentru ceea ce fac. Inca un minus pentru reputatia si productivitatea companiei.
  1. Relatia cu clientii devine dificila. Daca noul angajat nu se poate adapta la normele si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, mai ales in cazul in care de ceea ce face el depind alti colaboratori si clienti, acestia vor renunta, mai devreme sau mai tarziu, la serviciile companiei, in favoarea concurentei, ceea ce se traduce prin pierderi pe termen lung greu de cuantificat.

Acestea sunt doar cateva dintre costurile unei alegeri nepotrivite in cazul unei noi recrutari. Exista multe altele, fireste, in functie de specificul fiecarui business, greu de catalogat si de pus intr-o statistica. Recomandarea specialistilor in resurse umane este ca de fiecare data cand avem nevoie de o persoana pentru o pozitie vacanta, sa incercam sa promovam angajati pe care ii avem deja, decat sa aducem pe cineva din afara. Pentu ca este intotdeauna mai usor si mai putin costisitor sa promovam pe cineva din interior, decat sa facem o angajare din exterior. Iar un angajat nepotrivit este greu de concediat.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 5

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]