Desfiintarea postului de munca: singura metoda prin care poti fi concediat fara sa fi gresit nimic
Daca intr-un articol anterior vorbeam despre demisie, astazi va supunem atentiei cele mai noi informatii referitoare la concedierea prin desfiintarea postului, reglementata legal in articolul 65 din Codul muncii.
Mai intai, precizam faptul ca acest tip de concediere se realizeaza din motive care nu au legatura cu salariatul.
Conditii pentru desfiintarea locului de munca
In general, desfiintarea unui post are in loc in urmatoarele situatii:
– compania inregistreaza pierderi economice, astfel incat nu mai poate sustine salariile tuturor angajatilor;
– firma doreste sa reorganizeze activitatea, folosind restructurarea ca metoda de eficientizare.
Codul muncii ne avertizeaza asupra faptului ca atunci cand se ia o decizie de desfiintare post, motivul angajatorului trebuie sa fie unul intemeiat si obiectiv, fara sa existe posibilitatea angajarii ulterioare a unei alte persoane pe aceeasi pozitie.
De asemenea, pentru motivarea acestei hotarari trebuie sa existe niste documente contabile sau studii din care sa reiasa necesitatea desfiintarii postului.
Decizie desfiintare post
Pasii pe care angajatorul trebuie sa ii respecte atunci cand ia decizia desfiintarii postului de munca sunt urmatorii:
- Realizarea unui plan economic care sa justifice luarea acestei masuri;
- Consiliului de Administratie (Administratorul) trebuie sa isi dea acordul asupra deciziei de concediere prin inlaturarea postului;
- Modificarea organigramei, in asa fel incat sa se poata vedea ca postul in cauza a fost desfiintat;
- Informarea in scris a salariatului privind concedierea sa;
- Decizia efectiva de concediere.
Preaviz desfiintare post
Asa cum in situatia in care un angajat care isi da demisia are obligatia legala de a respecta termenul preavizului, cele 20 de zile lucratoare, la fel se intampla si in situatia inversa, in care angajatorul concediaza un angajat, ca urmare a desfiintarii postului de munca. Asadar, angajatorul trebuie sa ii acorde angajatului un preaviz pentru parasirea companiei care sa aiba acelasi termen, 20 de zile lucratoare.
Ulterior, incetarea contractului individual de munca va fi inregistrata in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal), iar acesta se va transmite catre Inspectoratul teritorial de munca (ITM).
In preavizul pe care angajatorul il aduce la cunostinta salariatului se mentioneaza obligatoriu motivele care au dus la concedierea individuala.
De asemenea, Codul muncii prevede faptul ca angajatorul poate oferi salarii compensatorii in situatia in care concediaza un angajat prin desfiintarea postului la locul de munca, iar cuantumul acestora este prevazut in contractual colectiv de munca si/sau in regulamentul intern al companiei. Daca ai un soft salarii instalat in cadrul companiei pentru care lucrezi, acolo ai putea gasi si aceasta informatie.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal