Meseriile viitorului. 15 obiceiuri de consum care au schimbat piata muncii si au creat cele mai multe joburi
Piata muncii a fost dintotdeauna intr-o continua transformare. Odata cu dezvoltarea societatii in ansamblu, apar noi joburi si dispar altele, pe masura ce omenirea evolueaza sau isi creeaza nevoi noi. Meseriile viitorului sunt, in general, legate de dezvoltarea tehnologica si de modificarile pe care aceasta le face in piata.
Evolutia tehnologica, numita pe buna dreptate “revolutie”, a transformat societatea din temelii in ultimul deceniu si continua sa o faca cu viteza luminii, ceea ce atrage schimbari masive si in ceea ce priveste oportunitatile de angajare.
Portalul de recrutare CareerBuilder a realizat un studiu al ocupatiilor care sunt in continua dezvoltare, ca urmare a schimbarii comportamentelor consumatorilor. Iar concluzia a fost ca, in societatea de consum in care traim, comportamentele si preferintele consumatorului au devenit principalul motor pentru crearea de joburi, cele mai semnificative schimbari avand in centru modificarile de lifestyle, avansul tehnologic si globalizarea.
Fie ca vorbim despre dezvoltarea serviciilor de sharing, de puterea tehnologiei “smart” sau de posibilitatea de a comunica la orice ora, in orice limba, in orice colt al lumii, toate aceste trenduri sunt motorul de dezvoltare pentru meseriile viitorului, care nu existau in viziunea nimanui, in urma cu doar cativa ani.
Nu toate ocupatiile pot crea locui noi de munca. Unele sunt inlocuite cu tehnologii avansate – ca in cazul agentilor de turism sau al personalul care lucreaza in tipografii, in timp ce altele dispar cu totul, ca urmare a transformarilor din societate – de exemplu, plata taxelor online va duce la disparitia treptata a angajatilor de la ghiseu sau a contabililor.
Realizatorii studiului citat au facut o analiza a felului in care s-au reflectat transformarile enumerate mai sus in crearea de joburi pe piata muncii, iar rezultatele au fost urmatoarele:
Schimbari de lifestyle:
1. Oamenii mananca din ce in ce mai des in oras, creand asa numita generatie “foodie”. Rezultatul: a crescut numarul de bucatari, chelneri si personal care lucreaza in restaurante.
2. Tot mai multi oameni folosesc servicii de sharing (de exemplu: Uber). Rezultatul: a crescut numarul de taximetristi si de soferi pentru transport public.
3. Tot mai multa lume este preocupata de sanatate si de mancatul sanatos. Rezultatul: s-au inmultit salile de sport si cabintele de nutritie, respectiv creste nevoia pentru antrenori si de nutritionisti specializati.
4. Familiile sunt tot mai precaute cu banii lor si ii intereseaza cum isi investesc economiile, dupa criza financiara. Rezultatul: creste nevoia de consultanti financiari personali.
5. Tot mai multi oameni fac internet banking si cumparaturi online. Rezultatul: creste numarul de specialisti in secuitate cibernetica.
Avansul tehnologic in meseriile viitorului
6. Exista o aplicatie pentru orice, iar tehnologia “smart” a patruns in fiecare segment al vietii de zi cu zi, de la haine, la organizarea casei si petrecerea timpului liber. Rezultatul: s-a creat cea mai mare cerere de specialisti IT, web designers si dezvoltatori de software si de aplicatii din toate timpurile.
7. Tehnologia a facut publicitatea mai intuitiva si efectiva, facand posibila urmarirea si interpretarea comportamentelor online. Rezultatul: s-au inmultit joburile pentru manageri de marketing online.
8. Tehnologia a fost integrata in viata de zi cu zi si ofera posibilitatea conectarii 24 de ore din 24. Rezultatul: a aparut nevoia de specialisti in calculatoare si asistenti de mentenanta.
9. Tehnologia permite companiilor sa coreleze si sa interpreteze o cantitate imensa de date, folosite pentru a creste pe piata si pentru a-si depasi concurenta. Rezultatul: s-a creat o nevoie in crestere de administratori de baze de date.
10. Tehnologia ajuta la depistarea mai facila a bolilor si la cresterea sperantei de viata. Rezultatul: creste numarul de date medicale si de tehnicieni care sa le administreze.
Globalizare:
11. Companiile isi servesc clientii din toate colturile lumii, indiferent de fusul orar. Rezultatul: creste nevoia de angajati disponibili la orice ora in relatia cu clientii.
12. Companiile vor sa cunoasca foarte bine pietele internationale carora se adreseaza. Rezultatul: o nevoie din ce in ce mai mare de analisti si cercetatori de piata.
13. Extinderea business-urilor dincolo de granite atrage nevoie de a comunica in orice limba. Rezultatul: tot mai multe joburi pentru traducatori si interpreti.
14. Tendinta in crestere pentru prezervarea mediului inconjurator. Rezultatul: creste nevoia de specialisti in energii regenerabile si ecologisti.
15. Dezvoltarea masiva de harti si sisteme GPS pentru dispozitivele mobile. Rezultatul: meseriile de cartograf si de topograf sunt la mare cautare.
Acestea sunt meseriile si specializarile care, in 2016, sunt cele mai cautate si pentru care s-a creat nevoia cea mai mare. Cu siguranta, insa, ca in anii urmatori vom vorbi, pe langa acestea, si despre altele a caror utilitate nici macar nu o intuim in acest moment.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal