Integrarea angajatilor seniori in echipa – Angajati tineri vs angajati seniori
Timp citire: 4 minute 34 secunde
Un studiu recent, realizat de Biroul American de Statistica, arata ca pana in 2026 unul dintre 10 angajati va avea peste 75 de ani, dublu fata de anul 1996. Asadar, populatia lumii imbatraneste rapid, iar numarul angajatilor seniori din companii creste. Vezi mai jos cum reusesc companiile sa tina pasul cu noua realitate a fortei de munca si sa asigure diversitatea la locul de munca:
Diversitate si schimb de cunostinte
Pentru a asigura o balanta corecta intre diferitele categorii de angajati, este important ca departamentele de resurse umane, de training si dezvoltare sa promoveze un mediu armonios si productiv de business, prin implementarea unor proiecte bine tintite. Si cum tinerii din generatia Millennials sunt extrem de ambitiosi si ard etape pentru a ajunge in pozitiile de conducere, nu de putine ori se intampla ca angajatii seniori sa ajunga sa raporteze unor manageri abia trecuti de 30 de ani. O metoda prin care expertii HR pot sa ajute la eliminarea stereotipurilor si a neintelegerilor din cauza diferentelor de varsta este sa ii convinga, prin programe, pe angajatii aflati de ambele parti ale barierei generationale ca pot invata multe unii de la ceilalti, deoarece au abilitati complet diferite si viziuni distincte de conducere.
Citeste si: Recrutarea talentelor: unde gresesc companiile si ce solutii exista
Programe de mentorat
Un pas pe care il pot face companiile pentru a reduce la minimum sau chiar a elimina ”discutiile” dintre generatii este implementarea unor cursuri de mentorat, situatie in care angajatii tineri sunt cei care impartasesc din skill-urile lor seniorilor. De exemplu, acestia le pot explica colegilor seniori cum poate tehnologia sa ajute la filtrarea unor cantitati enorme de date si cum pot fi mai eficienti in munca de zi cu azi, prin folosirea softurilor moderne. Este o metoda prin care tinerii Millennials isi satisfac dorinta de a le fi recunoscute meritele, iar pentru seniori acest pas inseamna ca sunt ancorati mai bine intr-o lume care a fost si este si in continuare revolutionata de tehnologie.
Focus pe experienta dobandita in business
Chiar daca angajatii tineri vin cu o dorinta mare de lucru si reusesc rapid sa acumuleze cantitati impresionante de informatii, acestia pot invata si apoi pune in practica solutii care au fost testate cu succes de seniori, de-a lungul anilor in care au fost activi in prim-planul business-ului. Seniorii ii pot invata reguli de piata si trucuri corporate, esentiale pentru angajatii Millennials care vor sa afle cum se conduce o companie. Abordari precum programele de mentorat ajuta firmele sa respecte diversitatea la locul de munca, mai mult chiar decat o fac programele de training.
Metode diferite de invatare
O alta provocare pentru departamentele de resurse umane este crearea unor programe de dezvoltare profesionala, adaptate stilurilor diferite de invatare. Pentru cei din generatia Millennials, este mai usor sa isi exprime parerile si sa sustina un anumit punct de vedere, pentru ca au crescut intr-un mediu in care acest comportament a fost incurajat, spre deosebire de generatia care ajunge acum la 60-70 de ani. Angajatii tineri au nevoie de feedback constant si apreciere pentru a invata mai usor. Reproiectarea mediului de lucru inseamna ca programele de studiu trebuie sa includa si acces rapid la traininguri personalizate si rapoarte legate de performante.
Conflictele nu tin neaparat de generatie
In cazul echipelor mixte (colegi din mai multe generatii), unde exista diferente de comportament, de invatare, de obiceiuri si de stil de management, apar adesea conflicte. In aceste conditii, expertii in resurse umane au un rol crucial pentru a se asigura ca diversitatea din echipa este mentinuta si respectata si ca fiecare voce se face auzita.
Indiferent de generatia din care fac parte, angajatii pot face front comun cand vine vorba despre progresul companiei. Prin promovarea si construirea brandului de angajator si definirea viziunii de integrare, specialistii HR au la dispozitie o metoda sigura pentru a combate diferentele de varsta si stil dintre generatii.
Citeste si: Planul de cariera, un instrument esential in managementul resurselor umane
Sursa foto: Pixabay.com
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal