ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Ce face un departament de HR si care ii este rolul in companie

de Dragomirescu Victor | December 11, 2022

Departamentele de HR se afla in plin proces de repozitionare in cadrul companiilor, iar in ultima vreme acestea si-au recastigat rolul strategic, precum si increderea angajatilor si a managementului. In presa internationala se vorbeste tot mai des, in ultimul timp, despre o noua criza care ar putea veni. In acest context, se pune intrebarea daca departamentele de resurse umane sunt suficient de bine pozitionate in companii astfel incat sa isi pastreze reputatia buna.

Rolul unui departament de HR si responsabilitatile pe care le are

In prezent, in companii, departamentele de HR se se ocupa, in principal, de recrutare si selectie de personal, retentie, comunicare interna, evaluarea performantelor angajatilor si stabilirea programelor de beneficii, de integrarea noilor angajati, intocmirea si administrarea dosarelor de personal si de salarizare. Dar, sa vedem cum si in ce fel!

Care erau ocupatiile si aspiratiile departamentelor de HR

In urma unor studii, BestJobs a tras, in 2012, concluzii foarte interesante referitoare la ponderea pe care o au in totalul activitatilor actiunile intreprinse de specialistii in HR si de managerul de resurse umane. La intrebarea ce activitati desfasoara departamentul de resurse umane, in companiile chestionate, 23% din timp mergea pe recrutare si selectie de personal, 16% din timp – pe comunicare interna, 15% – pe evaluarea performantelor si identificarea metodelor pentru compensarea personalului. Mai departe, 14% din timp era alocat pentru programe de training si dezvoltare si tot 14% – pentru coordonarea procesului de integrare a noilor angajati. Pe ultimele doua locuri, cu 12% din timp se situau intocmirea si administrarea dosarelor de personal, respectiv salarizarea – cu 6%. In prezent, cam 10% din timpul departamentelor de resurse umane este alocat salarizarii si administrarii de personal in companiile care nu au deja sisteme automatizate. In 2012, acest procent era de 18% (daca adunam datele din sondajul BestJobs). Mai exact, 18% din timpul responsabililor de resurse umane era alocat activitatilor administrative.

Existenta unor platforme de administrare a resurselor umane, cum este, de exemplu, colorful.hr, care are module dedicate pentru salarizarea si administrarea de personal, a condus la reducerea acestui timp si la concentrarea activitatii mai mult pe recrutare, retentie si pe implementarea unor programe de training si dezvoltare a fortei de munca.

Daca facem referire la aceleasi statistici obtinute in 2012 de BestJobs, observam ca departamentele de resurse umane chestionate isi doreau, de fapt, sa aloce timpul in felul urmator: 24% pe recrutare si selectie de personal, 19% pentru programe de training si dezvoltare, 19% pentru coordonarea procesului de integrare a noilor angajati, 18% pentru evaluarea performantelor si compensarea personalului, 16% pentru comunicare interna, 3% pe intocmirea si administrarea dosarelor de personal si 2% pentru salarizare. Practic, reiesea ca angajatii departamentelor de resurse umane voiau sa reduca la minimum timpul alocat administrarii si salarizarii si sa se ocupe mai mult de recrutarea, formarea, pregatirea si evaluarea angajatilor. Sa vedem ce spun statisticile actuale!

Care sunt ocupatiile departamentelor de resurse umane

Un studiu derulat de Valoria si BusinessMark, in perioada 11 iunie – 12 septembrie 2018 , arata ca in companiile anului 2018, departamentele de resurse umane indeplineau patru roluri esentiale. Rolul tranzactional al functiei de HR era prezent in 63% din companiile din Romania. Acest rol presupunea ca functia de HR sa fie orientata doar pe indeplinirea cerintelor legislative legate de personalul companiei (angajare, salarizare, ITM, protectia muncii etc.). Mai departe, 19% dintre companii erau preocupate de rolul functional al HR-ului, departamentele de resurse umane fiind orientate atat pe indeplinirea cerintelor legale, cat si pe partea de atragere, retentie, training si motivare a angajatilor.

In ultimii ani, incepe sa capete tot mai mult contur si rolul strategic al functiei de HR, iar 13% dintre organizatii au un focus puternic pe cresterea brandului de angajator, se ocupa de planurile de succesiune in top management si sunt puternic conectate la mediul de business. Mai mult, potrivit datelor Valoria si BusinessMark, in 2018, doar 5% dintre companiile chestionate foloseau tehnologia pentru a colecta si analiza toate informatiile care sa le permita sa propuna predictiv care este cea mai buna pozitionare din punctul de vedere al resurselor umane in urmatorii 2-3 ani.

In loc de concluzie

In context actual, in care Romania se confrunta cu cea mai mare criza de angajati si de specialisti din istorie, multi ochi din companii sunt atintiti asupra departamentelor de HR  si multe urechi sunt deschise la inovatie si creativitate, la abordari strategice. Acum este momentul cel mai potrivit ca departamentele de resurse umane sa se repozitioneze in cadrul companiilor si sa arate ca merita o pozitie strategica, mai mult respect si mai multa apreciere pentru munca depusa si, de ce nu, un rol mai important.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 3.21
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]