ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Care este rolul departamentului HR in cultura organizationala

de Dragomirescu Victor | May 6, 2019

Cultura organizationala solida a devenit piatra de temelie a unui business de succes, pe masura ce managerii si-au dat seama ca “talentele” sunt vitale pentru organizarea si progresul companiilor. Un rol important il au specialistii de resurse umane, care modeleaza cultura organizationala si pot crea un mediu in care angajatii sunt incurajati sa isi cultive potentialul si abilitatile, pentru ca astfel sa “puna umarul” serios la cresterea organizatiei.

Factori importanti pentru o cultura organizationala eficienta

Ce pot face departamentele de resurse umane pentru a implementa o cultura organizationala de succes? Sa tina cont de o serie de factori importanti:

  1. Sa stabileasca si sa comunice valorile brandului

Specialistii HR (dupa caz, impreuna cu sau fara cei de la Comunicare, PR, Marketing) sunt cei care ghideaza managerii in definirea elementelor cheie ale culturii organizationale. Ei pornesc de la intrebari cheie precum: ce inseamna un brand de companie, cum este masurat acesta, ce inseamna un lider, cum pot contribui angajatii la formarea acestui brand, ce angajati au potential de lideri si care au potential de a deveni buni manageri si ulterior ambasadori de brand? Odata ce au identificat valorile unei culturi organizationale puternice, expertii pot modela apoi viitorul brandului.

  1. Atentie la fericirea si retentia angajatilor, “motorul” unei organizatii

Dincolo de muntii de hartii si cifrele privind activitatea firmei, salariatii sunt cei care transmit mai departe valorile reale ale companiei si influenteaza vanzarile acesteia. Dispusi sa invete continuu si cu o dorinta de a fi cei mai buni, angajatii sunt cei care vor conduce sau nu in final la progresul companiei. In aceste conditii, specialistii de resurse umane au menirea de a pune la punct strategii de comunicare interna, pentru a retine astfel angajatii valorosi in companie. Si tot ei sunt promotorii unor proiecte inovative de comunicare externa pentru a identifica noi talente.

  1. Focus pe sustenabilitate

In conturarea unei culturi organizationale solide, specialistii HR trebuie sa incorporeze si mesajul unui brand de angajator sustenabil. Este ceea ce potentialii angajati vad atunci cand citesc un anunt de recrutare si prima imagine pe care si-o creeaza despre companie. Mai departe, recruterii vor putea selecta mai usor viitorii salariati care se potrivesc cu mediul din organizatie, iar candidatii vor fi interesati sa faca parte dintr-o companie care are interese si viziuni comune cu ale lor. Iar in conditiile unei competitii acerbe pe piata muncii, unde sunt cautati angajatii ultra-specializati, tot cultura organizationala – care li se potriveste ca o “manusa” celor care fac parte deja din echipa – face adesea diferenta intre decizia de a fi loiali sau nu companiei pe termen lung. Un salariat multumit de conditiile interne de lucru si de oportunitatile de promovare nu va pleca atat de repede la o companie concurenta pentru un salariu mai mare, ba chiar ar putea recomanda un viitor candidat pentru o pozitie scoasa la concurs in interiorul organizatiei.

  1. Iau pulsul companiei

Putem considera si ca orice specialist HR este parte integranta din inima culturii organizationale. El este liantul dintre angajatii implicati in executarea sarcinilor zilnice si managerii care decid prioritatile. Cu alte cuvinte, in orice pozitie ar fi, un specialist HR care are legatura cu dezvoltarea organizationala are zi de zi sansa de a lua pulsul activitatii interne a companiei si poate sa le reaminteasca managerilor ce impact au deciziile de afaceri luate asupra angajatilor si cum este influentata atmosfera de lucru. Tot el poate face sugestii punctuale: daca mediul de lucru trebuie imbunatatit si ce masuri ar trebui luate.

  1. Asigura confortul angajatilor, prin beneficii si compesatii

Cultura organizationala este strans legata de comportamentul si confortul salariatilor si, in final, de viitorul pe care il vede un angajat in cadrul companiei respective. Asadar, vedem tot mai multe organizatii din sectorul IT sau energie care pun accent pe beneficiile oferite salariatilor, precum catering la birou, masaj sau camere de jocuri pentru pauzele de lucru. Intr-un mediu atat de competitiv, se zbat sa asigure un ecosistem de lucru care sa il motiveze pe angajat si care ii incurajeaza creativitatea si productivitatea. Angajatii nu vad munca drept o indatorire, ci au dorinta de a realiza ceva semnificativ pentru compania si comunitatea din care fac parte.

  1. Gasesc si retin talentele

Indiferent de popularitatea unui brand, de slogan si de mijloacele de promovare, toate acestea raman doar la stadiul de concept daca nu exista angajatii potriviti pentru a le insufleti si pune in practica. Totul tine de iscusinta departamentelor de resurse umane pentru a-i ajuta pe manageri sa identifice candidatii talentati, sa ii specializeze si apoi sa le ofere feedback-ul necesar pentru a creste. Expertii HR trebuie sa explice rolul pe care fiecare membru in are in echipa si sa mobilizeze oamenii. Pentru ca fiecare angajat isi intelege rolul si importanta in echipa, valorile organizatiei se vor regasi si in practica zilnica, nu doar in manualul de identitate.

  1. Integreaza valorile companiei in sesiunile de training

Nu este posibil sa construiesti o cultura organizationala fara ajutorul specialistilor HR. Ei vad dincolo de cuvinte si integreaza valorile brandului in sesiunile de training, de specializare, comunicare, coaching, mentoring oferite angajatilor. Flexibilitate, dinamism, atitudine directa si abilitatea de a colabora, acestea sunt doar cateva dintre caracteristicile cultivate si dezvoltate, iar echipa formata va conduce apoi afacerea catre profit.

Pentru ca o astfel de viziune comuna sa fie solida nu conteaza asadar dimensiunea companiei, ci in primul rand o cultura organizationala puternica. Ea aduce oamenii impreuna si este cea care diferentiaza un brand de angajator de o firma oarecare. Comportamentul angajatilor fata de clienti este dictat de valorile in care cred si pe care le promoveaza la randul lor in fata clientilor si in fata altor potentiali angajati.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 4.21
Colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent, ce te ajuta sa trimiti automat comunicarile catre Revisal.

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]