Ce este si ce spune legea despre formarea profesionala
Studiile arata ca angajatii care urmeaza programe de formare continua se adapteaza mai usor la schimbarile din interiorul unei organizatii si castiga un avantaj competitiv pe piata muncii. Formarea profesionala este reglementata prin lege, care le permite doar furnizorilor autorizati sa ofere astfel de programe de pregatire.
Ce inseamna formare profesionala
Formarea profesionala este o forma de educatie continua, nonformala, care vine in completarea sistemului formal de invatamant. Scopul este cresterea nivelului de competenta profesionala a angajatilor, prin diverse cursuri si programe de pregatire, dar sunt urmarite si alte obiective:
- o mai buna adaptare la cerintele pietei muncii
- promovarea in munca si dezvoltarea profesionala
- reconversia profesionala
- prevenirea riscului somajului
- stimulare mobilitatii fortei de munca
Programele de formare profesionala sunt autorizate si certificate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultillor (CNFPA) si dezvoltate in colaborare cu Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei si pot lua mai multe forme: participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate; stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca; stagii de practica si specializare in tara si in strainatate; ucenicie organizata la locul de munca etc.
Alternativ, angajatii pot lua in calcul si pregatirea individuala, prin programe de coaching, mentoring, training, studii academice postuniversitare, conferinte, webinarii, activitati de voluntariat, activitati de cercetare, programe de internship, burse sau participarea la competitii desfasurate in interiorul industriei.
Prevederi legislative privind formarea profesionala
Potrivit Codului muncii, vorbim despre obligativitatea programelor de formare profesionala in urmatoarele situatii:
- Angajatorii au obligatia sa asigure participarea la astfel de programe, pentru toti angajatii, cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
- Pentru angajatorii care au un numar mai mic de 21 de salariati, organizarea cursurilor de formare profesionala este obligatorie la un interval de 3 ani.
- Angajatorii care au mai mult de 20 de angajati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor. Planul de formare profesionala devine anexa la contractul colectiv de munca.
De asemenea, trebuie precizat ca angajatorii au obligatia sa asigure cheltuielile de participare la programele de formare profesionala, iar cheltuielile ocazionale pe perioada cursurilor sunt suportate tot de angajator, in situatia in care participarea este initiata de catre acesta. Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.
(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.
Legea mai spune ca participarea la astfel de programe de pregatire poate fi facuta si la initiativa angajatului, nu doar a angajatorului, modalitatea de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor si durata formarii profesionale fiind stabilite prin acordul partilor.
In ceea ce priveste obligatiile angajatilor, acestia nu pot cere incetarea contractului individual de munca pentru o perioada data, stabilita prin act aditional la contractul individual de munca, daca au beneficiat de programe de formare profesionala initiate de angajator. Nerespectarea de catre salariat a acestui angajament duce la suportarea de catre acesta a tuturor cheltuielilor desfasurate pentru pregatirea sa profesionala.
Pe de alta parte, potrivit Codului muncii, angajatul are dreptul la concediu pentru pregatirea profesionala – de la 80 de ore, la 10 zile, in cazul concediului cu plata, sau zile de concediu distribuite in diferite perioade, de-a lungul unui an, daca este vorba despre un concediu fara plata.
Cum se desfasoara procesul de formare profesionala
Programele de formare profesionala se desfasoara la sediul furnizorilor autorizati, la sediile angajatorului sau cele ale agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca. Aceste sedii trebuie sa fie dotate cu sali de curs unde exista materiale de studiu, rechizite, echipamente audio-video, materiale destinate exercitiilor practice.
Cursurile sunt tinute de formatori autorizati ANC (Autoritatea Nationala pentru Calificari), lista acestora fiind disponibila in Registrul National al Furnizorilor de Formare Profesionala.
Tipuri de contracte pentru formarea profesionala
Contractele pot fi de calificare profesionala sau de adaptare profesionala. In primul caz, contractul se incheie pentru o perioada cuprinsa intre 6 luni si 2 ani. In cea de-a doua situatie, este vorba despre adaptarea angajatilor debutanti la noul loc de munca, contractul avand o durata determinata, nu mai mare de un an.
Cine sunt furnizorii de formare continua autorizati
Formarea profesionala este realizata de catre formatorii autorizati ANC, insa la nivelul angajatorului, in cazul contractelor speciale, cursurile pot fi tinute si de catre un formator desemnat dintre salariatii calificati, cu o experienta profesionala de minimum 2 ani in domeniul in care urmeaza sa se realizeze formarea profesionala. In acest caz, un formator poate asigura formarea pentru cel mult 3 salariati simultan.
In Registrul National al Furnizorilor de Formare Profesionala a Adultilor Autorizati figureaza peste 20.000 de formatori autorizati, printre acestia numarandu-se institutii publice, societati comerciale, fundatii, ONG-uri, asociatii.
Daca gasesti utile informatiile din acest articol, te-ar putea interesa si Cum se pregateste evaluarea anuala a angajatilor.
Sursa foto: Shutterstock.com
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal