ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Cum sa imbunatatesti activitatea angajatilor neperformanti

de Colorful.hr | February 17, 2020

Timp citire: 4 minute 50 secunde.

Un angajat neperformant nu este neaparat unul nepregatit sau o persoana care nu poate tine pasul cu ceilalti, ci un membru al echipei care trebuie motivat si impulsionat suplimentar pentru a contribui la performanta companiei. Daca o parte dintre salariatii tai nu lucreaza la capacitatea lor maxima, intreaga echipa are de suferit pentru ca ceilalti colegi vor prelua sarcini in plus. Iata cum poti rezolva astfel de situatii:

1. Lucreaza in echipa

Nu ii spune unui angajat: “Asta e solutia, sa trecem la treaba!” Mai degraba, organizeaza o sesiune de coaching, intelege-i punctul lui de vedere si ajungeti la o solutie comuna. Dandu-i sansa unui salariat sa abordeze diferit o situatie si apoi sa vina cu idei pentru imbunatatirea activitatii de zi cu zi, il poate motiva in plus, pentru ca simte ca si punctul lui de vedere este important.

De asemenea, verifica daca angajatul are nevoie de training suplimentar pentru a-l ajuta sa isi imbunatateasca performanta.

2. Training personalizat

Folosirea unui program software pentru evaluarea performantei angajatilor iti poate da o imagine completa asupra obiectivelor setate si competentelor existente. Odata ce ai pus pe hartie un plan, fa un program clar, intins pe mai multe saptamani si discuta regulat despre progresul angajatului neperformant si eventualele provocari ce pot aparea. Toata munca se poate dovedi a fi in van daca progresul nu este monitorizat clar.

3. Intelege ce ii motiveaza pe oameni

Pe parcursul sesiunilor de training, angajatii trebuie sa-si dezvolte noi abilitati si sa invete procese care sunt benefice atat pentru ei, cat si pentru companie. Implica-i in training, vezi ce cursuri cred ca li s-ar potrivi si daca au cunostintele necesare pentru pozitiile pe care le ocupa. Mai departe, afla care sunt barierele (teoretice si de soft) care ii impiedica sa performeze. Nu uita ca este greu sa motivezi echipa pe care o ai in subordine si apoi pe angajatii neperformanti daca nu le cunosti aspiratiile pe termen lung. Capacitatea de a performa inseamna intotdeauna mai mult decat o abilitate tehnica ce poate fi deprinsa, iar asta cere exercitiu. Nu fi descurajat daca dupa prima sesiune de coaching auzi : “Muncesc cat de mult pot, nu pot face mai mult.” Poate ca angajatul munceste la capacitatea la care intelege el ca poate in momentul respectiv. Aici intervine rolul managerului, care trebuie sa identifice obstacolele si sa elimine problemele care il impiedica pe salariat sa fie mai bun.

4. Fiecare angajat are un rol in echipa

Din moment ce stii exact cum se vad oamenii din echipa ta intr-un orizont de 12 luni, care sunt aspiratiile fiecarui coleg si capacitatea la care poate performa, este momentul sa mergi si mai departe. Imparte responsabilitatile si fa-ti un scop din a le explica angajatilor care este rolul lor in companie. Daca angajatii inteleg bine care este misiunea companiei si rolul lor in organizatie, atunci va creste si gradul de implicare. Nu este nevoie sa astepti pana la evaluarea anuala pentru a identifica punctele slabe, totul se rezolva rapid daca erorile sunt corectate din timp.

5. Nu ignora diferentele dintre oameni

Lasand la o parte problemele de atitudine, chiar si angajatii mai putin performanti pot deveni mai buni la locul de munca. Conteaza modul in care “problema” este abordata. O atitudine pozitiva si inclinata spre colaborare va produce efectele dorite. De aceea, nu trebuie ignorate diferentele dintre oameni, asa ca planul de training trebuie sa fie personalizat. Tine cont de toate aspectele atunci cand setezi acest plan: de la cat de bine sunt familiarizati angajatii cu mijloacele de evaluare moderne (pe calculator si cu notificari primite pe email si pe telefon) si pana la capacitatea acestora de a se adapta la schimbari.

Modul in care gestionezi personalul neperformant poate face diferenta intre a avea un membru al echipei demoralizat si cu o productivitate scazuta si unul interesat sa evolueze. Cheia este sa identifici punctele tari si sa le corectezi pe cele slabe, ajutandu-l sa isi urmeze planul de cariera.

Foto: Pixabay.com

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.71

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]