Cum sa te faci remarcat prin CV – Crearea unui CV atractiv pas cu pas
Esti in cautarea unui nou loc de munca, ai gasit ceva interesant, dar nu ai incredere ca vei fi printre cei selectati pentru un interviu. Cheia este sa ai putina incredere si sa te concentrezi pe primul pas pe care il ai de facut: crearea unui CV atractiv, care sa atraga atentia celui care face preselectia. Misiunea nu este una extrem de dificila, totul este sa incerci sa respecti cateva reguli simple, punctate in continuare:
Crearea unui CV pas cu pas
- Creeaza-ti un CV estetic
Procesul de creare a unui CV incepe cu alegerea unui template de document, internetul fiind generos in furnizarea unui astfel de material. Urmareste sa structurezi informatia si sa o introduci intr-un format usor de citit, „aerisit”, de una sau maxim doua pagini. Cel care va primi CV-ul va aprecia informatia sintetica intr-un format de pagina bine organizat. Nu exagera cu descrierile si limiteaza lungimea textului. Un studiu realizat de Zety arata ca lungimea medie a textului este de 489 de cuvinte, 380 de cuvinte fiind lungimea medie a CV-ului de o singura pagina. Un site ce ofera servicii de creare online a CV-urilor a analizat 133.000 de CV-uri si arata ca recrutorii au sanse de 2,9 ori mai mari sa aleaga un candidat cu un CV de doua pagini pentru functii de conducere si de 1,4 ori mai multe sanse pentru alte pozitii.
- Experienta profesionala relevanta
Educatia este importanta in procesul de selectie, insa experienta practica vorbeste mai mult despre abilitatile pe care le ai si pe care le poti pune in interesul companiei. De aceea este bine sa pui experienta cea mai relevanta in CV acumulata la fostele locuri de munca. Concentreaza-te pe expunerea impactului pe care l-a avut munca ta, a rezultatelor remarcabile sau a ideilor ce au adus o schimbare in bine. Nu ezita sa mentionezi un proiect de la actualul loc de munca care te-a facut sa iesi din zona de confort si sa explorezi skill-uri ce nu erau in responsabilitatea ta!
In cazul in care esti proaspat absolvent si nu ai experienta unui loc de munca, nu ezita sa introduci internshipurile sau voluntariatele. La fel ca in cazul anterior mentionat, concentreaza-te pe reusite, modul in care te-ai facut remarcat/a sau situatiile care te-au facut sa-ti dezvolti anumite abilitati.
- Alege cum introduci informatiile legate de educatie
In ceea ce priveste structurarea sectiunii educationale, practica generala este sa urmezi o ordine cronologica inversa. Incepe cu ultima forma de educatie absolvita si apoi adauga-le pe cele anterioare. De obicei, daca ai o diploma universitara relevanta, nu este indicat sa irosesti spatiu pretios in CV-ul tau listand studiile tale de liceu. Introduceti urmatoarele informatii in aceasta ordine: institutia, diploma (tipul studiilor), specializarea si perioada.
- Adauga voluntariatul. Mereu.
O sectiune de experienta de voluntariat poate fi o modalitate excelenta de a-ti demonstra abilitatile daca abia iti incepi cariera sau chiar daca ai o lipsa de experienta de lucru in CV. De asemenea, este un indicator ca esti o persoana careia ii pasa sa dea inapoi comunitatii din care face parte.
- Compune o scurta descriere care sa exprime faptul ca esti dornic/a sa inveti si ai ambitie
Angajatorii apreciaza candidatii dispusi sa invete noi abilitati si care sunt motivati sa se dezvolte in cariera lor. Exprimarea dorintei de a invata poate fi eficienta pentru a demonstra angajatorilor ca esti motivat sa faci fata noilor provocari si sa te dezvolti. O abordare eficienta pentru a exprima dorinta de a invata este evidentierea experientei autodidacte. Descriind pregatirea suplimentara si furnizand exemple despre modul in care noile abilitati obtinute te-au ajutat sa obtii performante la locurile de munca anterioare vor sublinia ambitia de perfectionare.
- Formateaza textul astfel incat sa fie lizibil si scrie corect din punct de vedere gramatical
Prima impresie este intotdeauna cea mai puternica. Un text usor de citit, lizibil, cu cuvinte-cheie evidentiate transmite in primul rand o intelegere a importantei comunicarii. In acelasi timp, erorile gramaticale dintr-un CV pot insemna ca este mai probabil ca cererea ta sa fie respinsa decat sa obtii locul de munca. In consecinta, este esential ca inainte de a-l trimite, sa te asiguri ca CV-ul este impecabil din punct de vedere gramatical.
Resurse suplimentare
Evident, aceste recomandari nu sunt exhaustive! Pentru crearea unui CV ideal, mai ales pentru cei care nu au experienta profesionala, recomandam un articol mult mai extins pe aceasta tema. In acelasi timp, pentru a maximiza impactul asupra managerilor de HR, trebuie sa ai in vedere si informatiile pe care nu trebuie sa le incluzi in CV.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal