Nota de lichidare: importanta, necesitate, model
Nota de lichidare este un document care poate fi eliberat de angajator in momentul incetarii contractului de munca si are drept scop consemnarea existentei sau inexistentei unor datorii intre salariat si firma. Mai jos, poti afla ce contine acest document, in ce conditii este emis si cum arata un model de nota de lichidare.
- Cadru legislativ
- De ce este importanta nota de lichidare
- Cui ii este necesara si pentru ce
- Ce trebuie sa contina nota de lichidare
- Cand se elibereaza nota de lichidare
- Model de nota de lichidare
Cadru legislativ
Similar fluturasului de salariu, nici nota sau fisa de lichidare nu este reglementata de lege. Cu alte cuvinte, este un act optional, pe care angajatul il poate primi, la cerere, atunci cand contractul individual de munca a incetat. Uneori, fisa de lichidare este oferita alaturi de celelalte documente specifice incetarii contractului de munca (de exemplu, adeverinta de vechime).
In unele cazuri, noul angajator iti poate cere acest document ca parte a dosarului de angajare. Documentul poate fi solicitat indiferent de modul in care ati incheiat socotelile, prin concediere sau demisie, cu sau fara preaviz.
Pe de alta parte, au existat mai multe proiecte de lege prin care sa se instituie eliberarea obligatorie a notei de lichidare potrivit unui proiect de lege din 2018. Conform actului normativ, firma era obligata sa elibereze nota de lichidare in termen de trei zile calendaristice de la data incetarii colaborarii contractuale.
De ce este importanta nota de lichidare
Desi optionala, nota de lichidare este un act oficial, care poate fi folosit in instanta pentru recuperarea datoriilor. In functie de situatie, actiunea in justitie poate fi initiata de angajat sau de angajator.
In plus, in cazul angajarilor de gestionari, este obligatorie prezentarea fisei de lichidare, potrivit articolului nr. 6 din Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, completata si modificata prin Legea nr. 54/1994 pentru modificarea unor prevederi. Potrivit acestor legi, salariatul trebuie sa primeasca in mod obligatoriu dovada faptului ca nu a produs pagube la fostul loc de munca.
Cui ii este necesara si pentru ce
Nota de lichidare este necesara deopotriva fostilor salariati si angajatorului. Astfel, pentru fostii angajati, fisa de lichidare reprezinta o dovada ca acestia nu au datorii fata de fostul angajator. Uneori, in momentul schimbarii locului de munca, noii angajatori solicita acest document viitorilor salariati. Acest lucru se intampla mai ales in cazul incadrarii angajatilor pe posturi de gestionar. Pentru ambele parti, nota de lichidare poate constitui proba in instanta, in eventualitatea existentei unui proces.
De cealalta parte, nota de lichidare reprezinta, pentru companiile angajatoare, o dovada ca noii salariati nu au datorii fata de fostii angajatori. De asemenea, daca angajatorul este nevoit sa actioneze in instanta un fost salariat, poate folosi nota de lichidare pentru a-si recupera unele datorii. Mai mult, fisa de lichidare face dovada ca angajatorii au platit debitele de orice natura, de la plata salariilor la indemnizatia aferenta zilelor de concediu de odihna, decontarea transportului sau a altor cheltuieli prevazute in contractul individual de munca.
Ce trebuie sa contina nota de lichidare
Desi nu exista dispozitii standard referitoare la forma notei de lichidare, cele mai multe documente de acest fel contin cateva elemente comune:
- Datele de identificare ale angajatorului si numele sau;
- Data emiterii si numarul de inregistrare al notei de lichidare;
- Numele, prenumele, functia in care a fost incadrat salariatul al carui contract de munca inceteaza si datele de identificare ale acestuia (datele cartii de munca, daca acesta a fost angajat inainte de anul 2011, datele contractului individual de munca si inregistrarile acestuia din REVISAL etc.);
- Debitele ramase nelichidate de catre fostul angajat catre angajatorul emitent al notei de lichidare, indiferent de natura acestora (de exemplu, echipamente, obiecte de inventar etc.), dar si eventualele popriri sau retineri salariale stabilite prin titluri executorii;
- Datoriile angajatorului fata de angajat (de exemplu, avansuri, imprumuturi sau contravaloarea tichetelor de masa);
- Calificativele profesionale obtinute de catre salariat in ultimii trei ani;
- Informatii referitoare la concediul de odihna, concediul fara plata, concediul medical, absente nemotivate sau invoiri.
Pentru a oficializa nota de lichidare, este necesar ca aceasta sa fie semnata de ambele parti: de catre administrator sau un imputernicit pentru firma si de fostul angajat sau de un reprezentant al acestuia.
Cand se elibereaza nota de lichidare
Nota de lichidare poate fi eliberata de angajator in momentul lichidarii ultimului salariu. Data coincide cu ziua de salariu prevazuta in contractul individual de munca. In cazul in care salariul era platit in doua transe (la sfarsitul lunii, avansul, iar la inceputul lunii urmatoare, lichidarea), fisa de lichidare este eliberata, la cerere, la plata lichidarii.
Potrivit legislatiei in vigoare, in cazul pierderii sau distrugerii notei de lichidare, compania emitenta este obligata sa elibereze o copie – fie la cererea fostului salariat, fie a noii companii care l-a angajat.
Model de nota de lichidare
Poti vedea un model de nota/fisa de lichidare, mai jos, sau il poti descarca de AICI.
Nota de lichidare nu reprezinta un document obligatoriu, insa este necesara in anumite situatii. Daca este solicitata la incheierea contractului de munca, atat fostul angajat, cat si angajatorul au dovada oficiala a existentei sau inexistentei unor datorii unul fata de celalalt. De asemenea, documentul poate fi solicitat si de noua companie, deci poate fi util si din acest punct de vedere.
Sursa Foto: Shutterstock.com
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal