Intoarcerea la munca: oportunitati pentru a crea un spatiu de lucru optimizat
Dupa perioada de izolare si lucrat de acasa, apar noi oportunitati pentru companiile care vor sa investeasca intr-un spatiu de lucru optimizat si sa le transforme in birouri moderne, digitalizate, care sa ii tina pe oameni la o distanta sigura unii fata de ceilalti si sa ii stimuleze sa fie proactivi si eficienti.
Trebuie sa fim constienti ca lucrurile (sau cel putin o parte din ele) nu se vor mai intampla la fel ca inainte si ca intoarcerea la birou inseamna noi reguli cu care va trebui sa ne obisnuim. Purtarea mastilor de protectie, distantarea fizica, fara imbratisari sau strangeri de mana, birouri aflate la o distanta sigura. In plus, s-ar putea sa ne revedem mai rar cu o parte dintre colegii care vor prefera sa lucreze mai mult de acasa. Va trebui sa ne obisnuim cu birouri mai goale, cu mai putine pauze in care ne destindem facand glume cu colegii sau in care ne bem cafeaua la o sueta. Sunt multe scenarii despre cum va arata locul de munca dupa aceasta perioada de carantina, insa un lucru este sigur, ca pandemia a schimbat locul de munca si ca va trebui sa ne adaptam noii realitati.
In tot acest context, ar trebui sa vedem partea plina a paharului, pentru ca pandemia a generat, involuntar, si o serie de efecte pozitive. Unul dintre ele – oportunitatea de a crea locuri de munca chiar mai bune decat erau inainte de criza sanitara. Resurse exista, trebuie doar sa le accesam pe cele care ni se potrivesc si care ne pot ajuta sa invatam noi abilitati, sa ne dezvoltam o cariera sau sa crestem un business (depinde de obiectivele fiecaruia).
Citeste si: Siguranta la locul de munca in starea de alerta: Recomandari pentru angajati si angajatori
Tehnologia castiga teren. Tot mai multe spatii de lucru vor fi digitalizate
Nu stim cum vor evolua lucrurile, insa trebuie sa privim optimisti spre viitor si sa gasim solutii pentru a ne adapta cat mai bine noului context. Asta inseamna sa ramanem deschisi la toate oportunitatile care ne pot face locul de munca unul mai bun, in care sa putem relationa cu colegii, chiar daca in alte circumstante, sa fim creativi si productivi. Iar tehnologia ne poate ajuta enorm in procesele de munca si interactiunile cu colegii. Paradoxal, dar tehnologia aduce oamenii impreuna si le creeaza experiente care le fac spatiul de munca mai performant si mai competitiv.
In ultimii ani, a crescut increderea in instrumentele digitale care automatizeaza anumite procese si eficientizeaza munca angajatilor. Potrivit unui studiu PwC din 2018, in jur de 40% din procesele departamentului de resurse umane erau digitalizate. Cercetarea mai arata ca, la nivel global, tot mai multe organizatii inteleg avantajul de a folosi tehnologia in procesele de managament al resurselor umane. Mai mult, un raport al IBM, din 2018, arata ca doua treimi din directorii generali sunt convinsi ca Inteligenta Artificiala va imbunatati si va transforma HR-ul in urmatorii ani.
Asadar, cum ne ajuta tehnologia sa cream spatii de lucru sigure pentru angajati de acum inainte? Dar ce solutii software exista pentru departamentul de resurse umane, astfel incat specialistii sa isi reia activitatile de zi cu zi? Ce instrumente pot asigura comunicarea intre angajati? Provocarea, de fapt, nu este sa gasesti softul de resurse umane, ci sa il alegi pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor si obiectivelor tale de business.
O platforma de resurse umane care contine toate functionalitatile complete de HR este colorful.hr. Aplicatia acopera toate procesele de HR, de la recrutare, administrare de personal, pontaj, salarizare, evaluare, training, managementul documentelor si spatiul personal al angajatului. Unul dintre cele mai importante avantaje ale soft-urilor este acela ca muta procesele de munca in online, nemaifiind necesara interactiunea fata in fata si vizitele la departamentul de HR. Exact ceea ce ar trebui sa facem odata ce revenim la job. Citeste AICI mai multe despre avantajele tehnologiei in HR.
In aceasta perioada, digitalizarea proceselor de HR este mai mult decat o tendinta, este o reactie la schimbarile provocate de criza sanitara. Datele o confirma: 46% dintre angajatori vor sa accelereze automatizarea si 47% dintre ei vor sa introduca permanent munca de acasa (PwC, aprilie 2020). Managerii au inteles si au incredere ca tehnologia ii ajuta sa faca fata situatiilor imprevizibile, sa isi controleze business-urile de oriunde si oricand, sa comunice online la fel de eficient ca atunci cand se afla fata in fata cu angajatii, sa isi mentine business-urile competitive.
Se impun masuri stricte pentru reluarea activitatii in siguranta
Odata cu relaxarea restrictiilor, prioritatea companiilor este sa isi aduca angajatii intr-un loc de munca in care le pot garanta sanatatea si siguranta, reducand la minim expunerea la virus. In functie de natura business-ului sau situatia de lucru, Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca propune o serie de masuri care pot ajuta la reluarea in siguranta a activitatii. Pentru asta, birourile trebuie adaptate astfel incat sa se poata impune distantarea fizica si trebuie impuse masuri stricte de igiena si curatenie.
- Desfasurati numai activitatile esentiale si asigurati-va ca la munca sunt prezenti numai lucratorii indispensabili. Cel putin pana cand riscurilor vor fi mai mici.
- Reduceti cat mai mult contactul fizic intre angajati. Angajatii care nu au nevoie de echipament specializat pot fi mutati singuri intr-un birou/sala de conferinta.
- Daca nu se poate evita contactul fizic, asigurati-va ca acesta sa dureze mai putin de 15 minute. Organizati pauzele de masa astfel incat sa reduceti numarul de persoane care impart sala de mese sau bucataria. Asigurati-va ca baile si vestiarele sunt folosite de cate un angajat, pe rand.
- Puneti la dispozitie sapun si apa sau dezinfectant pentru maini in locuri aflate la indemana. Curatati des spatiile de lucru si suprafetele pe care oamenii le ating des si asigurati o buna ventilare.
- Instruiti angajatii cum sa foloseasca corect echipamentul de protectie.
- Instituiti proceduri privind concediul flexibil si munca de la distanta pentru a limita prezenta la birou.
Pentru a preveni infectia cu noul coronavirus, Inspectia Muncii recomanda sa se reduca la minim posibil numarul de deplasari/delegatii pentru indeplinirea sarcinilor de munca, iar acolo unde este posibil sa se solicite angajatorului efectuarea muncii la domiciliu sau telemuncii, scrie calculatorvenituri.ro.
Angajatii care isi vor relua activitatea dupa 15 mai sunt sfatuiti sa foloseasca rute sau modalitati alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate, iar daca programul permite, sa se circule avand in vedere intervalele orare cu nivel scazut de circulatie a persoanelor. De asemenea, indiferent de modalitatea de transport, se recomanda folosirea mastilor si a manusilor si respectarea regulilor de igiena.
Si Institutul National de Sanatate Publica a emis o serie de masuri aplicabile diferitelor activitati profesionale, menite sa asigure desfasurarea acestora in conditii de siguranta. Angajatorii vor asigura:
- Triajul observational al angajatilor si nu vor permite prezenta la locul de munca al persoanelor care prezinta simptomatologie de infectie respiratorie (tuse, stanut, rinoree, febra, stare generala alterata).
- Termometrizarea zilnica la intrarea in tura de serviciu. Angajatii cu temperatura peste 37 grade Celsius vor fi trimisi acasa cu indicatie de consultare a medicului de familie.
- Dezinfectia suprafetelor de lucru la inceperea serviciului si apoi o data la 4 ore.
- In cazul incaperilor climatizate cu recircularea aerului se efectua nebulizare o data pe saptamana, de preferat la sfarsitul saptamanii si se va efectua dezinfectia instalatiei de climatizare conform instructiunilor producatorului.
Odata ce primii angajati s-au intors in siguranta la birou, companiile pot incepe sa schimbe locul de munca si sa-l faca mai confortabil, mai prietenos, chiar daca oamenii trebuie sa stea la 2 metri distanta unul fata de celalalt. Acolo unde nu se poate pastra o distanta sigura intre angajati, se pot folosi pereti separatori sau dulapuri mobile. E un moment bun sa redecorati biroul. Nu ati mai facut-o demult, nu-i asa?
De fapt, aceasta este si intentia companiilor la nivel global, de a modifica birourile pentru a permite distantarea fizica. O confirma un studiu PwC, realizat in aprilie 2020, care arata ca 65% dintre organizatii vor sa reconfigureze spatiile de lucru.
Vor exista si situatii in care angajatii nu vor dori sa se intoarca la munca, pentru ca se tem sa nu se infecteze in drum spre munca sau chiar la locul de munca. Acestia trebuie sprijiniti, oferindu-le atat suport fizic, cat si mental, pentru a-si continua munca de acasa. E redundant sa mai spunem ca in era digitala, munca de la domiciliu se poate face la fel de bine ca de la birou, daca ai solutiile software necesare. Mai multe despre instrumentele care te ajuta sa muncesti de acasa si sa fii productiv, gasesti AICI si AICI.
Sursa Foto: Unsplash.com
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal