Convinge-ti angajatii sa nu te paraseasca – Cat costa inlocuirea unui angajat?
Oamenii isi parasesc locul de munca din varii motive, iar de cele mai multe ori, angajatorul nu face nimic pentru a-i opri. Pe principiul „avem de unde sa alegem”, departamentul de resurse umane incepe demersurile pentru gasirea unui inlocuitor. Din acest moment, incep si cheltuielile pentru companie.
Si poate din cauza ca nu functioneaza ca la piata – platesti o suma si primesti in schimb un bun, cei mai multi dintre angajatori nu constientizeaza costurile pe care le genereaza pierderea unui angajat din companie, mai ales unul cu vechime, si recrutarea unuia nou.
Costul inlocuirii unui salariat
Este adevarat, aceste costuri sunt ascunse si nu apar in buget, dar asta nu inseamna ca ele nu exista si nu afecteaza bunul mers al afacerii. Iar specialistii in resurse umane au intocmit o lista scurta a acestor cheltuieli, care apar atunci cand o companie pierde un angajat:
– costurile cu recrutarea unui nou salariat, care includ publicarea anuntului, popularizarea lui, interviul de angajare, selectia si angajarea in sine.
– costurile „imbarcarii” noului angajat, ceea ce presupune training si introducerea acestuia in cultura organizatiei.
– costurile generate de pierderea productivitatii – in unele situatii este nevoie de 1-2 ani pentru ca noul angajat sa ajunga la performantele unui angajat existent.
– pierderea angajamentului – plecarea unuia sau a mai multor angajati destabilizeaza de cele mai multe ori echipa si genereaza o atmosfera de tensiune, care duce la pierderea productivitatii.
– greselile frecvente pe care le fac si timp mai mult petrecut pentru indreptarea lor.
– costurile de training – in general, o companie cheltuieste echivalentul a 20% sau mai mult din salariul noului angajat cu trainingul, in primii 2-3 ani.
– impactul emotional – de fiecare data cand cineva paraseste echipa, ceilalti se intreaba de ce.
200% din salariu, costul inlocuirii unui CEO
Unul dintre motivele pentru care nu se cunoaste o suma clara de bani pe care companiile o pierd odata cu plecarea unui membru al echipei si angajarea altuia nou este acela ca majoritatea nu au sisteme care sa cuantifice costurile exitului si pe cele generate de recrutarea, intervievarea si trainingul noului angajat si de pierderea productivitatii si a expertizei.
Cu toate acestea, exista studii facute de specialistii in resurse umane care estimeaza ca de fiecare data cand pleaca un angajat, compania investeste echivalentul salariului acestuia pe 6 pana la 9 luni pentru recrutarea si trainingul unui angajat nou. Alte studii dau cifre mai mari, care ajung pana la de doua ori salariul anual al angajatului pierdut, mai ales in cazul celor cu functii de conducere si cu responsabilitati multiple.
Astfel, potrivit estimarilor specialistilor americani, sumele platite de companii pentru inlocuirea unui salariat oscileaza intre:
-16% din salariul anual pentru joburile platite cu sub 30.000 de dolari/an (de exemplu, inlocuirea unui lucrator in retail, care este platit cu 10 dolari/ora va costa compania peste 3.300 de dolari);
-20% din salariul anual, pentru pozitiile remunerate cu salarii intre 30.000 si 50.000 de dolari/an (inlocuirea unui manager care castiga 40.000 de dolari anual va costa 8.000 de dolari);
-pana la 200% din salariul anual pentru specialistii cu un nivel inalt de educatie si executivi (de exemplu, inlocuirea unui CEO care castiga 100.000 de dolari pe an poate costa compania pana la 200.000 de dolari).
Impactul pierderii unui angajat
Scaderea productivitatii. Bunul mers al lucrurilor in echipa are de suferit, odata cu plecarea unuia dintre angajati si angajarea altuia nou. Este nevoie de timp pentru ca acesta sa invete ce are de facut, ceea ce se traduce prin pierderi in productivitate.
Suprasolicitarea personalului existent. De multe ori, gasirea omului potrivit pentru inlocuierea celui plecat dureaza, iar sarcinile acestuia cad pe umerii colegilor ramasi. Suprasolicitarea, chiar si pe termen scurt, genereaza costuri la nivelul calitatii muncii si al randamentului.
Pierderea de cunostinte. Odata cu angajatul plecat, compania pierde si valoare. Pentru ca, desi va cauta altul care sa faca acelasi lucru, inlocuierea se va face treptat, iar insusirea tuturor cunostintelor pe care le avea fostul salariat se va face in timp.
Costurile cu trainingul. Seminariile de pregatire pentru angajatii nou veniti in firma sunt obligatorii, iar acestea necesita logistica, personal care sa faca trainingul si timp, deci costuri suplimentare pentru angajator.
Recrutorii. In unele companii, exista departamente specializate de recrutare. Altele, insa, angajeaza recrutori profesionisti pentru a ocupa pozitiile ramase libere. in cazul pozitiilor de top management, companiile apeleaza la headhunteri, iar acestia nu sunt ieftini deloc.
In consecinta, inlocuirea chiar si numai a unui angajat costa. in multe cazuri aceasta nu poate fi evitata, dar daca exista si cea mai mica sansa ca salariatul respectiv sa ramana, faceti tot posibilul sa-l convingeti.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal