ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Expertul in legislatia muncii: ce competente are si de ce este important intr-o companie

de Colorful.hr | October 5, 2020

Recentele modificari la Codul Muncii, despre care am scris AICI, au intrat in vigoare pe data de 3 octombrie. Una dintre prevederi vizeaza modul de organizare a activitatii de salarizare si resurse umane in companii. Astfel, angajatorii care nu au resurse pentru a organiza intern activitatea de HR, pot apela la servicii externe specializate in resurse umane si salarizare, cu conditia ca acestea sa fie coordonate de un expert in legislatia muncii.

Potrivit Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, prin servicii externe specializate in resurse umane si salarizare se definesc toate activitatile desfasurate de persoane fizice sau juridice, prevazute de legislatia muncii si securitatii sociale:

  • redactarea actelor specifice raportului juridic de munca
  • realizarea dosarului personal si transmiterea REVISAL
  • elaborarea regulamentului de organizare si functionare, a regulamentului intern si a codurilor de etica si integritate profesionala
  • elaborarea procedurilor legate de egalitatea de sanse, interdictia discriminarii, combaterea harțuirii, protectia familiei, responsabilitate sociala, formare profesionala, etc.
  • elaborarea fiselor de post si a normelor de munca
  • elaborarea sistemelor de salarizare/bonusare
  • calculul salariilor si intocmirea statului de plata
  • realizarea evaluarii angajatilor
  • realizarea procedurilor disciplinare si de recuperare a prejudiciilor
  • realizarea procedurilor privind concedierea salariatilor
  • concilierea conflictelor individuale de munca si solutionarea cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor
  • reprezentarea extrajudiciara a angajatorilor in relatia cu autoritatile din domeniul muncii.

Pentru firmele care aleg sa externalizeze serviciile de salarizare si administrare de personal, expertul in legislatia muncii reprezinta garantia ca prevederile legale se aplica corect si ca serviciile de resurse umane oferite sunt de cea mai buna calitate.

Avantajele externalizarii serviciilor de HR

Beneficiile pentru angajatorii care lucreaza cu furnizori de servicii de HR se traduc in reduceri de cheltuieli, eficienta mai mare prin eliminarea erorilor, timp castigat pentru alte proiecte de dezvoltare a business-ului. De exemplu, completarea si transmiterea REVISAL-ului, in fiecare zi, inseamna pentru omul de HR un task care ii blocheaza activitatea timp de mai multe ore. Asta, fara sa luam in calcul greselile care se pot strecura in timpul acestui proces, din graba sau neatentie, si care pentru salariat inseamna pierderea vechimii in munca sau a drepturilor de asigurari sociale. Sau, in cazul angajatorului, sanctionare pentru munca nedeclarata. Sub coordonarea unui expert in legislatia muncii, care supravegheaza serviciile furnizate firmelor si care isi asuma responsabilitatea deciziilor luate, aceste riscuri sunt eliminate.

Un alt beneficiu important pentru companiile care externalizeaza serviciile de resurse umane este acela ca expertul in legislatia muncii este si cel care reprezinta compania in fata organelor de control ale statului. Asta inseamna un stres in minus pentru angajator.

Practica de a externaliza serviciile de salarizare si resurse umane nu este noua, insa, prin modificarile la Codul Muncii, angajatorilor li se ofera o varianta sigura de a gestiona datele si documentele angajatilor, dar si de a organiza strategiile si politicile de resurse umane. Un furnizor de servicii de HR este si compania Romanian Software, care ofera astfel de servicii firmelor care vor sa ia de pe umerii specialistilor lor de resurse umane task-uri care le ingreuneaza activitatea de zi cu zi. Prin acest transfer de responsabilitati, profesionistilor HR din companii le ramane mai mult timp pentru proiecte de employee engagement.

Expertii in resurse umane ai Romanian Software lucreaza cu soft-uri din platforma colorful.hr, care automatizeaza procesele de HR, astfel ca serviciile furnizate sunt rapide, transparente, fara erori. De exemplu, companiile pot urmari, in aplicatii, toate modificarile de personal efectuate de consultantii Romanian Software.  De asemenea, in platforma se centralizeaza automat pontajele din toate punctele de lucru, iar datele sunt transferate in aplicatia de salarizare. Prin acest flux automat al datelor, se elimina orice risc de eroare.

Mai multe despre beneficiile serviciilor de externalizare a proceselor de resurse umane, dar si cum iti alegi furnizorul de servicii HR, poti citi AICI.

👉 Vrei sa afli cum poti externaliza activitatea de resurse umane? Scrie-ne AICI!

Actualizarea Codului Muncii si impunerea unui expert in legislatia muncii care sa coordoneze activitatea externalizata de resurse umane vin in sprijinul angajatorilor, oferind o alternativa sigura de gestionare a activitatii de resurse umane. De asemenea, modificarea Codului Muncii a venit ca urmare a numarului mare de amenzi aplicate de ITM. Numai in 2018, s-au inregistrat peste 47.500 de petitii care au avut ca obiect neplata salariilor si a orelor suplimentare, transmiterea eronata a REVISAL, reconstituirea vechimii in munca sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte. Datele sunt extrase din raportul de activitate al Inspectiei Muncii.

Cine poate prelua rolul expertului in legislatia muncii

Pana acum, in multe companii, responsabilitatile legate de salarizare si administrarea de personal au fost indeplinite de catre expertul contabil sau contabilul autorizat. Noile modificari la Codul Muncii nu exlud alte profesii care au dreptul sa indeplineasca activitati de HR, daca acestea sunt prevazute de OUG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, potrivit explicatiilor oferite de Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii.

Articolele care reglementeaza acest lucru sunt:

Art. 6. lit. e) –   Expertul contabil poate executa, ca profesionist individual sau ca societate, pentru persoanele fizice si juridice, urmatoarele lucrari: (…) activitati de evidenta electronica a personalului, de salarizare, de organizare administrativa (…)

Art. 10. lit. c) –  Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari: efectueaza activitati de evidenta electronica a personalului si de salarizare.

Asadar, expertul contabil si contabilul autorizat pot desfasura activitatile prevazute de art. 6 lit. e) si art. 10 lit. c) din OUG nr. 65/1994, fara sa fie nevoiti sa se specializeze ca expert in domeniul legislatiei muncii.

Cum te califici ca expert in legislatia muncii

Cei care isi doresc o cariera in domeniul resurselor umane si vor sa obtina o calificare de expert privind legislatia muncii trebuie sa urmeze un curs de formare profesionala, impartit in 60 de ore de teorie si 120 de ore de practica. Cursul se desfasoara conform programei din Standardul ocupational expert legislatia muncii, aprobat de Autoritatea Nationala pentru Calificari.

Pentru a accesa programul expert in legislatia muncii, personele interesate trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • Studii superioare in drept, administratie publica/stiinte administrative cu diploma de licenta sau echivalent
  • Pentru absolventii de studii superioare in alt domeniu decat drept sau administratie publica/stiinte administrative absolvite cu diploma de licenta sau echivalent este obligatorie o experienta de minimum trei ani in domeniul resurselor umane/relatiilor de munca/evidenta muncii.

Persoanele care se specializeaza ca expert in legislatia muncii au acces si la urmatoarele ocupatii: consultant in resurse umane (cod COR 242317) si specialist in relatii de munca (cod COR 242323).

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.15

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]