Cerere concediu de odihna – modele si informatii
Actualizat octombrie 2020
Concediul de odihna este una dintre notiunile familiare angajatilor, poate cea mai cunoscuta din domeniul resurselor umane. Conform articolului 145, alineatul 1 din Codul Muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare. Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Potrivit articolului 146 din Codul Muncii, in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual. De asemenea, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Articolul 147 din Codul Muncii arata ca salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Atunci cand planificam un concediu de odihna, este bine sa avem in vedere faptul ca acesta trebuie sa fie programat si ulterior aprobat de catre superiorul ierarhic. Astfel, planificarea concediului de odihna se face in baza unei cereri, care trebuie inaintata superiorului.
Model cerere concediu de odihna
Un model cerere concediu de odihna trebuie sa contina, pe langa datele angajatului, perioada pentru care se face solicitarea. Este de preferat sa se mentioneze in respectiva cerere de concediu si numele persoanei care va inlocui salariatul absent, pe durata lipsei sale de la birou.
In practica, se foloseste adesea transmiterea acestor cereri de concediu prin e-mail, precum si a aprobarilor necesare.
👉 Descarca MODEL CERERE CONCEDIU DE ODIHNA
Model cerere concediu fara plata
Angajatii care au nevoie de zile libere pentru a rezolva probleme personale, au dreptul la concediu fara plata. Pot solicita acest lucru printr-o cerere concediu de odihna fara plata.
Codul Muncii, la articolul 153, reglementeaza concediu fara plata, astfel:
- Pentru rezolvarea unor situatii personale, salariatii au dreptul la concedii fara plata.
- Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
De asemenea, concediul fara plata mai poate fi solicitat si pentru formare profesionala. Mai multe detalii gasesti aici.
👉 Descarca MODEL CERERE CONCEDIU FARA PLATA
Ce se intampla cu zilele de concediu neefectuate?
Codul Muncii atrage atentia asupra faptului ca zilelele de concediu neefectuate nu pot fi compensate in bani, decat in cazul in care angajatul paraseste compania.
Pentru perioada in care salariatul este in concediu, va primi o indemnizatie care se calculeaza ca medie zilnica a salariului de baza plus sporuri permanente pe ultimele 3 luni, multiplicata cu numarul de zile de concediu, dar nu mai mult decat media pentru luna curenta.
In conditiile in care salariatul are dreptul si la tichete de masa, acesta nu se va mai bucura de acest beneficiu pentru perioada in care a fost in concediu de odihna.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal