Au aparut modificari in ceea ce priveste regimul strainilor care lucreaza in Romania
In data de 5 martie 2024, a fost publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 176, Legea nr. 28/2024 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul strainilor.
Legea nr.28/2024, a intrat in vigoare in data de 8 martie 2024 si a fost publicata in data de 5 martie, in Monitorul Oficial Partea I, nr.176. Legea aduce modificari si completari celor doua ordonante ce reglementeaza dreptul de sedere si de munca al cetatenilor strani in Romania si anume Ordonantei de urgenta nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania si Ordonantei nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania.
Pentru informarea autoritatilor cu privire la schimbarile intervenite in situatia strainului se modifica termenul actual in care entitatile-gazda sunt obligate sa informeze formatiunea teritoriala a Inspectoratului General pentru Imigrari cu privire la incetarea sau suspendarea raportului juridic cu strainul, de la 30 de zile la 10 zile.
Strainul va putea solicita viza de lunga sedere pentru detasare in termen de 180 de zile de la data obtinerii avizului de detasare de catre beneficiarul prestarii de servicii, fata de 60 de zile cat este termenul de solicitare in prezent. Viza se solutioneaza de Centrul National de Vize, in termen de 20 de zile de la data depunerii cererii de eliberare a vize fata de 10 zile cat este in prezent.
In ceea ce priveste lucratorii inalt calificati, Legea nr.28/2024 prevedere numeroase modificari. Conditia cu privire la salariu nu va mai trebui sa fie la nivelul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut, ci la nivelul unui singur castig salarial mediu brut.
Totodata, legea introduce mai multe prevederi in ceea ce priveste dreptul de sedere temporara in scop de munca in calitate de lucrator inalt calificat in cadrul unei mobilitati.
Strainul care detine o Carte albastra a UE valabila, eliberata de un stat membru care aplica integral acquis-ul Schengen, poate intra si ramane in Romania, in vederea desfasurarii unei activitati economice, pentru o perioada de 90 de zile in orice perioada de 180 de zile, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.
Strainul care detine o Carte albastra a UE valabila, eliberata de un stat membru care nu aplica integral acquis-ul Schengen, are dreptul de intrare si de sedere in scopul desfasurarii unei activitati economice timp de maximum 90 de zile in orice perioada de 180 de zile pe baza Cartii albastre a UE si a unui document de calatorie valabil, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.
Dupa 12 luni de sedere legala in primul stat membru sau dupa 6 luni de sedere legala in al doilea stat membru, ca posesor de Carte albastra a UE, strainul are dreptul sa intre, sa isi stabileasca resedinta si sa lucreze in Romania, in vederea ocuparii unui loc de munca inalt calificat, pe baza Cartii albastre a UE si a unui document de calatorie valabil, fara a fi necesara obligatia detinerii avizului de angajare eliberat in conditiile legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei. In termen de cel mult o luna de la intrarea in Romania, strainul are obligatia de a solicita eliberarea unei Carti albastre a UE.
Strainului i se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca in calitate de lucrator inalt calificat in cadrul mobilitatii pe termen lung, daca prezinta:
a) Cartea albastra a UE, valabila;
b) contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, incheiat pe o durata de cel putin 6 luni, din care rezulta ca salariul este cel putin la nivelul castigului salarial mediu brut;
c) documentul de recunoastere a studiilor, eliberat de Ministerul Educatiei, in conditiile prevazute de legislatia in domeniu, sau diploma de studii/certificatul de calificare eliberata/eliberat de unitati/institutii de invatamant acreditate in Romania, care face dovada calificarii din invatamantul superior, atat in cazul profesiilor reglementate, cat si in cazul profesiilor nereglementate.
Dreptul de sedere temporara in scop de munca se prelungeste pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a contractului de munca, dar nu mai mult de 2 ani, fata de un an, cat prevede in prezent Ordonanta de urgenta nr.194/2002. In cazul lucratorilor inalt calificati, perioada maxima creste la trei ani, in loc de doi.
Modificarile aduse Ordonantei nr.25/2014 se refera in principal la redefinarea lucratorului inal calificat care este strainul incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pe un loc de munca inalt calificat, cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata de cel putin sase luni, incheiat cu un angajator in baza avizului de angajare.
Ca si noi categorii pentru care nu este necesara obtinerea avizului de angajare pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei a strainilor sunt in plus:
– strainii posesori ai unei Carti albastre a UE valabile, eliberata de un stat membru al Uniunii Europene, care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati in scop de munca, in calitate de lucrator inalt calificat, in cadrul unei mobilitati;
– strainii posesori ai unei Carti albastre a UE valabile, dupa 12 luni de angajare legala in munca pe teritoriul Romaniei, in calitate de lucrator inalt calificat;
– strainii titulari ai dreptului de sedere pe termen lung acordat de un alt stat membru al Uniunii Europene, posesori ai unui permis de sedere pe termen lung continand mentiunea «Fost posesor de Carte albastra a UE.
Pentru strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii se modifica conditia prin care vor putea fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare aceasta fiind ca se pot angaja numai cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum sase ore pe zi, nu de maximum patru ore, cum prevedea pana acum ordonanta.
Legea nr.28/2024 stabileste ca si modificari legate de conditiile pe care angajatorului trebuie sa indeplineasca pentru a se elibera avizul de angajare de catre Inspectoratul General de Imigrari, ca se impune desfasurarea efectiva pe teritoriul Romaniei a activitatilor compatibile cu functia pentru care se cere incadrarea in munca a strainului; Angajatorul trebuie sa aiba achitate obligatiile catre bugetul de stat la zi, si nu doar raportat la ultimul trimestru cum era prevazut anterior.
Inspectoratul Roman pentru Imigrari va putea sa organizeze si sa efectueze, in conditiile legii, controale la sediile sociale sau punctele de lucru ale angajatorilor pentru a verifica indeplinirea conditiilor prevazute pentru obtinerea avizului de munca.
Legea nr.28/2024 a asigura transpunerea Directivei (UE) 2021/1.883 a Parlamentului European si a Consiliului din 20 octombrie 2021 privind conditiile de intrare si de sedere a resortisantilor tarilor terte pentru ocuparea unor locuri de munca inalt calificate si de abrogare a Directivei 2009/50/CE a Consiliului, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 382 din 28 octombrie 2021.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal