ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Cum sa ai rezultate importante daca esti un angajat sau un manager perfectionist

de Colorful.hr | December 14, 2016

Cand vorbim de munca bine facuta, este nevoie sa diferentiem din start intre ideea de excelenta si cea de perfectionism. Cautarea excelentei sau a standardelor inalte in orice domeniu de activitate este fireasca, atata timp cat intelegem ca suntem intr-un proces continuu de imbunatatire a propriilor abilitati. De cealalta parte, perfectionismul se caracterizeaza prin inabilitatea de a incepe rapid sau la timp o sarcina, pe motiv ca rezultatul trebuie sa fie perfect, fara greseala.

Oamenii perfectionisti se confrunta cu o serie de blocaje psihice, care afecteaza nu doar starea lor, dar si rezultatele muncii individuale sau ale echipei in care activeaza. Cel mai frecvent blocaj cu care se confrunta un perfectionist este un cerc vicios de tipul: anxietate – procrastinare- depresie, sunt de parere specialistii in resurse umane. Exista o serie de modalitati pentru a depasi cercul vicios creat de tendintele perfectioniste.

De regula, ideea de rezultat perfect implica trei blocaje majore atunci cand muncim:

  1. Frica de a incepe ceva;
  2. Procrastinarea sau amanarea continua;
  3. Pesimismul rezultat din lipsa de rezultate.

La nivel psihologic, aceste blocaje produc un cerc vicios de tendinte daunatoare: trio-ul anxietate – frustrare – depresie, care corespunde celuilalt trio frica – procrastinare – pesimism.

  1. Anxietatea este provocata de teama de a incepe o activitate;
  2. Frustrarea este rezultatul tergiversarii continue, al procrastinarii;
  3. Depresia se instaleaza ca urmare a unei viziuni pesimiste, pentru ca nu exista rezultate concrete.

Efectul neplacut al acestor blocaje, provocate de perfectionism, este legat nu doar de productivitate, de faptul ca nu avem rezultate sau avem rezultate mici, ci mai ales de faptul ca, in timp, se erodeaza increderea in noi insine. Iata trei modalitati simple de a ne salva din cercul vicios creat de perfectionismul in business, toate trei rezultand in urma unor ani de cercetari efectuate de specialisti in domeniu:

  1. Recunoaste problema si admite ca s-ar putea sa fii perfectionist! Primul pas pentru tratarea unei afectiuni este sa constientizezi existenta acesteia. Daca ai o teama constanta de esec, daca ti se spune ca ai uneori asteptari nerealiste, iar stima de sine depinde exclusiv de realizari s-ar putea sa te incadrezi in profilul unui angajat sau manager perfectionist. Principala problema a unei persoane perfectioniste este frica. Frica de a nu gresi. Acest sentiment de frica poate duce la o paralizie generalizata a sistemului de decizie, de actiune. Cel mai grav este ca perfectionismul ne afecteaza modul in care gandim despre noi insine, fiind mereu nemultumiti de propria persoana.
  2.  Foloseste tehnica „scenariul cel mai bun si scenariul cel mai rau”. Incepi sa dezvolti, pe rand, fiecare dintre cele doua scenarii, cu exemple cat mai precise despre ce s-ar putea intampla „daca”! In varianta scenariului negativ, te gandesti: voi fi criticat, poate chiar marginalizat, ma voi simti singur si in pericol de a-mi pierde jobul. Ulterior, te gandesti si la situatia pozitiva in care de fapt vei primi un feedback constructiv pentru munca ta. De exemplu, seful te va lauda ca ai terminat la timp si ca munca ta este apreciata sau ca desi nu este completa, partea efectuata este un start foarte bun si promitator. Daca vei intocmi macar mental o lista cu rezultate pozitive si rezultate negative- corespunzatoare celor doua scenarii – cel bun si cel rau -, va fi mai usor sa stabilesti o balanta a situatiei. De cele mai multe ori, scenariile mentale negative, care ne paralizeaza, sunt exagerate si nu au nicio legatura cu realitatea. Evident, la fel este si cu cele pozitive. Surprizele pot aparea atat in directia pozitiva, cat si cea negativa, deci merita sa actionezi.
  3.  Repeta-ti faptul ca: destul de bine, e destul de bine („good enough is good enough”)! Aceasta nu este o incurajare la mediocritate. Ideea este de a finaliza o sarcina sau un produs, fara a exagerea importanta acesteia pana la nivelul de blocaj. Accepta-ti greselile si imperfectiunile! Elibereaza-te de propriile bariere mentale! Si aminteste-ti ce spunea Albert Einstein: ”Esecul este succesul in progres”.

Perfectionismul in business

Asadar, traditionalele sloganuri despre a fi „cel mai bun dintre cei mai buni” sau „invingatorul ia tot” ar trebui nuantate.

Majoritatea oamenilor de succes au avut si multe esecuri pe parcurs, dar acest lucru nu i-a blocat definitiv. Din pacate, profilul unor angajati perfectionisti atrage cu sine astfel de blocaje, care trebuie combatute rational. Progresul se produce atunci cand accepti ca nu esti perfect, iar acest lucru nu te deranjeaza. Dimpotriva, a fi foarte bun sau destul de bun, suficient de bun, daca vrei, inseamna a te baza pe optimism, creativitate, curaj si determinare, nicidecum a te bloca singur in limitele prescrise de ideea de perfectiune, sunt de parere specialistii in resurse umane consultati de Colorful.hr.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 5

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]