Cand iti intalnesti dragostea la serviciu. Reguli pentru o relatie la birou
O relatie la birou, o relatie amoroasa cu un coleg de serviciu, nu este ilegala. Si, desi unele companii au regulamente interne prin care le interzic sau prin care impun un set de reguli care trebuie respectate de cei care se implica sentimental la munca, majoritatea organizatiilor nu au niciun fel de reglementari in acest sens, mizand pe bunul simt al angajatilor implicati.
Relatiile la birou sunt destul de delicate si, in general, nerecomandate, dar se intampla tot timpul. Sunt cupluri despre care nimeni nu stie ca sunt impreuna pana cand nu la inmanaza colegilor invitatiile la nunta. Sunt altele care fac tot posibilul sa fie tot timpul impreuna si sa stie toata lumea acest lucru.
Un studiu realizat de portalul de resurse umane CareerBuilder releva faptul ca aproape 40% dintre angajati au avut o relatie cu un coleg de serviciu, iar dintre acestia, jumatate au fost implicati intr-o relatie cu superiorul direct sau chiar cu seful companiei. Totodata, un sfert dintre cei chetionati au spus ca au tinut relatia secreta, in timp ce unul din cinci angajati a recunoscut ca era casatorit in momentul aventurii de la birou.
Relatiile amoroase la birou pot fi dificile, pentru ca pot cauza probleme cu ceilalti colegi care, uneori pe buna dreptate, pot suspecta situatii de nepotism sau de tratament diferentiat. In acelasi timp, o despartire de un coleg poate cauza tensiuni, scaderea productivitatii si poate duce inclusiv la demisia unuia dintre fostii parteneri.
Cum gestionezi o relatie la birou
Depinde de fiecare cum isi gestioneaza relatia la birou, insa specialistii in resurse umane sustin ca exista un set de reguli nescrise de care cei care isi gasesc jumatatea la locul de munca ar fi bine sa tina cont, pentru a nu-si deranja colegii. Una dintre cele mai importante este pastrezi relatia in limitele decentei si sa lasi acasa limbajul “siropos”. Si, preferabil ar fi, sa nu te indragostesti chiar de seful direct, ceea ce ar putea ridica probleme de deontologie profesionala (situatie care, in unele companii, chiar este interzisa).
Si, desi stim cu totii ca “in dragoste si in razboi nu exista reguli”, iata mai jos cateva care pot face sa mearga relatia cu colegul de birou:
- Intereseaza-te la resurse umane sau in regulamentul companiei daca exista interdictii in legatura cu relatiile intre colegi (dupa cum am aratat mai sus, exista organizatii care interzic sau impun anumite reguli in astfel de situatii)!
- Ia-o incet si tine-ti relatia departe de colegi, la inceput! Nu este cazul sa le povestesti sau sa le arati colegilor ca esti implicat intr-o relatie la birou, pana cand nu esti sigur ca acea relatie are un viitor.
- Anunta-ti mai intai seful! Nu-ti pune superiorul in fata faptului implinit si anunta-l despre relatia pe care o ai inainte sa-si dea el seama dupa semne. Oricat de normala ar parea o realtie cu un coleg, pentru un manager care are in subordine o echipa este o provocare care il poate pune in situatii dificile: de la zile libere si concedii luate in acelasi timp, la barfele si suspiciunile colegilor pe care trebuie sa le inlature.
- Spune-le tu colegilor, inainte sa inceapa sa barfeasca! Daca relatia a devenit destul de serioasa si crezi ca va fi una de durata, este de preferat sa le spui tu colegilor despre situatia in care te afli, inainte sa apara zvonurile care, inevitabil, vor incepe sa circule.
- Nu depasi anumite limite! Stabileste impreuna cu partenerul un set de reguli pe care sa le urmati la birou, pentru a pastra climatul profesional si pentru a nu atrage invidia colegilor. Este in regula sa mergeti impreuna la masa de pranz, dar nu exagerati cu iesitul la cafea si tigara sau cu vorbitul pe chat jumatate din timpul de lucru.
- Nu-ti manifesta afectiunea in public! Oricat de greu ti-ar fi, mai ales la inceputul relatiei, sa te abtii sa-i arati partenerului afectiunea, incearca sa reprimi astfel de porniri cat mai mult sau chiar sa le pastrezi pentru acasa. Nimic nu-i enerveaza mai mult pe colegi decat sa te vada sarutandu-te cu partenerul pe holurile companiei.
- Pastreaza-ti profesionalismul si concentreaza-te pe ceea ce ai de facut! Pentru a inlatura orice suspiciune si barfa, este de preferat ca, mai ales in situatia in care ai o relatie cu un coleg, sa fii foarte bun in ceea ce faci, sa-ti termini treaba la timp, sa fii punctual si sa nu exagerezi cu telefoanele si pauzele pentru a te intalni cu partenerul. In acest fel, nu vei atrage antipatia colegilor, care au tendinta sa respinga relatiile intre colegi.
- Tine certurile de acasa pentru tine si nu le lasa sa-ti afecteze munca! Preocuparea cea mai mare a managerilor, in cazul relatiilor la birou, este aceea ca in momentul in care apar certuri intre parteneri, acest lucru le-ar putea afecta productivitatea. De cele mai multe ori, chiar asa se intampla, iar in situatii in care nu mai exista cale de impacare, se poate ajunge pana la mutarea in alt departament sau la demisie. Preferabil ar fi, insa, in cazul in care apar astfel de situatii, ca cei doi parteneri sa fie suficient de maturi incat sa faca abstractie de aceste diferende atunci cand sunt la serviciu.
- Nu povesti colegilor detalii din relatia ta! Colegii obisnuiesc sa-si povesteasca intre ei detalii din viata personala, insa in cazul unei relatii la birou situatia este mai delicata. Fiind implicat un alt coleg, este de preferat ca detaliile care tin de viata personala a acestuia si, mai ales, cele intime, sa fie tinute departe de micile discutii din timpul pauzei de cafea. Este o chestiune care tine de respectul pe care il ai fata de partenerul tau, care nu s-ar simti confortabil sa afle ca tot biroul stie care ii sunt micile tabieturi.
- Ultima regula, dar, poate, cea mai importanta: Nu te implica intr-o relatie cu seful direct sau cu managerul companiei! Stim ca nu-ti poti alege de cine sa te indragostesti, dar aceasta este una dintre situatiile in care ratiunea trebuie sa primeze. O relatie cu seful este cea mai dificila si are toate premisele sa se termine repede si prost. In primul rand, ridica o multime de probleme deontologice: apar suspiciuni de favorizare (intemeiate, de cele mai multe ori), seful implicat intr-o relatie cu un subaltern tinde sa-i treaca acestuia cu vederea nerespectarea regulilor si, la randul sau, subalternul care se intalneste cu seful are tendinta de a nu le mai respecta pentru ca “are spatele asigurat”. Apoi, o relatie sef/subaltern poate porni de pe pozitii diferite si cu scopuri diferite: seful de pe pozitia de superioritate, cu gandul ca nimeni nu ii poate rezista; subalternul, coplesit de atentia sefului si cu gandul ca va avea de castigat din aceasta situatie. De cele mai multe ori, astfel de relatii nu sunt profunde si se termina repede si cu repercusiuni, de cele mai multe ori, asupra subalternului care poate fi nevoit sa-si schimbe jobul.
Cele zece reguli de mai sus nu sunt general valabile, dar pot fi un prim pas in gestionarea unei relatii la locul de munca. Bunul mers al unei astfel de realtii si inlaturarea suspiciunilor de nepotism sau favorizare depind de cum se comporta fiecare. Si, cu pastrarea anumitor limite, o legatura amoroasa la birou se poate transforma intr-una pe viata.
Descopera colorful.hr
Software in Cloud pentru un HR inteligent
- Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
- Pontaj electronic si gestiune concedii
- Administrare de personal
- Rapoarte si statistici HR
- Dosarul electronic al angajatului
- Recrutare angajati si management personal