ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Cum a ajuns invatarea prin experienta sa fie una din cele mai eficiente metode moderne de training

de Colorful.hr | March 16, 2023

Invatarea prin experienta (”experential learning”) despre care Aristotel vorbea in jurul anilor 350 i.Hr. a ajuns la ora actuala un soi de concept modern de training in companiile din lumea intreaga. Metoda le aduce multe beneficii angajatorilor pentru ca angajatii ajung astfel sa fie mult mai bine pregatiti, spre deosebire de situatia in care ar fi mers la un training clasic. Simularile de sedinte si de activitati practice din viata unei companii sunt un mod perfect de invatare, iar metoda ca atare nu iti expune un sir lung de concepte si teorii, ci te si pune sa le pui in practica. Mai mult decat atat, dupa ce lei pui in practica, primesti feedback despre ceea ce ai invatat. In cadrul sesiunilor de ”experential learning”, angajatii pot alege, de exemplu, sa puna in practica o situatie critica. Aici se iau decizii, se fac greseli, astfel incat cel pus intr-o astfel de situatie in viata reala sa stie cum sa reactioneze. Invatarea experientiala nu este bazata numai pe latura cognitiva si comportamentala a angajatului, ci include si perceptia subiectiva, prin experientele care au loc in timpul procesului de invatare. Metoda in sine este construita in jurul ideii ca fiecare om trebuie sa experimenteze singur, nu sa execute doar ordine, iar greselile sunt acceptate, pentru ca fac parte din procesul de invatare.

Invatarea prin experienta a devenit celebra datorita lui Kolb

Invatarea prin experienta nu este un concept nou, asa cum spuneam si mai sus, insa nu a fost atat de utilizata precum alte metode de invatare in cadrul companiilor. In anul 1984, psihologul David Kolb a facut celebra metoda si a consacrat-o. Potrivit acestuia, teoria invatarii prin experienta se bazeaza pe patru piloni: experienta concreta (bazata pe implicarea activa), observatia reflexiva (cei care invata trebuie sa aiba abilitati analitice, pentru a reflecta asupra experientei), conceptualizarea abstracta (cursantul trebuie sa poata analiza experienta, sa traga concluzii si sa invete din ea) si pe experimentarea activa (participantii planifica si pun in practica notiunile invatate, bazandu-se pe deciziile proprii).

Beneficiile invatarii prin experienta 

  1. Accelereaza procesul de invatare

Metodologia de invatare experientiala se bazeaza atat pe gandirea critica, cat si pe gasirea de solutii pentru rezolvarea problemelor. De aceea, accelereaza procesul de invatare si este mult mai simplu pentru cei care aleg acest sistem de invatare sa asimileze cunostinte.

  1. Ofera un mediu sigur de invatare

Metoda se bazeaza pe simulari de scenarii reale care descriu o serie de provocari care pot fi intr-o companie, intr-un mediu controlat, sigur.

  1. Are impact puternic asupra mentalitatilor

”Experiential learning” este o metoda de invatare care poate sa iti schimbe mentalitatea, sa inveti mai usor anumite lucruri. De exemplu, un guru al managementului, Henry Mintzberg, a punctat cu mai mult timp in urma, ca leadershipul este precum inotul: nu poti sa il inveti doar citind despre el, ci trebuie sa il pui in practica. Exact dupa acest principiu functioneaza si ”experiential learning”.

Metoda HRDQ – metoda moderna de training prin experienta

In prezent, companiile au la dispozitie o gama larga de programe de training care sa ii invete pe angajati prin intermediul experientelor create. Unul dintre cele mai bune modele de invatare prin experienta este metoda HRDQ. Acesta este conceput sub forma a sapte etape.

Prima dintre ele are in cadru focusarea atentiei celor care iau parte la training pe o arie anume pe care o au de invatat. In a doua etapa, experimentarea, participantii sunt pusi in fata unei situatii pe care o vor avea de rezolvat. De exemplu, poate fi vorba despre rezolvarea unui conflict fictiv, ceea ce va antrena echipa intr-un lung sir de discutii care implica sentimente, emotii, dileme, creativitate, gandire. In a treia etapa, reflectarea, este momentul in care participantii trebuie sa reflecteze asupra actiunilor pe care le-au facut in a doua etapa. Este faza de debriefing, un proces care faciliteaza invatarea experientiala.

Urmeaza etapa a patra si anume gandirea: uneori, se poate intampla ca un cursant sa nu inteleaga pe deplin etapa a doua si a treia. De aceea, trainerul prezinta anumite teorii ca sa ii ajute pe toti cei prezenti sa inteleaga experientele prin care au trecut. A cincea componenta este modificarea, etapa in care toti participantii la training trebuie sa se gandeasca la propiile lor cunostinte, atitudini si comportamente si, eventual, sa le modifice, astfel incat sa ii ajute sa devina mai productivi, sa fie mai multumiti de munca lor.

Cea de-a sasea componenta a programului este practicarea. In aceasta etapa, cursantii au posibilitatea de invata si de a practica tot ceea ce au invatat anterior. Se pot face jocuri, simulari de rezolvare a unor probleme la locul de munca, efectuarea de activitati legate de munca, dezvoltarea unor planuri de actiune. A saptea etapa a programului este integrarea si presupune evaluarea si integrarea cunostintelor. Cursantii trebuie sa raspunda la intrebari precum “In ce masura am invatat noile informatii si aptitudini?”, “Cum influenteaza ceea ce am invatat gandirea si comportamentul meu de acum incolo?”, “Ce altceva mai trebuie sa invat ca sa pot sustine acest nou mod de a gandi si aceste noi comportamente?”.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 2.83

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]