Cum ne imbolnaveste locul de munca. Metode de a imbunatati sanatatea angajatilor la birou
In ultimii ani, specialistii in resurse umane si medicii sunt tot mai ingrijorati de starea de sanatate a angajatilor care, din pacate, continua sa se deterioreze din cauza locurilor de munca moderne. Evolutia tehnologica si automatizarea au facut ca joburile sa fie tot mai statice, angajatii fiind nevoiti sa stea ore in sir pe scaun, la birou si sa se concentreze in fata unui calculator.
Astfel, daca bolile profesionale ale secolului trecut erau in special cele generate de muncile fizice grele si de locurile de munca in medii toxice, bolile secolului XXI sunt in legatura directa cu sedentarismul, stresul excesiv si alimentatia incorecta.
Ce consecinte poate avea munca de la birou in conditii nefavorabile
Cand vorbim de joburile moderne, primul lucru la care ne gandim este stresul. Desi tehnologia este perceputa ca fiind un aliat al angajatului, rapiditatea cu care aceasta evolueaza si viteza cu care se intampla lucrurile in jurul nostru ne conduc la o stare de oboseala continua si, in ultima instanta, la burnout, afectiune care poate cauza chiar moartea.
Lipsa de motivatie la serviciu, oboseala cronica continua, chiar daca angajatul doarme suficiente ore pe noapte, problemele de sanatate care apar (dureri de cap, lipsa de concentrare, palpitatii etc.) sunt semne clare ale intrarii in burnout. Iar daca angajatul impreuna cu angajatorul nu dau atentie fenomenului si nu iau masuri in timp util, lucrurile pot degenera in boli foarte grave, care pot duce chiar la deces.
Despre efectele distructive ale burnoutului am scris AICI si AICI.
Stresul excesiv si burnoutul nu sunt singurele boli profesionale cu care se pot confrunta angajatii moderni. In ultima perioada, medicii trag semnale de alarma tot mai dese in ceea ce priveste alimentatia incorecta, sedentarismul care, ambele, duc la obezitate, o boala care poate avea efecte negative multiple asupra angajatilor.
Problemele pe care angajatii le au la coloana vertebrala, cu circulatia si cu articulatiile, problemele cardiace sau diabetul sunt doar cateva dintre efectele foarte grave care pot, de asemenea, duce la deces, in cazul in care companiile si salariatii deopotriva nu constientizeaza si nu iau masuri pentru combaterea obezitatii, boala care tinde sa acapareze intreaga omenire in deceniile urmatoare.
La toate cele enumerate mai sus putem adauga si afectiunile oftalmologice, stiut fiind faptul ca folosirea indelungata a ecranelor calculatoarelor si telefoanelor afecteaza vederea si astfel avem portretul robot al angajatului secolului XXI, care sta 10 ore pe un scaun la birou in fata unui calculator, care lucreaza noaptea, care mananca junk-food si care isi pericliteaza zilnic sanatatea, pentru un salariu mai mare sau mai mic.
In aceste conditii, tot mai multe companii si departamente de resurse umane gandesc si pun in practica modalitati de a limita cat mai mult din efectele nedorite pe care munca le are asupra angajatilor si pentru a-i mentine pe acestia sanatosi, fericiti si in consecinta productivi. Pentru ca se stie ca lipsa starii de bine in randul angajatilor, imbolnavirile repetate si concediile medicale au consecinte negative si asupra celorlalti angajati, iar pentru companie inseamna pierderi care se masoara in bani si in productivitate.
Metode de a mentine sanatatea angajatilor la birou
Daca si tu iti doresti sa ai angajati sanatosi si productivi, investeste in starea lor de bine, oferindu-le conditii potrivite de lucru. Iata cateva lucruri pe care poti sa le implementezi in cultura ta organizationala privind sanatatea si siguranta la locul de munca.
- Incurajeaza pauzele cat mai dese! In valtoarea evenimentelor care se intampla in jurul nostru suntem tentati sa uitam sa ne ridicam de pe scaune ore intregi. Medicii recomanda ca dupa 40-50 de minute de stat pe scaun sa ne ridicam si sa ne miscam timp de 10 minute. Acest lucru nu ajuta doar coloana si circulatia sangelui, dar si ochii, care, o data la 40 de minute, au nevoie de o pauza de minimum 5 minute de la ecranul calculatorului.
- Creeaza zone de relaxare la locul de munca! Fie ca este vorba despre o camera cu niste canapele, fotolii, jocuri sau televizor, fie de un spatiu in aer liber, o terasa sau o curte interioara in care angajatii sa poata sta in aer liber si sa savureze o cafea, aceste zone de relaxare sunt tot mai des intalnite in cladirile de birouri, pentru a ajuta angajatii sa se deconecteze de la ceea ce fac, sa socializeze si sa elimine oboseala cronica si stresul.
- Incurajeaza mancatul sanatos! Legislatia muncii obliga companiile sa dea o ora de pauza de masa angajatilor. Multi angajatori insa au trecut la nivelul urmator si ii obliga la propriu pe angajati sa iasa din birouri in aceasta ora si sa evite celebrul “mancat pe tastatura”. Astfel, la ora pranzului, in majoritatea oraselor mari, parcurile si cafenelele din jurul cladirilor de birouri se umplu cu angajatii iesiti la masa. Totodata, companiile pot amenaja cantine si spatii pentru luat masa la locul de munca si pot angaja chiar si firme de catering care sa le aduca angajatilor mancare sanatoasa.
- Ofera abonamente la sali de sport si masaj! Daca angajatorul nu este suficient de mare pentru a amenaja chiar la birou o sala de sport, unde angajatii sa se poata antrena in pauza sau dupa program, solutia cea mai la indemana este abonamentul la sali de sport, saloane de masaj sau spa-uri. Este un beneficiu din ce in ce mai intalnit in pachetele salariale oferite, iar pentru unii angajati aceasta oferta chiar poate face diferenta atunci cand isi aleg angajatorul.
- Amenajeaza birouri atractive! Birourile simple, clasice, cu pereti albi si pline de calculatoare si cabluri pot fi depresive pentru angajati, mai ales cand jobul este unul stresant. Ne place sau nu, ne petrecem jumatate din viata la birou, asadar acesta trebuie sa fie la fel de primitor ca locuinta personala. Specialistii in resurse umane recomanda cat mai multe culori la birou, cat mai multe plante naturale care oxigeneaza aerul, lumina naturala, tablouri si obiecte de arta si cat mai mult mobilier nonconformist.
- Ofera mai mult timp liber si program flexibil! Munca de acasa va deveni regula in multe domenii in urmatorii ani, de aceea, posibilitatea de a lucra din mijlocul familei sau dintr-o cafenea se regaseste din ce in ce mai des intre beneficiile pentru angajati. De asemenea, multe companii reduc timpul de lucru, fie la 6 ore pe zi, fie la 4 zile saptamana, pentru a lasa posibilitatea salariatilor sa petreaca cat mai mult timp cu familia si sa aiba activitati care le fac placere. Iesirile la restaurant in echipa pot fi si ele benefice pentru angajati, pentru ca ii ajuta sa se relaxeze, sa se cunoasca mai bine si sa lucreze mai bine impreuna. Organizarea programului personalului, cu zile libere sau lucru de acasa, poate fi foarte usor facuta cu un soft de management al timpului, special conceput pentru a ajuta companiile sa ofere programe flexibile salariatilor si sa tina evidenta muncii lor cu usurinta.
- Ofera asigurari de sanatate extinse! Cele mai multe dintre companii au in pachetul salarial si o asigurare de sanatate pentru angajati. Insa serviciile medicale tintite pe problemele frecvente care pot aparea la locul de munca (de exemplu, un RMN gratuit/an, examene oftalmologice, consiliere psihologica sau kinetoterapie si masaj) sunt de preferat pentru a mentine angajatii sanatosi. Totodata, existenta unui cabinet medical si posibilitatea ca angajatul sa consulte un medic la locul de munca este un beneficiu foarte apreciat de orice salariat.
In consecinta, intr-o lume tot mai haotica, in care angajatii sunt solicitati la maximum si in care sunt nevoiti sa petreaca ore intregi la serviciu, de dimineata pana noaptea (uneori), beneficiile care tin de sanatate si de starea lor de bine este obligatoriu sa se regaseasca in pachetele salariale. Fie ca vorbim de cele enumerate mai sus, fie de altele, angajatorii trebuie sa investeasca in sanatatea angajatilor lor, pentru ca acestia sa-i ajute apoi sa gaseasca calea spre succes.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal