Model act aditional la contractul de munca. Ce este si cum arata?
Actualizat Ianuarie 2020
Un contract individual de munca poate sa fie modificat, de regula, prin acordul ambelor parti: angajat si angajator. Modificarea contractului de munca se face intotdeauna prin semnarea unui act aditional.
Ce este actul aditional la contractul de munca?
Actul aditional intocmit pentru a insoti contractul individual de munca este un document care se semneaza atat de angajat, cat si de angajator, atunci cand are loc o schimbare a unui element din contractul initial.
Ce elemente din contractul de munca se pot modifica prin act aditional
Astfel, se pot modifica rubrici precum:
- durata contractului de munca;
- locul muncii;
- felul muncii;
- durata muncii;
- salariul.
Este important de retinut faptul ca orice act aditional trebuie sa fie semnat inainte ca schimbarile sa intre in vigoare. Potrivit Codului Muncii, orice modificare a contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Cine poate solicita un act aditional la contractul de munca
In cele mai multe dintre cazuri, contractul individual de munca se modifica numai cu acordul ambelor parti, in situatii precum: majorari salariale, daca se schimba felul muncii pe care o presteaza un angajat, daca se modifica timpul acordat orelor lucrate si timpul de odihna sau in cazul in care se modifica durata contractului de munca.
Un act aditional la contractul de munca se semneaza si in momentul in care se prelungeste durata unui contract de munca, dar si atunci cand exista modificari ale unor sporuri. Daca un salariat trece, de exemplu, de la un program de lucru in regim part time la un regim de munca full time, atunci este nevoie de semnarea unui act aditional la contractul de munca.
Cand poate fi incheiat actul aditional doar prin decizia angajatorului
Exista insa si situatii exceptionale, in care contractul individual de munca se poate modifica doar prin decizia unilaterala a angajatorului. Acestea sunt:
- Delegarea
Delegarea se intampla atunci cand ai de realizat pentru o perioada determinata sarcini corespunzatoare atributiilor tale de serviciu, dar in afara locului tau normal de munca, desigur, din dispozitia companiei pentru care lucrezi.
- Detasarea
Detasarea are loc atunci cand angajatorul hotaraste schimbarea temporara a locului tau de munca la o alta companie, ca sa lucrezi pentru aceasta din urma. Atat in cazul delegarii, cat si in cel al detasarii, salariatul va continua sa beneficieze de toate drepturile pe care le are stipulate in contractul individual de munca.
- Modificarea temporara a felului muncii
Acest lucru se poate face in mai multe cazuri. Ne referim la situatiile de forta majora sau atunci cand angajatul are nevoie de protectie suplimentara sau atunci cand primeste o sanctiune disciplinara.
Model act aditional – Vezi cum arata si ce include
Un model de act aditional trebuie sa contina, in primul rand, numarul contractului de munca la care se incheie actul respectiv, partile implicate: angajatorul si angajatul, precum si domiciliile acestora, in ce consta modificarea adusa de actul aditional, data la care intra in vigoare si, nu in ultimul rand, semnaturile partilor.
Descarca model act aditional.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal