ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Romania paradoxala: Platim printre cele mai mari taxe pe cele mai mici salarii din UE si suntem saracii Europei desi castigurile au crescut in cel mai rapid ritm din istorie

de Colorful.hr | June 21, 2017

Romania a fost dintotdeauna (alaturi de Bulgaria) tara membra UE cu cele mai mici salarii. Chiar si in contextul in care datele statistice si contextul economic arata ca salariile au crescut in ultimii ani fara oprire si cu mult peste media Uniunii Europene, angajatii romani raman tot la coada clasamentului.

La inceputul anului, Institutul National de Statistica (INS) anunta ca salariile din Romania au crescut in 2016 cu peste 18% adica cel mai rapid ritm anual din istorie. Astfel, romanii ajunsesera sa castige in medie la finele anului trecut: 2.354 lei net adica putin peste 500 de euro sau 3.257 lei brut (721 euro).

De altfel, si datele Biroului European de Statistica Eurostat arata o crestere semnificativa a costurilor cu forta de munca in Romania comparativ cu celelalte state si cu media UE. Romania inregistra la finele anului trecut cea mai mare crestere a costului orar cu forta de munca din UE: de 12,3%, cu mult peste media europeana de 1,7%.

Toate aceste date sunt optimiste si ne duc cu gandul ca romanii ar putea fi printre cel mai bine platiti din Europa. Nimic mai fals! Chiar si in conditiile unor majorari salariale comparabile cu perioada de dinaintea crizei economice din 2008, Romania ramane in coada clasamentului atunci cand vorbim despre salarii.

Dupa cum am aratat mai sus, salariul mediu net in Romania depaseste cu putin 500 de euro. Ceea ce la scara europeana plaseaza tara noastra pe penultimul loc in UE.

Uniunea Europeana este un spatiu extrem de neomogen atunci cand vorbim de salarii. Cu o medie lunara de 1.520 de euro, topul salariilor medii din Europa incepe cu 3.095 euro in Danemarca, urmata de 3.000 euro in Luxembourg, 2.500 euro in Finlanda, 2.400 euro in Suedia si se incheie cu Ungaria (622 euro), Romania (512 euro) si Bulgaria (406 euro).

Astfel, angajatii din Damenarca castiga in medie de 7,6 ori mai bine decat cei din Bulgaria si de 6 ori mai mult decat cei din Romania.

Salariile in Romania

Castigurile nete depasesc 500 euro doar in Bucuresti si cinci judete

Nici la nivel national lucrurile nu stau mai bine. Daca salariul mediu este de aproximativ 500 de euro, statisticile arata ca doar in Bucuresti si alte cinci judete mai bogate se castiga aceste salarii. In restul tarii, veniturile lunare ale angajatilor sunt cu mult mai mici.

Potrivit unei analize News.ro, angajatii din Bucuresti au cele mai mari salarii din tara, cu un castig mediu net la finele anului trecut de 3.219 lei (713 euro), fiind urmati de cei din judetele Ilfov (2.743 lei, 607 euro), Cluj (2.605 lei, 577 euro) si Timis (2.512 lei, 556 euro).

Pe urmatoarele locuri se claseaza judetele Sibiu (2.375 lei, 526 euro) si Brasov (2.284 lei, 506 euro), in restul tarii castigurile medii fiind sub 500 euro net. La polul opus, in 17 judete, castigurile medii nu depasesc 400 de euro.

Platim printre cele mai mari taxe pe cele mai mici salarii din Europa

Si cine plateste totusi cele mai mari taxe pe venituri din Europa? Macar la acest capitol nu mai suntem pe primul loc, dar nu am ajuns nici prea departe.

Daca pentru cinci ani consecutivi, cei care au platit cele mai mari taxe pe salarii au fost belgienii, incepand de anul trecut, primul loc in UE este ocupat de francezi. Astfel, potrivit unui raport realizat de  Institut Économique Molinari, in 2016, francezii plateau taxe pe venituri de 57,53%, fiind urmati de belgieni cu 56,9%, austrieci cu 54,7% si unguri cu 54,1%.

In acest clasament, Romania se plaseaza pe locul 8 din 28, cu un nivel de taxare a veniturilor de 47,62%.

La polul opus, cele mai mici taxe se platesc in Cipru, cunoscut si ca paradis fiscal (23,85%, jumatate fata de Franta).

In Romania ultimilor ani, deficitul de forta de munca si de specialisti a devenit o reala problema atat in sistemul privat, cat si in cel public. Dar atat timp cat salariile din Romania vor fi de trei ori mai mici fata de media europeana si de peste cinci ori mai mici fata de castigurile cele mai mari din UE, exodul fortei de munca peste granite va continua.

Majorarea salariului minim, majorarile promise in sistemul public, odata cu aplicarea legii salarizarii unitare si cresterile salariale cu cateva procente anuntate in privat sunt inca prea putin pentru a putea atrage si pastra si putina forta de munca specializata pe care o mai are Romania, in conditiile in care Occidentul va veni intotdeauna cu o oferta mai atragatoare.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 5

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]