ColorfulHR Logo
INCEARCA GRATUIT
HR CEO manageri

Cand Facebook si LinkedIn devin instrumente de lucru la birou. Ce sunt managerii social media si ce fac ei?

de Colorful.hr | November 10, 2016

Sa stai pe Facebook sau pe Twitter la serviciu nu este de dorit si ti-ar putea aduce concedierea. Exista insa oameni care fac asta toata ziua si mai sunt si bine platiti pentru ceea ce fac.

Comunicarea este elementul cheie pentru orice afacere a zilelor noastre. Si este mai complicata decat obisnuia sa fie acum 20 de ani. Datorita expansiunii retelelor sociale si a unei intregi ramuri a comunicarii denumite generic „social media”, mesajele tale pot ajunge in oricare colt al lumii, marketat in mod special pentru diferite grupuri tinta de oameni.

De-a lungul ultimilor ani, managerii de companii au invatat ca „daca nu esti pe Facebook, nu existi”. In consecinta, cele mai multe dintre afaceri au profiluri pe retelele sociale, fie ca vorbim de banalul Facebook sau de pretentiosul LinkedIn.

Iar daca in urma cu cativa ani, aceasta activitate era prestata de cineva din companie, pasionat de social media, pe langa jobul lui zilnic, astazi, vorbim despre o adevarata meserie, pentru care se fac recrutari, care este remunerata si care are o fisa a postului si targeturi de indeplinit.

Social media aduce trafic, in cazul afacerilor care isi castiga banii din trafic pe Internet. Mai departe, retelele sociale te fac cunoscut in online si impulsioneaza vanzarile. Social media iti face o reputatie. De aceea, omul care se ocupa cu promovarea ta in social media trebuie sa stie ce face si sa fie printre cei mai buni din aceasta noua bransa. Toti avem conturi pe retelele sociale si toti stim cum functioneaza ele. In aparenta, doar. Pentru ca un bun manager in social media trebuie sa stie mult mai mult decat atat.

Ce sunt managerii social media?

De aceea, a devenit o provocare pentru oamenii de afaceri din ziua de astazi sa gaseasca omul ”cel mai potrivit” care sa faca portretul online al afacerii lor. Asadar, daca marketingul social si advertisingul fac parte din strategia interna de marketing, social media presupune lucrul direct cu oamenii, interactiunea cu ei, care duce in final la captarea interesului pentru produsele si/sau serviciile companiei, ceea ce genereaza vanzari. Cu alte cuvinte, un bun manager in social media se face prieten cu potentialii clienti si creeaza o relatie cu acestia, cu singurul scop final de a le vinde, indiferent ce are de vandut.

Managerul de social media este un fel de advertiser pe retelele sociale, job care include dezvoltarea brandului, crearea de continut, SEO (search engine optimization) si generarea de trafic, captarea interesului clientilor si generarea de vanzari. Rolul managerilor social media in companie este sa scrie si sa programeze postari pe retelele sociale, publica reclame, le raspund clientilor si concep si uneori chiar elaboreaza grafice relevante pentru domeniul de activitate al companiei.

Un manager de social media este o persoana creativa, pasionata de interactiunea cu oamenii, care are cunostinte de psihologie si sociologie, care intuieste si indeplineste nevoile clientilor si care dezvolta si intretine o relatie cu acestia.

Totodata, activitatea din social media este in stransa legatura cu dezvoltarea brandului atat in online, cat si in offline, de aceea, o componenta importanta a aceste ramuri a comunicarii este construirea unei reputatii pozitive, autentice, care sa atraga clientii.

Planul unui manager social media

1. Dezvoltarea brandului. „De ce sa cumpere de la mine?” este intrebarea cruciala in dezvoltarea oricarui plan de afaceri. Un brand si o cultura organizationala puternice sunt suficiente pentru a atrage clienti. Iar construirea brandului este unul dintre lucrurile elementare in social media.

2. Identificarea clientilor tinta. Produsul tau nu se poate adresa tuturor. Fiecare companie isi alege o nisa pe care se dezvolta, iar un manager social media trebuie sa identifice cat mai multi potentiali clienti pe aceasta nisa, sa mearga in locurile in care ii gaseste si sa dezvolte o strategie pentru a-i atrage.

3. Stabilirea de obiective clare. Toate planurile de marketing contin obiective clar definite, in stabilirea carora este importanta identificarea provocarilor cu care se confrunta compania. Cele mai importante dintre provocarile unui manager de social media sunt: trafic insuficient pe site si putini followeri pe retelele sociale, cunoasterea insuficienta a brandului, prezenta insignifianta in online si vanzarile slabe.

4. Dezvoltarea unei identitati vizuale. Continutul vizual are impactul cel mai puternic asupra clientilor, de aceea brandingul vizual trebuie sa fie unul clar definit si atractiv. Fie ca vorbim de continutul statusurilor, de fotografii sau de reclame, ceea ce vede publicul este ceea ce retine. De aceea, continutul de pe social media trebuie sa fie suficient de puternic pentru a ramane in mintea consumatorului, intr-un fel sau altul.

5. Strategie de promovare. Obiectivul principal al unui manager de social media este acela de a aduce cat mai multi fani pe paginile de pe retelele de socializare. Social media ofera posibilitatea de „pay to play”. Retelele sociale sunt printre instrumentele cele mai potrivite pentru advertising, pentru ca reclama ajunge la targetul dorit, in functie de comportamentul online al potentialilor clienti. Facebook, de exemplu, ofera contra cost posibilitatea plasarii de reclama cu targetare pe anumite grupuri de oameni, pe anumite pozitii. Cel mai simplu mod de a „creste” pagina este Facebook Ads, un serviciu creat de  Facebook care le ofera utilizatorilor in schimbul unui buget mic posibilitatea de a obtine mai multe like-uri, de a imbunatati feedback-ul si de a genera o lista cu potentiali clienti.

Retelele sociale sunt intr-o continua crestere si intr-o continua transformare. Atunci cand a aparut, cu scopul clar definit de a conecta cat mai multi oameni, nimeni nu se astepta ca Facebook sa devina generatorul de continut si de business care este astazi. Iar managerii de social media devin parte din ce in ce mai importanta a afacerii, fara contributia carora promovarea in online si crearea si dezvoltarea brandului nu exista.

Fii la curent cu ultimele noutati in Business si HR!

Daca esti antreprenor, manager sau specialist HR, nu trebuie sa ratezi cele mai utile informatii pentru a creste o echipa productiva si multumita!

Daca ti-a placut articolul, lasa-ne o parere.
Average rating: 5

Colorful.hr

colorful.hr este un blog de resurse umane care prezinta cele mai noi informatii din domeniul HR si care documenteaza provocarile si tendintele din industrie. Continutul de pe colorful.hr este actualizat saptamanal si abordeaza subiecte de interes pentru profesionistii HR, manageri si CEO, dar si pentru angajati sau cei pasionati de domeniul resurselor umane.
Daca vrei sa fii la curent cu noutatile din domeniul resurselor umane sau daca vrei sa primesti invitatii la webinariile de HR si de legislatie pe care le organizam, aboneaza-te la newsletterul colorful.hr

Descopera colorful.hr

Software in Cloud pentru un HR inteligent

  • Salarizare: soft calcul salarii, Revisal automat
  • Pontaj electronic si gestiune concedii
  • Administrare de personal
  • Rapoarte si statistici HR
  • Dosarul electronic al angajatului
  • Recrutare angajati si management personal
Vezi detalii
Articole Similare

RECOMANDARE

Webinar Legislație

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de următorul material:

Află cum poți simplifica procesele de resurse umane, repetitive și consumatoare de timp folosind tehnologia. Experți în resurse umane și legislație vin cu cele mai bune sfaturi.

Vezi detalii

RECOMANDARE

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34766" title="Pop Up Ghid Soft (Recomandare)"]

Mulțumim pentru răspuns!Persoanele cu profilul tău sunt interesate de urmatorul material:

Ghid pentru alegerea unui soft de HR

Alegerea unui soft pentru HR poate fi ușoara, dacă urmezi pașii corecți! Descarcă ghidul GRATUIT!

[contact-form-7 id="34767" title="Pop Up Ghid Soft (Multumim)"]