ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Concediul paternal – Concediu de crestere a copilului

de Colorful.hr | July 3, 2019

Actualizat ianuarie 2020

Dupa modelul statelor nordice, precum Suedia sau Danemarca, si proaspetii tatici din Romania isi doresc sa fie cat mai implicati in viata copiilor lor, iar vestea buna e ca legislatia in vigoare le ofera dreptul de a-si lua concediu platit pentru o anumita perioada.

Conform celor mai recente studii, tatii care isi iau concediu paternal au sanse mai mari sa dezvolte o legatura emotionala naturala cu bebelusul. Dincolo de asta, un copil care are parte de atentia ambilor parinti in primele luni de viata se va dezvolta mult mai armonios din punct de vedere psihologic comparativ cu un copil al carui tata e prezent in viata lui doar dupa orele de munca. 

In cele ce urmeaza iti explicam cum poti beneficia de concediul paternal si de cel pentru cresterea copilului, care e valoarea indemnizatiei, care e durata maxima pentru care iti pot fi acordate, dar si care sunt cazurile speciale din legislatie pe care ar trebui sa le cunosti.

Ca mama, si tatal are dreptul la un concediu atunci cand partenera sa aduce pe lume un copil, drept reglementat in legislatia noastra de Legea concediului paternal nr. 210/1999. Concediile de care pot beneficia proaspetii tati la nasterea copilului sunt de doua tipuri: concediu paternal si concediu de crestere a copilului.

Concediul paternal 

Proaspatul tata poate sa beneficieze de concediu paternal conform Legii concediului paternal nr. 210/1999. Acest concediu e de cinci zile lucratoare, iar daca esti asigurat in sistemul de asigurari sociale de stat, atunci vei primi o indemnizatie egala cu salariul pe care l-ai fi primit in timpul pe care il petreci cu nou-nascutul. Acest tip de concediu e considerat de scurta durata si se acorda tatilor pentru a le permite sa formeze o buna relatie de atasament cu bebelusul. E bine sa mai stii si ca acest drept se acorda oricarui tata, indiferent ca e sau nu casatorit si indiferent daca e tatal natural al copilului sau tatal adoptiv.

Cum poti beneficia de acest concediu 

Pentru a putea beneficia de acest concediu va trebui sa depui o cerere scrisa la firma pentru care lucrezi, in primele opt saptamani de la nasterea copilului. Pe langa cerere, mai ai nevoie si de certificatul de nastere al copilului, pentru a putea dovedi si legal faptul ca tu esti tatal lui. Dupa cum am precizat mai sus, durata acestui concediu e de cinci zile lucratoare, insa aceasta perioada poate fi prelungita cu inca 10 zile daca poti sa dovedesti (cu ajutorul unui atestat) faptul ca ai absolvit un curs de puericultura. Aceste cursuri te invata cum sa ai grija de cel mic si cum sa o ajuti pe partenera ta pe durata primelor luni de viata ale micutului. Pot fi sustinute de catre medicul tau de familie sau de specialisti in pediatrie, in cadrul unor programe de asistare si informare a tinerilor parinti. În cazul in care ai studii de specialitate de medic sau asistent medical, atunci nu mai e necesara absolvirea acestui curs, ci numai obtinerea atestatului. 

De mentionat este faptul ca dreptul la prelungirea concediului paternal se acorda o singura data, indiferent de numarul de copii, iar suma pe care o vei primi va fi calculata pe baza salariului brut si va fi egala cu cuantumul salariului pentru aceeasi perioada.

Concediul de paternitate: legislatie

Concediul de crestere a copilului

Concediul de crestere a copilului e unul de mai lunga durata si poate sa aiba intre o luna si doi ani, dupa caz. Pentru a putea beneficia de acest tip de concediu va trebui sa dovedesti ca ai lucrat cel putin 12 luni (nu neaparat consecutive) in ultimii doi ani de dinaintea nasterii celui mic. Ar fi bine sa mai stii ca, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului ii e alocata parintelui care nu a cerut acest drept. Cu alte cuvinte, daca mama e cea care doreste sa beneficieze de acest tip de concediu, atunci tu, ca tata, va trebui sa stai in concediu cel putin o luna.

Daca vrei sa vezi cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil, aplicat pe salariul tau, atunci cea mai simpla si eficienta metoda ar fi sa folosesti acest calculator.

În afara de conditiile de mai sus, va trebui sa mai bifezi si urmatoarele: 

  • Sa fii cetatean roman, strain sau apatrid (adica fara cetatenie);
  • Sa ai domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  • Sa locuiesti in Romania impreuna cu copilul pentru care soliciti acest drept si sa te ocupi de cresterea si ingrijirea acestui copil.

Concediul pentru tatii care adopta

Asa cum mentionam la inceputul acestui material, si tatii care adopta au dreptul la concediu. Acesta poarta numele de concediu de acomodare si e reglementat de Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei. E bine sa stii ca daca acesta e si cazul tau, atunci vei beneficia de o indemnizatie lunara, iar in perioada in care stai acasa cu copilul vechimea ta in munca va continua. De asemenea, concediul va fi asimilat stagiului de cotizare pentru obtinerea indemnizatiilor pentru obtinerea somajului, a concediului, a pensiei, precum si a concediilor medicale.

Indemnizatia de crestere a copilului

Potrivit legii, de indemnizatia de crestere a copilului pot beneficia atat mama, cat si tatal cata vreme au obtinut venituri salariale in cel putin 12 luni din ultimii doi ani de dinaintea nasterii bebelusului. 

Recent, legea care reglementeaza concediul de crestere a copilului si indemnizatia acordata parintilor a primit doua modificari: vorbim aici de cuantumul indemnizatiei pentru al doilea concediu de crestere a copilului si de veniturile care pot fi obtinute in acelasi timp cu indemnizatia. 

Ar mai fi util sa stii ca suma pe care o puteti primi tu si partenera ta are o limita maxima si una minima, in functie de veniturile voastre nete. De asemenea, e bine de stiut ca pe toata perioada concediului de crestere a copilului legea interzice expres obtinerea altor venituri, cu cateva mici exceptii. 

Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara“, se arata in actul normativ in vigoare. 

Cum poti beneficia de acest tip de concediu

Pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului si de indemnizatia de crestere a copilului vei avea nevoie de urmatoarele acte: 

  • Copie dupa actul tau de identitate si o copie dupa certificatul de nastere al copilului;
  • Actele care atesta veniturile pe care le-ai obtinut in ultimele 12 luni de dinainte de nasterea copilului;
  • Dovada eliberata de angajator privind veniturile realizate sau, daca e cazul, declaratia unica;
  • Dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita acest tip de concediu;
  • Orice alte documente care pot atesta indeplinirea conditiilor de eligibilitate. 

Indemnizatia pentru cresterea copilului

Situatii speciale

Ar mai fi bine sa stii ca exista si cateva situatii speciale. De exemplu, angajatorul iti poate desface contractul de munca in timpul concediului de paternitate, doar mama beneficiind de protectie legala pe timpul concediului maternal. De asemenea, in cazul in care mama decedeaza la nastere sau in perioada de lauzie, atunci tu vei beneficia de restul concediului neefectuat de partenera ta. 

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 2.79

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]