ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Managementul schimbarii in companie: Cum poti reduce rezistenta la schimbare a angajatilor

de Colorful.hr | August 2, 2016

Rezistenta este o reactie naturala a angajatilor atunci cand sunt pusi in fata schimbarilor. Schimbarea este inconfortabila si presupune, de fiecare data, noi modalitati de a gandi si de a indeplini sarcinile la locul de munca. Specialistii in resurse umane sunt de parere ca un bun management al schimbarii trebuie sa vizeze crearea unui mediu propice si sa anticipeze nevoile angajatilor in perioadele de tranzit.

Angajatii se opun, in general, schimbarilor implementate la nivelul companiilor din motive care, de cele mai multe ori, sunt rationale din punctul lor de vedere. Printre cele mai raspandite motive pe care angajatii le invoca atunci cand se opun schimbarilor se numara pierderea statutului sau a securitatii locului de munca, considerand ca schimbarea este nociva pentru pozitia lor in organizatie.

Lipsa recompenselor si frica de necunoscut merg mana in mana atunci cand apar schimbarile la nivelul companiei. Fara o recompensa asociata schimbarii, angajatii nu vor sprijini schimbarea pe termen lung, iar cu cat personalul va sti mai putin despre schimbare, va aparea o stare de frica, aceasta putand sabota orice demers de a obtine rezultate concludente in urma schimbarii.

Schimbarea ii poate determina pe angajati sa-si puna la indoiala capabilitatile cu privire la indeplinirea sarcinilor, astfel aparand teama de esec si ingrijorarea ca nu se vor putea adapta noilor cerinte ale locului de munca.

Pierderea controlului si lipsa competentei sunt doua motive strans legate pentru care angajatii refuza schimbarile la locul de munca. Pe de-o parte, rutina ii ajuta sa dezvolte un sentiment de control asupra mediului de lucru, iar orice schimbare a modului de operare ii poate determina sa simta ca pierd acest control. Pe de alta parte, lipsa de competenta poate determina senzatia de pierdere a controlului prin faptul ca schimbarea poate sa presupuna asimilarea de noi abilitati, iar acest lucru presupune scoaterea din zona de confort a angajatilor, ceeea ce va determina opozitia acestora.

Exista 4 efecte majore pe care rezistenta la schimbare le are asupra functionarii companiei:

  • diminuarea eficientei angajatilor;
  • scaderea productivitatii companiei;
  • probleme legate de procesele de recrutare si retentie a angajatilor;
  • crearea unui mediu de lucru negativ.

Managementul schimbarii in organizatii: ROL Cheie

Dat fiind faptul ca rezistenta la schimbare a angajatilor poate juca un rol major in determinarea modului in care functioneaza o companie, este necesar ca cei care se ocupa de managementul schimbarii sa gaseasca solutii pentru evitarea unei rezistente in masa atunci cand intervine o schimbare.

Astfel, pentru reducerea rezistentei la schimbare este necesar ca managementul sa adopte si sa implementeze o strategie inca din stadiul initial al proiectului. Prin intermediul acesteia, se pot stabili de la bun inceput diverse activitati care pot determina angajatii sa fie deschisi fata de schimbare. Cel mai important aspect ce trebuie luat in considerare este legat de comunicarea cu privire la nevoia de schimbare, la impactul si beneficiile aduse de catre aceasta organizatiei per ansamblu. De asemenea, departamentul de resurse umane impreuna cu sefii de departamente sau divizii pot organiza diverse activitati pentru pregatirea momentului schimbarii prin discutii cu angajatii si primirea de sugestii din partea acestora, pentru imbunatatirea procesului.

Sprijinirea si incurajarea celor implicati in procesul schimbarii prin participarea efectiva la acesta reduce reticenta si opozitia fata de schimbare, aceasta fiind una dintre cele mai raspandite practici de reducere a rezistentei fata de schimbare. Conducerea companiei poate sa angajeze coachi de business ca sustinatori activi ai schimbarii si prin intermediul acestora sa diminueze rezistenta la schimbare.

Pentru a creste gradul de acceptare a schimbarilor implementate la nivelul companiei, este necesara si crearea unui sistem de recompense asociate cu schimbarea, prin acestea angajatii fiind motivati suplimentar in sprijinirea schimbarii, coreland fiecare schimbare cu beneficii si nu cu dezavantaje, cum ar fi pierderea controlului sau teama de necunoscut.

Fiind una dintre cele mai stresante probleme cu care managementul unei companii se confrunta, reducerea rezistentei la schimbare reprezinta o adevarata provocare pentru specialistii in managementul schimbarii si in resurse umane din intreaga lume, acestia fiind pusi in fata sarcinii de a-i convinge pe angajati de faptul ca schimbarile nu sunt nocive si ca acestea trebuie intelese in profunzime. Insa, acest lucru va aduce beneficii tuturor partilor implicate.

 

 

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.57

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]