ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT

Contractul part-time: ce este si care sunt beneficiile angajatului

de Colorful.hr | September 25, 2019

Din fericire, programul de lucru standard cu 40 de ore pe saptamana nu este singura varianta pe care o ai la dispozitie daca vrei sa muncesti. Daca, de exemplu, esti student si trebuie sa ajungi la cursurile de la facultate, dar vrei si sa ai ceva mai multi bani de buzunar sau esti o persoana implicata in proiecte care iti ocupa mult timp, ai varianta programului de lucru part-time. Contractul part-time presupune un numar de ore de lucru saptamanal sau lunar mai mic decat cel al unui angajat cu norma intreaga, care are prevazut in contract efectuarea a 40 de ore de munca pe saptamana.  

Ce informatii trebuie sa se regaseasca in contractul part-time

Cand te angajezi, primesti un contract individual de munca semnat atat de tine, cat si de angajator. Acest lucru este valabil si daca urmeaza sa fii angajat full-time – cu norma intreaga -, dar si daca vei lucra mai putine ore pe saptamana. In contractul part-time trebuie sa se regaseasca urmatoarele informatii:

  • care este durata muncii pe care o vei efectua si cum este repartizat programul de lucru;
  • in ce conditii programul de lucru poate suferi modificari;
  • mentiunea conform careia este interzisa efectuarea de ore suplimentare in alte cazuri decat cele urgente sau de forta majora.

Daca informatiile de mai sus nu se regasesc in contractul de munca incheiat, se considera ca acesta este cu norma intreaga. 

Care este salariul unui angajat part-time si care sunt prevederile legale

Ca angajat, ai dreptul legal de a fi recompensat pentru serviciile prestate. Conform legii, pentru un contract part-time de 4 ore pe zi, salariul brut nu poate fi mai mic de 1.040 de lei (cel putin 659 de lei, bani in mana), in timp ce pentru contractele de munca de 2 ore pe zi, salariul brut nu poate fi mai mic de 520 de lei. 

La un salariu minim brut pe economie de 2.300 de lei (8 ore/zi), un angajat cu program de 4 ore/zi va primi un salariu de 1.150 lei.  (4*2.300)/8 = 1.150

La un salariu minim brut pe economie de 2.300 de lei (8 ore/zi), un angajat cu program de 2 ore/zi va primi un salariu de 575 lei. (2*2.300)/8 = 575

👉 Calculeaza cu aplicatia calculatorvenituri.ro salariul pentru un program part-time

Taxele si contributiile sociale datorate statului si scazute din salariul brut sunt aceleasi in cazul angajatului part-time, precum in cazul angajatului full-time. Printre acestea se numara contributiile catre fondul de Asigurari Sociale (CAS), in valoare de 25%, si cele care merg catre Asigurarile Sociale de Sanatate (CASS), in valoare de 10%. 

Prevederi legale

Contractul individual de munca part-time este reglementat legal prin articolul 103 din Codul Muncii. In acesta este mentionat ca un contract de munca part-time poate fi incheiat pentru orice durata zilnica, dar care sa fie mai mica decat durata normala de 8 ore pe zi. 

Angajatii cu un astfel de contract trebuie sa aiba o limita maxima de 7 ore pe zi de munca si de 35 de ore pe saptamana. Daca in contractul semnat de angajat este specificat ca acesta trebuie sa lucreze 8 ore in minimum o zi din saptamana, contractul nu este part-time, ci cu norma intreaga.

Maximele de timp se schimba, insa, cand angajatul part-time este minor. In termeni legali, acestia nu pot lucra mai mult de 5 ore pe zi si 25 de ore pe saptamana.

Pentru incheierea unui contract de munca part-time nu este necesara stabilirea unei durate minime zilnice a timpului de munca. Totusi, acesta nu se poate incheia pentru mai putin de o ora de lucru pe luna, avand in vedere ca ora este unitatea cu care se masoara cele mai multe dintre aspectele care au legatura cu timpul de munca, iar luna este unitatea de timp luata in considerare la plata salariului.

Din punct de vedere legal, nu exista situatii care sa conditioneze incheierea de contracte de munca part-time. Asa ca, indiferent de motivul pentru ca iti doresti sa lucrezi mai putin de 40 de ore pe saptamana, ai dreptul la un astfel de contract. Desigur, angajatorii au dreptul sa aleaga daca doresc sau nu sa aiba angajati part-time.

 

Drepturile unui angajat part-time

Ce drepturi ai daca esti angajat part-time

Daca urmeaza sa te angajezi part-time, cel mai probabil vei avea si colegi care sunt angajati cu norma intreaga. Faptul ca tu lucrezi mai putine ore decat acestia nu inseamna sub nicio forma ca nu ai aceleasi drepturi pe care le au si ei. Dimpotriva, angajatii cu program part-time au exact aceleasi drepturi ca cei cu program full-time.

Daca esti angajat part-time, salariul pe care il vei primi este in functie de numarul de ore efectiv lucrate, tinandu-se cont de drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, drepturile oricarui angajat, inclusiv ale tale ca angajat part-time, se regasesc in articolul 39 din Codul Muncii si sunt urmatoarele:

  • dreptul la salarizare pentru munca depusa;
  • dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
  • dreptul la concediu de odihna anual;
  • dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
  • dreptul la demnitate in munca;
  • dreptul la securitate si sanatate in munca;
  • dreptul la acces la formarea profesionala;
  • dreptul la informare si consultare;
  • dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
  • dreptul la protectie in caz de concediere;
  • dreptul la negociere colectiva si individuala;
  • dreptul de a participa la actiuni colective;
  • dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat.

In ceea ce priveste zilele de concediu, angajatul part-time are dreptul la acelasi numar pe an – cel putin 20 – deoarece acestea se calculeaza in functie de numarul de zile lucrate de angajat, nu in functie de numarul de ore efectuate de acesta. 

Ce obligatii are angajatorul

Daca lucrezi deja part-time sau urmeaza sa te angajezi in baza unui astfel de contract, este bine sa cunosti si care sunt obligatiile angajatorului fata de tine. 

Angajatorul trebuie sa ia in considerare solicitarea ta de a te transfera de la un loc de munca part-time la unul full-time, daca iti doresti acest lucru, dar si invers. Nu este obligat, insa, si sa iti accepte cererea. De asemenea, acesta trebuie sa te informeze la timp atat pe tine, cat si pe ceilalti angajati, daca apar posturi disponibile cu program part-time sau cu program de lucru cu norma intreaga. 

O alta obligatie a angajatorului este de a asigura locuri de munca part-time pentru toate nivelurile, pe cat este posibil. 

Indiferent daca te afli in campul muncii, urmeaza sa te angajezi sau vrei sa iti schimbi locul de munca, este important sa iti cunosti drepturile si obligatiile. Nu semna contractul de munca fara a-l citi cu atentie pentru a sti exact prevederile cu care esti de acord.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 2.95

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]