Ce este People Analytics si cum a devenit una dintre cele mai importante componente ale departamentelor de resurse umane
Bazele de date au devenit moneda de schimb in secolul XXI. Aproape in fiecare industrie – de la marketing la manufactura, de la agricultura la sistemul de sanatate -, folosirea datelor analitice ajuta la definirea domeniilor de activitate si la aplicarea de solutii care sa faciliteze dezvoltarea si inovatia.
Domeniul resurselor umane nu putea ramane pe dinafara si nu putem vorbi despre tehnicile distruptive din HR fara sa aducem in discutie People Analytics, o componenta indispensabila in orice departament de resurse umane care vrea sa faca performanta.
Pe masura ce modelele analitice devin tot mai relevante in atragerea si gestionarea celor mai buni angajati, companiile apeleaza din ce in ce mai des la solutii tehnologice care sa inlesneasca recrutarea si managementul performantei angajatilor.
Potrivit studiului Global Human Capital Trends de la Deloitte, 75% dintre companii considera ca folosirea datelor analitice in HR este importanta, dar prea putine au si solutii pentru implementare. Cele care folosesc softuri in acest sens, insa, spun ca People Analytics le-a permis sa imbunatateasca procesul de recrutare si retentie si le-a ajutat sa angajeze cei mai buni specialisti.
Ce este People Analytics?
Definitia din dictionar este aceea ca People Analytics – de asemenea, cunoscut si sub numele de Talent Analytics sau HR Analytics – este o metoda prin care managerii si executivii se folosesc de date analitice pentru a lua cele mai bune decizii si pentru a-si gestiona angajatii.
Acesta include baze mari de date care contin informatii despre angajati, despre gestionarea talentelor si despre performantele acestora, date care ajuta managementul sa ia deciziile corecte si sa administreze mai bine afacerea.
People Analytics a devenit o componenta indispensabila pentru departamentele de resurse umane. Bazandu-se pe informatiile oferite de aceste baze de date, managerii de HR pot lua decizii strategice si in cunostinta de cauza in privinta recrutarii, a cresterii performantei si retentiei talentelor.
Beneficiile folosirii People Analytics in departamentele de HR
People Analytics are un potential imens pentru a imbunatati eficienta companiilor in managementul angajatilor si pentru a le ajuta sa determine potentialul candidatilor si masura in care acestia se potrivesc cu pozitia pentru care candideaza. Pe baza datelor pe care le analizeaza si folosind un soft specializat, managerul de HR poate gasi printr-un algoritm matematic “omul potrivit la locul potrivit”.
In urma folosirii datelor analitice, managerii de HR au constatat urmatoarele:
- scade timpul de recrutare;
- creste calitatea celor recrutati prin eliminarea ambiguitatilor din timpul procesului de recrutare;
- datele angajatilor proaspat recrutati pot fi corelate cu cele ale companiei astfel incat sa se faca alegerea cea mai buna pentru profilul angajatorului.
Datele unei cercetari realizate de Harvard Business Review arata faptul ca gradul de recrutare a celor mai potriviti candidati pentru posturile scoase la concurs a crescut cu 50%, in cazul folosirii unei aplicatii de baze de date pentru angajati.
Cum folosim datele analitice in HR?
- Folosirea datelor analitice genereaza decizii mai bune bazate pe fapte. Poate cel mai mare avantaj pe care il are People Analytics este acela ca ofera date foarte clare legate de implicarea si performanta angajatilor. Pe baza acestor rezultate, managerii pot lua decizii strategice legate de promovari, schimbari in departamente, dezvoltarea resursei umane sau planuri de succesiune.
- Centralizarea tuturor datelor intr-un format digital central. La nivelul fiecarei organizatii exista o multime de date, in formate diferite, stocate in mai multe locuri. Este o caracteristica tipica si pentru departamentele de resurse umane, care inca mai folosesc hartia si pastreaza dosarele angajatilor in arhive. Cu un efort minim de digitalizare a tuturor acestor date si stocare la nivel central se poate obtine o baza de date ampla, atotcuprinzatoare, care va deveni definitorie pentru dezvoltarea ulterioara a companiei.
- People Analytics in recrutare. Nu limitati folosirea datelor analitice doar in cazul managementului angajatilor! Incercati sa extindeti acest instrument si la nivelul recrutarilor! Folositi statistici si cercetari care sa va ajute sa va faceti o opinie despre piata muncii in general! Apoi, vedeti care sunt zonele din care vin cei mai buni candidati, combinati informatiile cu ratele de retentie si folositi aceste date pentru campaniile de recrutare!
Majoritatea, daca nu toate deciziile care tin de managementul resurselor umane, se iau pe baza intuitiei. Chiar si cu cele mai performante softuri de identificare a talentelor, in final, un manager de HR face alegerea, bazandu-se pe experienta pe care o are in domeniu si pe ceea ce simte. Specialistii in resurse umane nu sunt matematicieni sau statisticieni si tocmai de aceea, People Analytics este cel mai la indemana si cel mai util instrument pe care il puteti folosi pentru a face alegerea cor
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal