Leasingul de personal sau externalizare? In ce situatii apelezi la angajati externi pentru servicii interne
Toti managerii sunt de acord ca unul dintre cele mai dificile, anevoioase si costisitoare procese intr-o companie este administrarea personalului. Recrutarea celor mai buni specialisti, angajarea si gestionarea tuturor activitatilor care tin de HR costa timp si bani, iar companiile trebuie sa aiba un departament de resurse umane bine pus la punct pentru a se ocupa de tot ce tine de managementul angajatilor.
In activitatea oricarei firme exista si situatii in care afacerea are nevoie de mai multi angajati ca de obicei, pentru munci sezoniere sau pentru un boom de productie. Sau exista situatii in care departamente intregi, cum ar fi chiar cel de HR sau cel de IT sunt o corvoada mult prea mare si prea costisitoare pentru companii. In aceste situatii intervin doua dintre cele mai folosite practici la nivel mondial in ceea ce priveste managementul resurselor umane: leasingul de personal si externalizarea.
La o prima vedere, am fi tentati sa credem ca intre cele doua practici nu este o diferenta foarte clara si de mule ori riscam sa le confundam, insa situatiile in care se foloseste fiecare dintre cele doua metode sunt diferite.
Externalizarea se refera in general la scoaterea in afara businessului a unor activitati necesare si obligatorii intr-o companie, dar pentru care firma respectiva nu are suficienta putere financiara sau oameni suficient de specializati pentru a le realiza. Dupa cum am aratat mai sus, activitatile de HR, de contabilitate si cele de IT sunt cel mai des externalizate. Pentru o companie mica sau chiar si medie din zona productiei, de exemplu, acestea sunt activitati care nu au nicio legatura cu domeniul sau principal de activitate, iar angajarea unor specialisti interni ar necesita timp, spatiu si ar atrage cheltuieli pe care compania nu si le permite.
Astfel, compania in cauza poate incheia un contract cu o firma de outsourcing, specializata in domeniul de activitate respectiv (IT si tehnologie sau contabilitate) astfel incat angajatii sai sa ramana concentrati la ceea ce au de facut, fie ca vorbim despre productie sau vanzari. Un furnizor extern de servicii va lucra independent, se va concentra doar pe activitatea respectiva, va fi mai eficient si va furniza rezultatele asteptate.
La randul sau, leasingul de personal este o activitate de management al angajatilor care apare intr-o alta situatie. Exista cazuri destul de dese in care o afacere are nevoie de personal in plus, pentru o anumita activitate pentru un interval de timp determinat. Angajarea de salariati (chiar si in baza unor contracte pe perioada determinate) ar reprezenta o bataie de cap suplimentara pentru companie, mai ales ca intregul proces de recrutare si angajare efectiva se poate intinde pe o perioada lunga de timp.
Astfel, in cazul in care compania are un boom de productie sau apare o activitate neprevazuta pentru o scurta perioada de timp ori are o crestere de activitate in anumite perioade ale anului (de sarbatori sau in sezonul estival), cea mai eficienta metoda de a gasi angajatii necesari este leasingul de personal.
Companiile de leasing de personal sunt furnizori de forta de munca adaptata la nevoile clientului. Firma care beneficiaza de acest serviciu incheie cu partenerul de leasing un contract pentru furnizarea unui anumit numar de angajati specializati intr-un anumit domeniu, pe o anumita perioada de timp. Astfel, compania contractoare scapa de tot ce inseamna cautarea, recrutarea si angajarea fortei de munca de care are nevoie, funizorul de angajati in leasing ocupandu-se de tot ce tine de managementul lor. Acesti salariati vor fi angajatii firmei de leasing, care le va intocmi contractele de munca si le va plati salariile. Intre compania care foloseste forta de munca si cea care o furnizeaza se va incheia un contract asemanator celui de prestari servicii. Despre avantajele leasingului de personal atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, am scris AICI.
Cand alegi externalizarea:
- cand vrei sa elimini angajatii interni pentru o anumita activitate care nu are legatura cu domeniul principal in care activeaza compania;
- cand vrei sa elimini costurile si timpul consumate cu recrutarea si angajarea unor specialisti care sa faca activitatile respective;
- cand vrei sa eliberezi resursele interne de povara unor activitati care pot fi externalizate;
- cand vrei sa obtii servicii specializate de calitate.
Alegerea leasingului de personal:
- cand ai nevoie de angajati pe o anumita perioada, pentru o anumita activitate;
- cand vrei sa elimini costurile cu recrutarea si angajarea de salariati pentru o perioada determinata;
- cand ai nevoie de oameni super-specializati pentru un anumit proiect si care sunt greu de gasit;
- cand vrei sa elimini costurile care tin de salarizarea si plata contributiilor pentru angajatii pe perioada determinata.
Ai mai multe intrebari despre leasingul de personal sau recrutare? Contacteaza-ne.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal