Oamenii isi parasesc managerii, nu locul de munca
Ce-si doresc angajatii de la jobul anului 2015? Banii nu mai sunt pe primul loc. Pe masura ce accentul cade pe recrutarea si retentia de personal, odata cu revenirea economica, multi executivi subestimeaza beneficiile pe care angajatii lor le vor cel mai mult, pe langa bani. Studiile arata ca, in timp ce managerii considera ca un salariu peste medie este suficient pentru a-si fideliza angajatii, acestia au alte asteptari de la angajatorii lor in 2015.
Dupa perioada de criza, in care au disparut sute de mii de locuri de munca din economie si tendinta era pastrarea jobului, indiferent de conditiile in care se desfasura activitatea, revenirea economica din ultimii ani a adus o nevoie in crestere de specialisti si o diversitate de locuri de munca, ceea ce ofera angajatilor o varietate de oportunitati si de posibilitati de a alege.
Recente studii in domeniul resurselor umane releva faptul ca majoritatea covarsitoare a angajatilor (in jur de trei sferturi) plaseaza pe primul loc la serviciu „respectul si tratamentul demn” al tuturor salariatilor, pe toate nivelurile ierarhice. Acesta este considerat cel mai important factor pentru satisfactia si productivitatea la locul de munca.
Urmatorii factori pe care angajatii ii considera mai importanti decat banii primiti la locul de munca sunt: increderea dintre acestia si management, diferitele beneficii, altele decat cele financiare si siguranta jobului. La capitolul beneficii, cei mai multi dintre angajati asteapta de la angajatorii lor mai multe zile de concediu, planuri ample de asigurari de sanatate, flexibilitate pentru stabilirea unui echilibru intre munca si viata privata si un mediu de lucru prietenos.
Topul beneficiilor pe care salariatii le asteapta de la angajatorii lor:
- Asigurari de sanatate;
- Mai multe zile de concediu platit;
- Flexibilitate (posibilitatea de a lucra de acasa si de a-si face propriul program);
- Oportunitati de dezvoltare profesionala;
- Alte beneficii (transport platit, masa gratuita sau abonamente la sali de sport si wellness).
Calitatile managerului care pun in valoare subordonatul
O recenta cercetare Gallup, realizata pe un esantion de 7.200 de angajati, releva faptul ca jumatate dintre ei si-au parasit la un moment dat jobul pentru a scapa de seful lor. Iar raspunsul la intrebarea ce vor angajatii de la managerii lor este unul singur: comunicare.
Potrivit cercetarii citate, angajatii ai caror manageri organizeaza regulat sedinte sunt de trei ori mai implicati in ceea ce fac si sunt entuziasti la locul de munca. Acestia vor sa fie zilnic in contact cu sefii lor, nu doar la anumite prezentari sau la bilantul de final de an.
Angajatii vor, totodata, sa simta o libertate in relatia cu managerii, care sa le permita si o apropiere pe plan personal, mai mult de jumatate dintre acestia spunand ca si-ar dori sa poata vorbi despre orice cu sefii lor si sa le poata adresa orice intrebare. De cealalta parte, un sfert dintre participantii la cercetare au raspuns ca nu indraznesc sa vorbeasca despre probleme personale cu sefii lor.
Angajatii care simt ca pot comunica liber tind sa aiba incredere in sefii lor, ceea ce devine un element de siguranta in relatia manager-subordonat.
O alta asteptare pe care angajatii o au de la sefii lor este ca acestia sa stabileasca prioritatile si obiectivele jobului lor. Cercetarea Gallup a aratat faptul ca, de cele mai multe ori, salariatii simt ca nu li se dau suficiente detalii pentru a intelege ceea ce se asteapta de la ei. Doar putin peste 10% dintre respondenti au indicat faptul ca managerii lor ii ajuta in stabilirea prioritatilor si a planului care trebuie urmat.
„Claritatea in ceea ce priveste asteptarile pe care managerii le au de la angajatii lor este vitala pentru obtinerea performantei la locul de munca”, afirma realizatorii cercetarii.
Angajatii vor, totodata, responsabilitate de la sefii lor. „Pentru salariatii dedicati, responsabilitatea inseamna ca toti trebuie sa respecte anumite standarde si se asteapta ca cei care nu respecta regulile sa fie demascati”, mai sustin realizatorii studiului.
Si, nu in ultimul rand, angajatii asteapta de la managerii lor sa fie buni lideri. Potrivit Gallup, insa, doar trei din zece sefi au calitati naturale sau un talent care poate fi dezvoltat de a conduce oameni. Astfel de manageri stiu sa-si motiveze angajatii, ii ajuta sa depaseasca obstacolele, creeaza o cultura a responsabilitatii si stiu sa construiasca relatii intre oameni si echipe puternice, cu care sa obtina rezultatele dorite. Din pacate, cercetarea Gallup a scos la iveala faptul ca doar 10% dintre manageri au aceste calitati.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal