ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Cum multumesti mai multe generatii: o abordare completa a pachetului de compensatii si beneficii extrasalariale

de Alexandra Ciarnau | August 22, 2023

Schimbarile economice si legislative i-au determinat pe angajatori sa se concentreze pe adaptarea continua a strategiilor de compensare pentru a tine pasul cu inflatia, dar si cu ultimele modificari legislative. Pentru ca necesitatea de a ne adapta continuu intr-o piata a muncii dinamica este o preocupare deosebita, trebuie sa ne gandim constant ce putem face pentru a obtine atentia candidatilor, dar si pentru a ne retine angajatii. Doar pachetul salarial nu creeaza implicarea si sentimentul de apartenenta pe care il poate oferi un program de beneficii extrasalariale bine conceput. Avand in vedere ca 70% dintre marii angajatorii planuiesc imbunatatiri ale beneficiilor in 2023, ar trebui sa incercam sa tinem pasul pentru a ramane competitivi. 

Elaborarea unei strategii de compensare care sa satisfaca nevoile angajatilor nu se limiteaza doar la oferirea de salarii ridicate. Este necesar sa fie un plan cuprinzator si bine gandit, care sa ia in considerare nevoile mai multor grupuri de varsta si sa explice de ce fiecare componenta are importanta atat pentru companie, cat si pentru angajati. 

Cum creezi un pachet atractiv de angajare – o strategie multidirectionala

Pachetele de compensatii si beneficii extrasalariale s-au schimbat mult in ultimii ani, iar angajatii din prezent isi doresc ca angajatorii lor sa le arate ca le pasa de ei nu doar ca angajati, ci si ca persoane. Asadar, au devenit populare beneficii extrasalariale precum asigurarea privata de sanatate (aspect pe care comunitatea noastra il apreciaza cel mai mult, conform unui sondaj de pe linkedin), abonamentele decontate la sala sau chiar si abonamentele de imprumut de carti si pensia privata. 

Toate acestea pentru ca angajatii au o viata personala dupa job, o familie, un hobby, iar angajatorii isi doresc sa ii sustina cu mai mult decat un fluturas de salariu. Iar astfel, companiile care isi pot articula cat mai eficient pachetul complet de compensatii, castiga popularitate pe piata muncii. In cele ce urmeaza, vom analiza componentele unui pachet complet de compensare al angajatilor (de la salariu pana la well being, bonusuri si flexibilitate), oferindu-ti cat mai multe sfaturi si idei utile pentru a-i maximiza efectul. Totul in timp ce ne gandim la mai multe generatii. Ok, sa incepem. 

 

Primul Pas: Compensatiile financiare

Romania are al doilea cel mai mic salariu minim pe economie la nivelul Uniunii Europene, conform ultimelor date Statista, asa ca nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca 71% dintre candidati isi aleg angajatorul in functie de pachetul salarial pe care acesta il pune la dispozitie. 

Salariul este cea mai importanta parte cand gandesti o strategie de compensatii si beneficii si reprezinta pentru multi angajati motivul principal pentru care vin si raman la un anumit job. Dar, in prezent, pentru 27% angajatori este dificil sa atraga tinerii din generatia Z pe pozitiile lor vacante deoarece pretentiile lor salariale sunt prea mari in raport cu nivelul lor de experienta. 

 

Generatia Z: generatia care schimba regulile din piata muncii sau cei care se pun pe ei insisi inaintea jobului

Daca esti specialist HR si intampini dificultati in acceptarea ofertelor financiare cand vine vorba de tinerii din generatia Z, ai putea miza pe maximizarea mai multor elemente salariale:

  • Plata de baza – creeaza-ti o grila de salarizare* si testeaza cunostintele candidatilor in procesul de recrutare pentru a-i ajuta sa-si justifice cererile salariale mai mari. Daca tanarul cu 2 ani de experienta demonstreaza ca „stie foarte bine ce face”, s-ar putea sa iti gasesti specialistul chiar si intr-un candidat junior. 

💡 *Consulta grilele de salarizare disponibile la nivel de industrii si job titles de la noi din tara pentru a te ancora in realitate. Te vor ajuta sa obtii mai multa consecventa in abordarea salariilor si sa stabilesti un nivel care sa tina cont de inflatie si alte aspecte, nu doar de experienta candidatului. 

  • Frecventa platii – 80% dintre liderii companiilor cu peste 20 de angajati au deja sau intentionează să implementeze noi metode de plata a angajatilor pentru un acces sporit la salariu, cum ar fi plata la cerere, conform unui sondaj recent Paychex.
  • Cresteri de salariu programate – negociaza cu candidatii un salariu pentru perioada de proba, cu posibilitate de marire dupa o perioada de 3 luni. Astfel, ai sansa de a convinge candidatii sa iti accepte si o oferta mai mica, dar oferindu-le atat sansa, cat si timpul sa demonstreze ca merita o marire salariala mai aproape de asteptarile lor initiale.

💡 Pentru generatia Z, conteaza mult mai mult decat pentru celelalte generatii echilibrul dintre viata profesionala si personala. Daca ai compensatii financiare care sa sustina acest lucru, te poti folosi de ele in interviul de angajare. Exemplu: decontare partiala a concediilor.

 

Millennials: specialistii deja formati sau cei care lucreaza pana la epuizare

Cand vine vorba de compensatiile financiare, millennials nu se deosebesc prea mult de celelalte generatii: primele de sarbatori, de vacanta si al 13-lea salariu sunt in topul preferintelor privind beneficiile financiare pe care si le doresc. In acelasi timp, ei sunt generatia specialistilor deja formati (au intre 26-40 de ani) si 7 din 10 dintre ei au trecut printr-o forma de burnout la job pana acum. Ca angajator, iti recomandam sa te uiti atent la ei, pentru ca ei muncesc uneori chiar si prea mult. Dezvoltam in sectiunea de beneficii extrasalariale cum poti aborda acest aspect ca sa ii ajuti sa se relaxeze.

 

Baby Boomers: parintii care incearca sa obtina cat mai mult de la ultimii lor ani pe piata muncii

Salariul conteaza pentru toate generatiile, iar multi angajati din generatia 45+ vor mai mult de la joburile lor. In acest context, plata la cerere sau flexibilizarea zilei de salariu ar putea fi un aspect financiar care sa le fie util chiar si lor. 

💡 Prin integrarea Salarium aplicatiei de payroll oferite de colorful.hr, poti oferi avansuri salariale instante catre angajati si elimina blocajele administrative. Reduci la zero birocratia asociata avansurilor din salariu – fara cereri, hartii, aprobari, transferuri individuale – si impactul asupra fluxului de numerar.

👉 Vrei sa iti optimizezi salarizarea? Uite aici 6 pasi pentru a imbunatati procesul de salarizare.

 

Al Doilea Pas: Foloseste-te de bonusuri pentru a motiva si a arata recunostinta

Renegocierile salariale anuale vor motiva orice angajat pentru efortul depus, insa bonusurile punctuale le vor arata ca munca lor este urmarita, apreciata, iar efortul constant nu trece neobservat. Primele de sarbatori si al 13-lea salariu sunt cele mai frecvente tipuri de bonusuri care se practica, insa poti incerca sa introduci si altfel de recompense:

  • Bonusuri care tin de performanta companiei in ansamblu. Daca la finalul anului fiscal se constata ca ultimele 12 luni au semnificat o crestere subtantiala a cifrei de afacere a companiei, ar fi cool ca si angajatii care au muncit pentru a ajunge la aceste performante sa simta asta, printr-un bonus. Noi nu spunem ca trebuie sa fiti Taylor Swift, dar sa nu uitati sa aratati recunostinta.
  • Bonusuri care tin de performanta echipelor. Fiecare lider de echipa ar trebui sa tina cont de succesul proiectelor pe care le gestioneaza, de perioadele foarte aglomerate si de lunile in care efortul depus de angajati pentru a reusi este mai mare. Nu tot timpul este Black Friday, nu tot timpul lucram mult pentru a lansa un nou propus, nu tot timpul clientul dificil este multumit si prelungeste contractul. Dar cand se intampla, se pot negocia si acorda bonusuri la nivel de echipa. 
  • Bonusuri de recomandare. Bonusurile de recomandare pot fi simple (o suma fixa pentru orice recomandare care se transforma in angajare) sau un pic mai complexe, (tin cont de nivelul de senioritate al jobului, complexitatea cerintelor, limbi straine necesare etc.). Important este ca acest proces sa fie transparent, pentru ca angajatii sa stie cat este bonusul de recomandare si care sunt criteriile urmarite pentru calcularea sumei. 
  • Bonusuri pentru retentie. Aniversarile de munca sunt oportunitati foarte bune prin care sa le arati angajatilor ca le apreciezi loialitatea fata de companie. De la cel mai tanar gen Z care a facut 2 ani in companie si pana la cel mai senior baby boomer care e in echipa inca de dinainte sa fie atat de mare, toti merita o forma sau alta de recunoastere. Sta doar in puterea bugetului intern al companiei sa decida valoarea acestor bonusuri.
  • Bonusuri negociabile. Alege sa oferi flexibilitate in bonusuri si ofera-le posibilitatea angajatilor sa isi schimbe bonusurile pentru ceea ce au nevoie cel mai mult. De exemplu: poate pentru cineva o zi de concediu in plus este mai valoroasa decat plata pentru 8h de overtime. 

💡 Asigura-te ca recompensele sunt durabile: atunci cand creezi recompense pentru angajati, este important sa te asiguri ca acestea sunt durabile pe termen lung. Ia-ti in considerare bugetul si resursele atunci cand selectezi stimulentele adecvate de recompense ale angajatilor. Acest lucru te va ajuta sa eviti orice potentiale tensiuni financiare in viitor, asigurandu-te totodata ca angajatii se simt apreciati.

Cand apare tot mai multa incertitudine pe piata muncii, fie din cauza inflatiei sau a unei posibile recesiuni globale, sprijinul financiar de orice fel va deveni esential pentru angajati. Bonusurile si stimulentele sunt o optiune bine venita pentru a-i ajuta pe angajati sa isi atenueze grijile financiare, permitand in acelasi timp angajatorilor sa fie flexibili pe o piata in schimbare.

 

👉 Lucrezi la un program de recunoastere la locul de munca? Citeste mai mult despre „Recunoastere la locul de munca – Cum abordam 3 generatii diferite”

 

Al Treilea Pas: Ofera beneficii extrasalariale care conteaza

Chiar daca majoritatea angajatilor romani apreciaza bonurile de masa si asigurarea privata de sanatate ca beneficii extrasalariale, adevarul este ca lucrurile se mai schimba pe parcurs, pe masura ce inaintezi in cariera. Urmatoarele sunt cateva idei creative de beneficii extrasalariale potrivite angajatilor, in functie de generatie:

Generatia Z: cei mai tineri angajati de pe piata muncii

  • Training AI. Dintre toate generatiile, starea de FOMO (fear of missing out) e cea mai prezentă la „gen Z”. Iar ei ar fi probabil cei mai incantati sa primeasca traininguri orientate inspre dezvoltarea de competente relevante trendului inteligentei artificiale.
  • Zile de concediu nelimitate.  Pentru generatia care apreciaza cel mai mult echilibrul dintre viata personala si profesionala, acest lucru le-ar putea starni interesul. Practica este deja populara in SUA, iar zilele de concediu nelimitate functioneaza cam asa: angajatii au libertatea de a-si lua liber oricand este necesar, atata timp cat acest lucru nu le va perturba munca. Acest lucru ofera o flexibilitate semnificativa ca angajat si recompenseaza utilizarea productiva a orelor de lucru.
  • Timp liber pentru voluntariat. Generatia Z inca are timpul si flexibilitatea necesare voluntariatului (chiar si milenialii, daca isi programeaza acest lucru cu 3-4 luni inainte), asa ca daca una dintre valorile interne ale companiei tale este we care, acest beneficiu ar putea sustine asta.  
  • Servicii pentru o viata mai linistita. Cateva ore de consultanta financiara sau cateva ore cu un psiholog pot fi lucruri utile care sa aduca o schimbare reala in viata unor angajati care inca invata cum sa isi gestioneze munca si banii. 
  • Concedii platite, dar nu neaparat tichete de vacanta. Generatia Z alaturi de cei mai tineri dintre mileniali iubesc sa calatoreasca. Poti incuraja deconectarea de la locul de munca a angajatilor prin oferirea unui buget de calatorii prin care poti deconta transportul sau cazarea din concedii. 

 

Millennials: „proaspetii” parinti de pe piata muncii

  • JP Morgan, Snap, Under Armour și Activision Blizzard se numără printre cele 70 de companii care au furnizat angajaților lor SNOO Smart Sleeperun patut pentru copii – care leagana bebelusii in mod automat (in functie de miscarile lor) pentru a le prelungi perioada de somn. Mai multi somn pentru copii, mai mult somn pentru angajatii parinti. 
  • Dadaca pe timp de noapte. Auctionomics, o companie specializata in licitatii, ofera noilor sai parinti care lucreaza o bona de noapte la domiciliu pentru a ajuta parintii cu nou-nascuti, timp de doua saptamani.
  • Subventii pentru ingrijirea copiilor. Chiar daca indemnizatia de crestere a copilului nu va garanta venituri la fel de mari ca inainte de intrarea in CCC, exista companii care incearca sa depaseasca acest neajuns. Compania de consultanta Kearney le ofera angajatilor din Europa subventii lunare pentru ingrijirea copiilor, un beneficiu financiar echivalent cu 6 salarii pentru nasterea copilului, dar si subventii lunare pentru prescolari, precum si sprijin financiar pentru fertilitate sau adoptii.
  • Onboarding dupa concediul de crestere copil. Uneori este greu sa te acomodezi din nou cu munca dupa doar doua saptamani si jumatate pe care le-ai petrecut la mare cu prietenii. Dar daca sunt 2 ani? Parintilor intorsi din CCC le-ar fi utila o noua perioada de inductie, adaptata nevoilor lor.
  • Zile libere inainte de proiectele importante. Multe pozitii de management sunt stresante, iar apropierea unei perioade incarcate poate induce mult stres asupra angajatilor. De aceea, compania poate acorda cateva zile de „incarcare” angajatilor care urmeaza sa preia un proiect mare (2-3, in functie de posibilitati).
  • Agile Fridays. Stim cu totii ca cele mai productive zile sunt cele pe care nu le petreci in intregime in sedinte. Ofera o zi pe saptamana fara sedinte (daca se poate) managerilor pentru a putea sa isi termine munca, sa ofere feedback, sa isi organizeze proiectele. Sa stii ca ai o zi din aceasta poate fi linistitor pentru unii dintre noi. 

 

Generatia baby-boomers – parintii nostri

  • Servicii de sanatate complete. Asigurarea privata de sanatate s-ar putea sa acopere consultatii de specialitate si analize, insa generatia aceasta are nevoie si isi doreste mai mult de atat. Ar trebui sa iei in considerare servicii de oftalmologie si stomatologie in special pentru ei (evident, sunt utile tuturor angajatilor)
  • Flexibilitate mai mare in timpul zilei. Pentru ce le-ar trebui boomerilor flexiblitate? Nu ridica din spranceana, caci le trebuie fix pentru copiii milenialilor de mai sus. E greu sa jonglezi cu cresa, gradinita si programul nepotilor cand esti aproape de pensionare, dar nu esti pensionar inca. Ofera-le posibilitatea de a lucra part-time sau pauze de masa de 1:30-2:00 ore angajatilor care din cand in cand, mai fug sa isi scoata nepotul de la cresa.
  • Programe de alfabetizare digitala. Traininguri despre majoritatea functiilor digitale indispensabile in ziua de astazi: digital banking, plati si securitate online si multe alte lucruri utile pe care celelalte generatii si le-au insusit mai usor decat baby boomers.
  • Cardul cultural. Poate generatia aceasta nu va fi entuziasmata de vreun personal trainer sau beneficiile pentru parinti si de cele mai multe ori nici nu pot lucra de acasa, dar si ei au timp liber, iar pe acesta il petrec de multe ori la teatru, opera, concerte. 
  • Semi-pensionarea. Baby boomers nu se simt pregatiti pentru pensionare si cauta optiuni de munca part-time in companiile care i-ar angaja. De ce sa nu ii angajeze chiar compania in care au lucrat pana la pensionare?

 

Pasul Patru: Creeaza un mix intre compensatii financiare si beneficii extrasalariale care sa raspunda nevoilor reale ale angajatilor

Nevoile angajatilor sunt diferite, iar o strategie de compensare si beneficii extrasalariale care sa poata satisface toate nevoile este imposibila. Ca sa iti creezi un mix potrivit angajatilor tai, acestia trebuie chestionati. Daca vrei sa tii cont de generatii, creeaza-ti mai multe grupuri tinta inainta sa iti diseminezi chestionarul, vezi daca exista diferente foarte mari intre generatii legat de dorintele lor. 

Dupa cum am mai mentionat, salariul ramane cel mai important aspect, insa beneficiile extrasalariale le demonstreaza angajatilor ca angajatorului ii pasa si de bunastarea personala din viata de zi cu zi. Gandeste-te si la ponderea fiecarui segment de varsta din companie. Daca ai multi parinti tineri si bunici, s-ar putea ca ambelor grupuri sa le pese de reduceri la activitati sau jocuri pentru copii. 

Pentru a-ti dezvolta o strategie care chiar sa derive bunastare pentru angajati, ai nevoie sa bifezi toate componentele pe care le-am mentionat pana aici, insa ai libertatea sa jonglezi cu elementele. Gaseste lucrurile care sunt importante pentru angajatii tai si mizeaza pe ele, doar asa vei putea construi ceva cu adevarat relevant.

 

Ai nevoie de ajutor ca sa iti creezi un pachet de beneficii extrasalariale cat mai optimizat din punct de vedere fiscal?

La inceputul anului, consultantii legislativi colorful.hr au stabilit tratamentul fiscal aplicabil fiecarui beneficiu extrasalarial. De atunci, au optimizat zeci de pachete de beneficii alaturi de clientii nostri. De asemenea, mapam sumele respective impreuna cu clientii nostri in aplicatia de payroll colorful.hr pentru a veni in ajutorul specialistilor HR. Avand in vedere ca de la inceputul anului avem si un nou model al declaratiei 112, am stabilit cum declaram toate elementele de calcul salarial, fie ele taxabile sau nu, pentru a fi in conformitate cu legislatia in vigoare.

Ca sa-ti creezi cel mai eficient pachet de compensatii si beneficii extrasalariale, specialistii nostri in fiscalitate si legislatia muncii iti sunt alaturi. Pentru orice fel de intrebari si nevoi, contacteaza-ne la consultanta@romaniansoftware.ro

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 2.8
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]