Peste jumatate dintre companiile din Romania se gandesc la marirea numarului de angajati
Peste 54% dintre companiile din Romania vor sa creasca, in medie, cu 11% numarul de angajati in 2020, potrivit Barometrului de HR, realizat de PwC Romania.
Deficitul de forta de munca este o problema cu care se confrunta companiile din aproape toate domeniile, insa sectorul IT&C are cea mai mare nevoie de angajati noi. Conform studiului, 91% dintre companiile de IT vor sa mareasca, in medie, cu 20% numarul de angajati in 2020.
Cerere mare de forta de munca se inregistreaza si in industrie, auto, retail. In industie si auto, 71% dintre firme vor sa angajeze cu 6,2% mai multi oameni, iar 50% dintre companiile din retail au nevoie, in medie, cu 6,4% mai multi salariati in 2020.
Nevoie de personal au si companiile care furnizeaza servicii financiare (un plus de 40% in 2020), dar si cele farmaceutice (un plus de 30%).
“Estimarile noastre arata ca Romania are nevoie de un milion de angajati in urmatorii 5 ani pentru a ajunge la o crestere economica de 3,5% anual. Dupa cum stim, de cativa ani deja, angajatorii gasesc tot mai greu forta de munca, ceea ce poate pune serioase bariere in calea dezvoltarii economice. Din acest motiv, Guvernul si companiile ar trebui sa investeasca in programe care sa dezvolte abilitatile angajatilor, cu precadere cele digitale, in contextul in care noile tehnologii sunt adaptate la nivel global”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Aproape toate pozitiile create in 2019 au fost in zona digital&social media – Chief IT Digital Solutions, Instructional Designer, Social Media Specialist, Digital&Multichannel Manager, Digital Manager, RPA Specialist si Online Manager, arata Barometrul de HR. Conform datelor colectate de la respondenti, departamentele cele mai afectate de automatizare sunt: contabilitate, suport IT, administrativ, financial si analiza de business.
“In 2020, principalele provocari ale departamentelor de resurse umane vor fi legate de fluctuatia de personal si gradul scazut de implicare al angajatilor, cresterea costurilor salariale, impactul digitalizarii si deficitul de forta de munca. Tehnologiile si automatizarea inseamna noi abilitati si, implicit, noi pozitii in companii, lucru care incepe deja sa se vada in organigramele companiilor din Romania. De exemplu, cele mai noi pozitii create in 2019 sunt cele din zona digital&social media”, a precizat Oana Munteanu, Senior Manager – People & Organisation, PwC Romania.
Cei mai multi dintre respondentii Barometrului de HR au transmis ca sunt pregatiti sa faca fata deficitului de forta de munca si costurilor salariale care vin odata cu atragerea si cresterea numarului de angajati in 2020.
Barometrul de HR a fost realizat in octombrie 2019, pe 65 de companii din diverse sectoare.
Citeste si: Cum reduci costurile cu un angajat
Sursa FOTO: unsplash.com
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal