De la selectie la ofertare – Pasi pentru gasirea angajatilor potriviti
Obiectivul procesului de recrutare si selectie, intr-o organizatie, este a de a gasi si angaja candidatii potriviti pentru joburile deschise intr-un timp cat mai scurt. Imagineaza-ti ca un angajat actual este deschis catre o noua oportunitate si urmeaza sa plece din companie. Te afli in postura de a gasi un inlocuitor rapid. Odata ce este publicat anuntul de recrutare, urmeaza etapa de selectie, care este formata din mai multi pasi (screening-ul CV-urilor, interviul, testarea, verificarea candidatilor, iar la final decizia si acceptarea ofertei). Asadar, de la selectie la ofertare este un drum lunt de parcurs.
Bineinteles, nu toti candidatii ajung sa treaca prin toti pasii. Insa, pentru gasirea celui potrivit, trebuie sa ai in vedere mai multi pasi, de la selectie la ofertare:
- Selectia CV-urilor
Potrivit Glassdor, in medie, un job vacant dintr-o companie, atrage peste 250 de aplicanti. Desi numarul aplicantilor difera in functie de fiecare job deschis, specialistul in recrutare este nevoit sa treaca prin toate CV-urile pentru intocmirea unei liste scurte cu aplicantii potriviti.
Studiile din industrie arata ca recruterii petrec in jur de sase secunde sa vizualize un CV. Astfel, poti trece cu vederea candidatii cu potential. Ca screening-ul CV-urilor sa fie eficient, se poate utiliza un soft ATS (applicant tracking system).
Un soft ATS colecteaza si stocheaza aplicatiile intr-o baza de date, unde au acces toate persoanele implicate in procesul de recrutare. Exista mai multe moduri prin care un astfel de soft te poate ajuta sa simplifici munca. Cel mai indicat este sa filtrezi CV-urile in functie de cuvinte cheie si abilitati. De exemplu, daca esti in cautarea unui candidat pentru un post de Admin payroll, din cele peste 200 de CV-uri, softul ii va arata doar pe cei care ocupa sau au ocupat aceasta functie, restul fiind eliminati.
- Nota: Este important ca toti aplicantii, indiferent daca se califica sau nu pentru post, sa primeasca un raspuns din partea recruterului. Va aduce un plus pentru brandul de angajator.
👉 Descopera cum te poate ajuta un soft ATS in procesul de recrutare prin automatizarea si eficientizarea tuturor pasilor de la selectie la ofertare.
- Interviul
Dupa vizualizarea CV-urilor urmeaza intervievarea candidatilor, la sediul companiei sau prin intermediul platformelor de comunicare online. In prezent, multe companii aleg varianta de a sustine primul interviul online si abia interviul final sa fie la sediul companiei. Prin acest mod, sunt eficientizate resursele de cost si timp.
Aceasta este etapa cea mai solicitanta din intreg procesul de recrutare, provocarea constand in a alege cei mai potriviti candidati pe short list, dar si oferirea unei experiente pozitive fiecarui aplicant.
Se recomandă participarea in cadrul interviului atat a recruterului, cat si a managerului direct
pentru o testare si evaluare cat mai obiectiva a abilitatilor candidatului de relationare si verbale, pe langa cele specifice postului. Evita intrebarile prea directe si nu uita ca nu trebuie sa adresezi intrebari legate de: varsta, locul nasterii, tara de origine sau cetatenia, sex, gen sau orientare sexuala, stare civila, familie, sarcina, etnie sau religie.
- Testarea candidatilor
Cum te asiguri ca alegi cel mai potrivit angajat pentru post? Un mod eficient pe care il adopta 80% dintre companii in aceasta etapa, este sustinerea unui test de evaluare a aptitudinilor.
Se pot sustine teste: cognitive, de limba, de personalitate, culturale, de abilitati tehnice etc. si, bineinteles, specifice postului. Acest pas din procesul de recrutare ajuta recruterii si managerii directi sa sa isi dea seama de compatibilitatea aplicantului cu cerintele specifice postului, cat si cu mediul organizational.
- Verificarea candidatilor
In medie, 40% dintre candidati mint in legatura cu experientele din CV. De aceea, este important ca fiecare recruiter sa faca un screening online al candidatului si inclusiv sa ceara recomandari de la locurile anterioare de munca.
Un studiu efectuat de catre Society for Human Resource Management (SHRM), arata ca 92% dintre angajatori verifica amanuntit parcursul profesional anterior al candidatului. Prin acest mod, pot fi verificate data de incetare a contracului de munca, atributiile exacte ale fostului job, performanta si motivul demisiei.
👉 Descopera sfaturile si practicile eficiente de urmat in procesul de recrutare si selectie
- Decizia si acceptarea ofertei
Dupa vizualizarea CV-urilor, interviurilor, testarea si verificarea candidatilor, ai gasit persoana potrivita pentru rolul deschis. Acum este timpul ca recrutorul sa ia legatura cu aplicantul pentru a-i prezenta oferta de munca. Procesul de selectie se incheie numai dupa ce oferta este semnata.
Este un document oficial, trimis candidatilor selectati pentru angajare, care contine titlul postului, salariul, beneficiile si concediul. Descopera cateva template-uri care te pot ajuta aici.
Un candidat poate alege sa accepte oferta de munca prin semnarea si returnarea scrisorii ca acceptare oficiala a postului.
Ai nevoie de ajutor? Apeleaza la serviciile colorful.ro si te vom ajuta sa gasesti candidatii potriviti. Specialistii nostri in recrutare pot sa te ajute cu tot ceea ce ai nevoie de la selectie la ofertare si chiar mai mult!
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal