ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Cum iti motivezi angajatii fara mariri salariale?

de Colorful.hr | December 15, 2020

Angajatii motivati, performanti, dornici sa isi atinga tintele lunare si sa-si finalizeze cu brio si la timp proiectele sunt de cele mai multe ori cheia succesului in afaceri. Dar realitatea ne arata ca un astfel de comportament tine, in primul rand, de mentalitatea angajatului, iar, in al doilea rand, trebuie sustinut si de organizatie, prin politicile de resurse umane. In plina pandemie este cu atat mai dificil sa iti motivezi oamenii si apoi sa ii convingi sa puna umarul la realizarea proiectelor, in conditiile in care incertitudinea economica a pus stapanire pe o buna parte din bugete, iar riscurile sanitare sunt prezente aproape la tot pasul. In loc de majorari salariale ori beneficii pentru salariati, unele firme transmit mesaje directe sau indirecte legate mai mult de siguranta jobului sau impun tinte si mai ambitioase in incercarea de a nu-si pierde clientii.

Metode nemonetare de motivare a angajatilor

In contextul actual, specialistii HR cred ca organizatiile care vor sa isi mentina si consolideze pozitiile in mediul de business trebuie sa fie mai atente ca niciodata la “talentele” pe care se bazeaza si sa isi mentina toti angajatii pe cat posibil apreciati si proactivi. Iata mai jos cateva dintre metodele prin care, si in perioada actuala, motivatia salariatilor poate sa ramana la cote inalte sau sa creasca daca a scazut pe fondul pandemiei si al crizei ce o insoteste:

Coaching 1-1 si programe de management trainee

Psihologul american David McClelland spune ca atunci cand vorbim despre motivatia unui angajat, trebuie sa o privim din trei unghiuri diferite: motivatia nevoii de realizare, motivatia nevoii de afiliere, prin crearea de conexiuni si relatii si motivatia nevoii de autoritate si putere. In situatii de criza se poate remarca cine din echipa ta are capacitatea de a fi lider, adica cine poate fi un candidat potrivit pentru o avansare. In situatia in care conduci o echipa mai mare sau chiar o companie, te poate ajuta, de asemenea, si un soft performant de evaluare a performantelor personalului. Mai exact, acesta este un instrument cu care poti sa masori performanta personalului, dar care te ajuta si sa dezvolti specialisti, sa ii motivezi si sa ii retii cat mai mult timp in organizatie. Prin utilizarea sa, ai acces la un proces de evaluare transparent, cu obiective de business si feedback la vedere. Mai departe, salariatilor cu potential le poti oferi tot sprijinul de care au nevoie pentru a creste profesional in cadrul unor sesiuni de coaching 1 la 1. Daca vei face acest lucru, in timp, acestia pot ajunge sa-si aprecieze mai mult liderii de echipa si, mai departe, sa le insufle incredere in organizatie si in manageri si colegilor sau subalternilor lor.

Oportunitati de training 

Nu doar viitorii lideri sunt cei care au nevoie de atentia managerilor, ci si oamenii din esalonul doi sau trei, mai ales cei care se asigura ca livreaza clientilor calitatea dorita in proiecte. Focusul pe abilitatile acestora ori dezvoltarea altora noi, chiar si in alte domenii, inseamna un castig si pentru ei, dar si pentru companie, care va avea la dispozitie o baza de candidati bine pregatiti imediat dupa revenirea economiei. Daca domenii, precum HoReCa, sufera enorm din cauza pandemiei, altele precum: sanatate, tehnologie, comert au nevoie tot mai mult de candidati gata pregatiti. Perioadele de incetinire economica sunt foarte potrivite pentru “reskilling-ul” oamenilor. Selectia, trainingul si certificarea intr-un alt domeniu inseamna un proces laborios, dar care merita investitia. O arata chiar studiile ce demonstreaza ca de-a lungul anilor o cultura a invatarii continue in companii a dus la rate de 30-50% pentru retentia angajatilor.

Recunoaste meritele angajatilor mai des

Pandemia a “cultivat” o piata HR atipica, in care unele organizatii sunt dispuse sa le ofere mai multi bani doar managerilor de top, in timp ce nu fac nimic pentru ceilalti salariati, lucru ce nu face decat sa ii impinga pe cei “ignorati” in bratele competitorilor. Sondajele arata ca 76% dintre candidatii care se simt neapreciati sunt in cautarea unui loc de munca. Ce pot face liderii? Sa recunoasca mai des meritele angajatilor prin organizarea unor evenimente saptamanale sau lunare, fie si virtual, in care sa ii felicite pe cei cu performante bune, care au incheiat cu succes unele proiecte, ori sa puna la punct un sistem prin care acestia sa primeasca, de exemplu, o zi sau doua zile libere in plus pe luna, iar ceilalti sa afle despre aceasta “recompensa”.

Activitati recreative in echipa, la distanta

Daca te ocupi de zona resurselor umane, credem ca intuiesti deja cat este de important sa organizezi saptamanal sau macar bilunar evenimente virtuale de tipul Fun at Work – cu diverse teme alese de echipa (dam cateva exemple:Quiz-uri tematice, Ghiceste tara si proverbul ori Concurs de fotografii – cum arata biroul meu “de acasa”). Daca munca de zi cu zi se desfasoara la distanta, nu inseamna ca nu ii poti invata si apoi motiva pe angajati sa lucreze tot mai eficient in echipa devenita acum virtuala. Umar la umar cu ceilalti colegi in timpul activitatilor recreative, apoi alaturi in proiecte, asa se construieste spiritul de echipa in virtual si mai departe apartenenta la corporatie. Mai departe, poti sa faci un efort si sa ii indemni pe manageri sa isi cunoasca mai bine echipa. Asta va spori si mai mult increderea in companie, pentru ca angajatii vor sti ca nu sunt vazuti doar ca persoane care aduc bani si finalizeaza proiecte, ci si ca oameni cu placeri si frici, idei noi si dorinte de implinit.

Program flexibil de lucru

Daca esti antreprenor sau CEO, poate ca bugetul firmei abia reuseste sa acopere actualele salarii si cheltuieli de functionare, insa asta nu inseamna ca nu poti sa iti recompensezi subordonatii si altfel. O ora sau doua ore libere pe saptamana pentru a lucra la un proiect personal, program flexibil de lucru , toate acestea sunt beneficii apreciate de salariatii care incearca sa navigheze in haosul adus de pandemie. De altfel, un studiu recent al World Economic Forum arata ca trei din patru angajati ar prefera un mix de lucru intre birou si munca la distanta daca ar putea alege.

Mentoratul, coachingul, mentinerea unui climat si a unei culturi organizationale pozitive in care angajatul sa simta ca este “vazut”, recunoscut si apreciat sunt doar cateva dintre masurile luate de companii intr-o perioada in care nu se poate vorbi despre majorari salariale. Asigurarile legate de siguranta jobului si intalnirile frecvente cu angajatii sunt cruciale pentru a mentine legatura dintre lideri si echipe. Sondajele interne sunt o alta idee pentru a “lua pulsul” echipelor si a sti care este starea de spirit a oamenilor si chiar sunt recomandate in aceasta perioada, in care motivatia salariatilor poate sa fluctueze mai mult decat de obicei.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.33

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]