UPDATE Cum se acorda concediul si indemnizatia pentru carantina si izolare
Actualizat Decembrie 2020
Carantina reprezinta izolarea preventiva a unei colectivitati care a fost in contact cu un bolnav contagios sau cu persoane ori materiale care provin dintr-o regiune unde exista o epidemie. Potrivit art. 50 din Codul muncii, carantina reprezinta o perioada de suspendare de drept a contractului individual de munca. In acest interval nu poate interveni concedierea salariatului (art. 60 din Codul muncii).
Concediul si indemnizatia pentru carantina sunt reglementate prin:
- Codul muncii – Legea 53/2003, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011 (art. 50 lit. c);
- OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.074 din 29 noiembrie 2005;
- Ordonanta de urgenta nr. 126/2020;
- Legea 136/2020.
Modificari la normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005
In Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 1818/1111/2020 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 15/2018/1.311/2017.
Citeste pe calculatorvenituri.ro noile modificari cu privire la acordarea concediilor medicale de izolare
OUG 209/2020: Modificari privind acordarea certificatelor de concediu medical pentru izolarea la domiciliu
Pentru ca toate persoanele trebuie sa beneficieze, in mod echitabil si unitar, de concedii medicale in urma infectarii cu virusul SARS-CoV-2, se aduc modificari OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legeanr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. Potrivit calculatorvenituri.ro, se modifica reglementarile referitoare la acordarea certificatelor de concediu medical persoanelor asigurate pentru care s-a instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata pana la data de 07 decembrie 2020.
OUG 180/2020: Noutati privind izolarea si acordarea concediului medical de catre medicul de familie
In octombrie 2020, in Monitorul Oficial a fost publicata OUG 180/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru stabilirea unor masuri cu privire la acordarea concediilor medicale.
Potrivit calculatorvenituri.ro, OUG 180/2020 aduce cateva noutati:
Izolarea la domiciliu sau la o alta locatie aleasa de persoana izolata, sub supravegherea medicului de familie
Pana la confirmarea infectiei cu o boala infectocontagioasa, persoanele care prezinta sinptome specifice, precum si cele care, dupa confirmarea diagnosticului de boala infectocontagioasa, nu prezinta simptome sau prezinta simptome care nu necesita izolarea intr-o unitate sanitara, se izoleaza la domiciliu sau la o alta locatie aleasa de aceasta pentru o perioada care nu poate depasi perioada de contagiozitate specifica bolii determinata de agentul patogen, stabilita conform datelor stiintifice existente. In cazul in care persoanele respective nu sunt de acord cu masura izolarii, masura se instituie prin decizii ale directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Aceste persoane informeaza medicul de familie despre situatia in care se afla, inclusiv cu privire la locul in care au decis sa se izoleze. Medicul de familie are obligatia sa ia persoanele respective in evidenta, sa le monitorizeze starea de sanatate si sa transmita directiei de sanatate publica judetene, respectiv, municipiului Bucuresti, fisa de monitorizare, al carei model este aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.
In situatia in care persoanele refuza masura izolarii sau daca persoanele incalca masura izolarii instituita la domiciliu sau la locatia declarata pe durata acesteia, medicul de familie informeaza directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti, care poate confirma sau infirma masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata, printr-o decizie cu caracter individual, care se va emite in cel mult doua ore de la informarea facuta de medicul de familie si se comunica persoanei in cauza. Decizia va contine mentiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele de identificare ale persoanei izolate, durata masurii si calea de atac prevazuta de lege. In scopul prevenirii raspandirii bolii infectocontagioase, pana la comunicarea deciziei directiei de sanatate publica prin care se infirma masura izolarii la domiciliu sau la locatia declarata sau, dupa caz, pana la comunicarea hotararii primei instante, persoana in cauza nu poate parasi domiciliul sau locatia declarata unde se afla izolata fara incuviintarea medicului de familie sau a reprezentantului directiei de sanatate publica.
Pentru persoanele asigurate pentru care s-a dispus masura izolarii in aceste conditii, certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie care au luat in evidenta si au monitorizat aceste persoane, pentru o perioada stabilita in functie de evolutia bolii si durata monitorizarii.
Acordarea concediului medical in cazul in care nu se confirma diagnosticul
In cazul in care, dupa ce s-a dispus masura izolarii, nu s-a confirmat diagnosticul de boala infectocontagioasa, medicul de familie acorda concediu medical pentru carantina pe baza documentului eliberat de catre directia de sanatate publica judeteana sau, dupa caz, a municipiului Bucuresti si pentru perioada inscrisa in acesta.
De aceste prevederi vor beneficia si persoanele asigurate pentru care directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti au instituit masura izolarii la domiciliu sau la o locatie declarata pana la data intrarii in vigoare a OUG 180/2020. In aceste cazuri, certificatele de concediu medical se acorda de catre medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de catre directiile de sanatate publica si pentru perioada inscrisa in acestea, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Cum se acorda concediul si indemnizatia pentru carantina si pentru izolare
In Monitorul Oficial a fost publicata OUG 126/2020 pentru modificarea OUG a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si instituirea unor masuri privind indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, scrie calculatorvenituri.ro.
Astfel, se stabileste faptul ca persoanele asigurate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
In ceea ce priveste concediul si indemnizatia pentru carantina, aceste drepturi se acorda persoanelor asigurate in conditiile art. 20 din Legea nr. 136/2020.
Concediul si indemnizatia pentru izolarea la domiciliu se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii, care nu poate fi realizata de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
In caz de carantina sau izolare, certificatele de concediu medical se pot elibera la o data ulterioara, dar numai pentru luna in curs sau luna anterioara.
Durata concediilor medicale pentru carantina sau izolare nu se cumuleaza cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afectiuni.
In situatia in care durata perioadei de carantina sau de izolare stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Totodata, OUG 126/2020 prevede ca durata concediilor pentru tuberculoza, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca, pentru carantina sau izolare, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.
Prin derogare de la prevederile art. 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, incepand cu veniturile aferente lunii iulie 2020, institutiile si autoritatile publice, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, suporta integral indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantina sau izolare de care beneficiaza personalul propriu, ca urmare a unei suspiciuni de infectare/infectare cu COVID-19, acordate potrivit dispozitiilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
In consecinta, potrivit noilor dispozitii, institutiile si autoritatile publice suporta integral indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate aferente certificatelor de concediu medical pentru carantina sau izolare de care beneficiaza personalul propriu, ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu coronavirus.
Cum se calculeaza indemnizatia pentru carantina
Potrivit art. 20 din OUG a Guvernului nr. 158/2005, indemnizatia pentru carantina se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de inspectoratul de sanatate publica.
Concediul si indemnizatia pentru izolare se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 100% din baza de calcul ce se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Concediul pentru izolare se acorda asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita prin certificatul eliberat de directia de sanatate publica.
Certificatul de concediu medical pentru carantina se elibereaza de medicul curant asiguratilor carora li se interzice continuarea activitatii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilita in certificatul eliberat de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica. Daca durata perioadei de carantina stabilita de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publica depaseste 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale.
Indemnizatia pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Citeste si: Cum iti protejezi angajatii in plina criza creata de coronavirus
Sursa foto: Unplash.com
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal